Haberler

Türiye'nin Dev Projesine Darbe Nükleer Santral Projesinde Sıkıntı Var

Güncelleme:

Rusya, ekonomik kriz nedeniyle sıkıntılı. Süper gücün Mersin Akkuyu Nükleer Santrali dahil, yurtdışındaki yatırımlarını bir süre erteleyebileceği konuşuluyor.

Rusya'da yaşanan ekonomik kriz, Türkiye'deki ihracat ve turizm dengelerini alt üst etti. Krizin Türkiye'ye etkisinin sadece ihracat ve turizmle sınırlı kalmayacağı, bugünlerde temeli atılması beklenen ilk nükleer santralde de gecikmelere yol açabileceği bildirildi. Santralin 2020'ye yetişmesinin artık çok zor olduğu ifade ediliyor.

KÖRFEZ'DE 8 DOLAR'A ÜRETİLİYOR

Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün ardından Rusya ekonomisinin ciddi bir döviz sıkıntısı ve döviz ihtiyacıyla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken enerji uzmanları, bu durumun Rusya'nın özellikle ülke dışındaki döviz bazlı yatırımlarını olumsuz etkileyeceğini söylediler. Enerji uzmanlarının verdiği bilgilere göre, Körfez ülkelerinin 8 dolara ürettiği petrolü Rusya derin denizlerden ancak 50 dolara çıkarabiliyor.

ZARARINA SATIŞLAR BAŞLADI

Rusya'daki krizi değerlendiren enerji bürokratları ve uzmanlar, Rusya ekonomisinin ciddi bir döviz sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığını, bu durumun Rusya'nın hem ülke içi hem de ülke dışındaki döviz bazlı yatırımlarını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Enerji uzmanları, Körfez ülkelerinin 8 dolara çıkardığı petrolü Rusya'nın derin denizlerden 50 dolara ancak çıkarabildiğini vurgulayarak 50 doların altına inen petrol fiyatlarının Rusya için tam anlamıyla kabus olduğunu belirtti.

AKKUYU ÖNCELİK OLMAZ

Bu durumun Rusya'yı petrol ülkesi olma özelliğinden tamamen uzaklaştırdığını ifade eden uzmanlar, dolayısıyla ülkeye döviz girişinin ciddi tehlikeye girdiği dile getirdi. Gelişmeleri değerlendiren uzmanlar şöyle konuştu: "Rusya'nın yaşadığı bu döviz darboğazından Akkuyu Nükleer Santrali'nin etkilenmemesini beklemek çok zor. Ülkede böylesine büyük boyutlarda döviz sıkıntısı yaşanırken döviz gerektiren yatırımların bir süre beklemeye alınması doğal sonuç olarak görünüyor. Akkuyu da sonuçta 22 milyar dolar döviz gerektiren dev bir proje. Akkuyu, böyle bir konjonktürde Rusya'nın öncelikleri arasına giremez. Rusya içerideki yangını söndürmek için kullanacağı dövizi dışarıya gönderemez"

DAVALARI GEREKÇE GÖSTEREBİLİRLER

Akkuyu Nükleer Santrali için geçtiğimiz günlerde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu alınmıştı. Edinilen bilgilere göre santrali yapacak Rus Rosatom şirketi, ÇED raporunun çıkmasına karşın henüz santralin yapımına yönelik işlere başlamadı. Henüz ihale hazırlıklarını sürdürdüğü belirtilen Rus şirketin, yürütmeyi durdurmaya yönelik açılan davaların sonucunu beklediği, gecikme için bu davaların gösterilebileceği ifade ediliyor.

22 MİLYAR DOLARLIK KREDİ ANLAŞMASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın henüz döviz darboğazına girmediği geçen yılın aralık ayında nükleeri yapacak olan Rosatom'un 26 uluslararası banka ile 22 milyar dolarlık sendikasyon kredisi anlaşması yaptığını duyurmuştu. Ancak, Rusya ekonomisinde o günden bugüne çok çarpıcı gelişmeler yaşandığını belirten uzmanlar, gelinen noktada Rusya'ya dış kredi akışının adeta kesilme noktasına geldiğini ifade ettiler.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Rusya Federasyonu Türkiye Mersin Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (38)

Tay yar ağaMobil-IOS:

Salak salak konuşmayın. Nükleer olayı yavaş yavaş gelişmiş ülkelerin gündeminden çıkıyor, bizim gibi ikinci sınıflara satıyorlar. Işbirlikçi AKP Sağolsun. Allah Güneş vermiş rüzgar vermiş bunlari tam kullanayım yok ama! Almanya Türkiye'den fazla güneşten elektrik üretiyor Naber ak pak koyunlar!

30
43
yanıtYanıtla
5555:

dünyada ve türkiyenin içinde sahte vatandaşlar vardır bunlar ülkenin gelişmesine kalkınmasına engel olmaya çalışıyorlar ama günü gelince kendi tuzaklarında boğulup tarihin çöplüğünde yer alacaklardır.

52
4
yanıtYanıtla
Yeliz:

Merkez Bankası: Türkiye''nin Dış Borcu 2002 -107 milyar $ 2014 - 397 milyar $”

14
37
yanıtYanıtla
FENERDAŞMobil-IOS:

Atom santralları hainliktir,intihardır . Kesinlikle HAYIR.....

14
29
yanıtYanıtla
kaplanMobil-ANDROID:

Türkiye Büyük devlet İşini biliyor

39
4
yanıtYanıtla
ismetkadioglu:

nükleer enerji nekadar ehlikeli olursao lsun . . . . . bununla calismayive yasamayi ögrenmemiz gerekir. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

39
3
yanıtYanıtla
FAKİRmobilWeb@haberler.com:

Enerjide dışa bağımlılığı bitiricegiz diye cahil vatandaşı kandıran hükümete sormak lazım bu nükleer santral kömürle mi çalışıyor senin uranyumun yok farz edelimki uranyumun var onu zenginleştirecek teknolojin yok farzedelim onuda zenginleştirdin bu nükleer santralden çıkan radyasyonlu atıkları saklama maliyetleri çok yüksek avrupa bu tesisleri kapatıp güneş enerjisine geçiyor bizde onların ellerinden çıkartmak istedikleri ikinci el santralleri alıyoruz çok manidar.

13
27
yanıtYanıtla
GERÇEKLER:

MESELE TÜRKİYE NİN BÜYÜMESİ VE GELİŞMESİYSE BUNLAR BİRİLERİNE BATAR HER TÜRLÜ ENGELLLERİ AŞIP BUNUDA BAŞARACAĞIZ. BİRLİKTE GÜÇLÜ TÜRKİYE

27
10
yanıtYanıtla
türk:

mal hükümet rusya gibi zayıf ekonomisi olan bir ülkeye verdi ihaleyi Beton gibi Japonya varken.

15
17
yanıtYanıtla
anlamadımmobilWeb@haberler.com:

Bu türkiyenin dev projesi mi rusyanın dev projesi mi

24
8
yanıtYanıtla
Tüm 38 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title