Haberler

Turizm Gelirleri İkinci Çeyrekte Azaldı

Güncelleme:

Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 13,8 azaldı. Turistik tesisler kan ağlıyor. İşletmeciler maliyetleri düşürmek için animasyonları bile azalttılar.

Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 13,8 azaldı.

TÜİK AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2'nci çeyrek (nisan-haziran) 'Turizm İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre; 2015 Turizm geliri nisan, mayıs ve haziran aylarından oluşan 2'nci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 13,8 azalarak 7 milyar 733 milyon 677 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 86,7'si yabancı ziyaretçilerden, yüzde 13,3'ü ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.

GELEN PAKETLE GELDİ

Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 5 milyar 953 milyon 833 bin dolarını kişisel harcamalar, 1 milyar 779 milyon 844 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

ORTALAMA TURİST BAŞINA HARCAMA

Ziyaretçilerin kişi başına ortalama harcaması 719 dolar, yabancıların ortalama harcaması 691 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 921 dolar oldu.

Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2015 yılı 2'nci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2 azalarak 10 milyon 751 bin 351 kişi oldu. Bunların yüzde 89,6'sını (9 milyon 637 bin 458 kişi) yabancılar, yüzde 10,4'ünü (1 milyon 113 bin 893 kişi) ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

TÜRK TURİST YURT DIŞINA GİTTİ

Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10 artarak 1 milyar 542 milyon 832 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 240 milyon 520 bin dolarını kişisel, 302 milyon 311 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

YERLİ TURİSTİN HARCADIĞI PARA

Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 20,6 artarak 2 milyon 462 bin 510 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 627 dolar olarak gerçekleşti.

TESİSLERDE KIRMIZI ALARM

Turistik oteller azalan ziyaretçi sayısı ile zor günler yaşıyor. İşletmecilerde bir dizi önlem aldı. Bazı tesisler maliyetleri düşürmek için animasyon programlarını bile azalttı ya da iptal etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (53)

Ceyhanlı:

Antalyada dükkancılar hep kürt oldugu sürece turizm biter

23
7
yanıtYanıtla
lev66:

acından gebersin adiler türke gelince 5 kat fazla para almayı biliyorlar

29
0
yanıtYanıtla
Melike:

Türkiyede İnsanlar arasında inanılmaz bir uçurum var, büyük bir kesim birakin taili bayramda köylerine bile gidemiyor, aclıktan yaşamıyor bile. . diğer kesim yurtiçi-yurtdışı tatil tercihi yapabiliyor. Enteresan olan ise hayatlarında otel görmemiş olan kitlenin sadece akp ye oy vermesi. İşte umut böyle birşeydir. Sadece şükredip umud eder, olmayana olacak diye umut bağlar. . Diğer yüksek gelirli kitle ise çabalar, olsun diye uğraşır, eğitimini alır ve olur. Sadece duaya ve şüküre bel bağlamaz.

23
4
yanıtYanıtla
Yerli turist Mobil-IOS:

Zaman'ın da yerli turisti adam yerine koymayıp kazık fiyatlar söyleyen otelciler yabancılara peşkeş çeken otel yönetimi ağzı salyalı Kazıkcı ve abaza esnafa söylüyorum gidin de yurt dışın da tatil nasıl oluyor görün sapıklık ta esnafımız bir numara adam seçmekte yerli halkın gelmesin diye yabancılara sunulan fiyatın üç katını söyleyen otel sahipleri beter olun geberin inş (Yerli turist )

25
0
yanıtYanıtla
vanlı:

Yerli turıst kadar pislik kimse yok, 18 yıldır turizmdeyim, otellerdeki personelin %100 ü yerli turistten şikayetçi, üç kuruş para verdimi oteli ve personeli satın aldıklarını sanıyorlar, barda 10 kişi ( yabancı turıst ) sıra beklerken en öne geçip biz türküz bize ayrıcalık yapın önce bize verin onlar gavur derler, 2 kişiler, 8 kişilik masada oturup masayı ful doldururlar, israf. Yemekten sonra 1 kg tatlı yenirmi ?? Tabakta piramit yapıp sonrada yemezler.. Yani kısacası bizim millette tatil kültürü yok, olmasada olurlar.

yanıt20
yanıt2
a:

Yerli turistin devlete ne faydası var ? Para içerde istediği kadar dönsün fark etmez dışardan para gelmesi lazım

yanıt0
yanıt5
Zeki:

Vanlı, kendini yerli sınıfına katmadığına göre hayırlı bir insan değilsin belliki. Yani sen bu ülkede olsan nee olmasan ne.

yanıt2
yanıt0
hasan:

bir su 3 tl bir soda 5 tl. haram zıkkım olsun beter olsunlar. insallah bir daha turist yüzü hic görmezler

23
1
yanıtYanıtla
kadir pascha:

eee Türkiyede Türkler giremez diye yerler acilirsa yabanci Turiste 5 lira iken yerli Turiste 50 lira yaparsan kacar tabii

23
0
yanıtYanıtla
okan61:

Once kendi vatandasini soymayi unutsular o zaman bakariz yurt disi daha cazip sahtekarlik yok

22
0
yanıtYanıtla
Tüm 53 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title