Haberler

Turgut Özal'ın Ölümüne İlişkin Dava

Güncelleme:

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün yargılanmasına devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin davada, GATA'da tedavi gören sanık emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün sağlık durumunun mahkemeye gelip savunma yapmaya elverişli olup olmadığının sorulmasına karar verdi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kapatılmasının ardından Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine devredilen davanın buradaki ilk duruşmasına Ersöz'ün avukatı Hulusi Coşkun ile müştekiler Semra ve Ahmet Özal'ın avukatı Hande Zeynep Dursun katıldı.

Sanık avukatı Coşkun, müvekkilinin GATA'da tedavi gördüğünü, yatalak durumda olduğunu, tansiyon ve şeker hastalığı bulunduğunu bildirerek, savunmasının hastaneden video konferansla alınmasını istedi.

Müdahillerin avukatı Dursun ise sanığın mahkeme huzurunda ifade verip veremeyeceğinin GATA'dan sorulmasını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı İsmail Şafak, Ersöz'ün sağlık durumunun araştırılmasını, sağlığının elvermesi halinde mahkeme huzuruna çağrılmasını, aksi takdirde ifadesinin video konferansla alınmasını istedi.

Sanık avukatının daha önce mahkemeye verdiği dilekçedeki iddianamenin iadesi talebinin usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle reddini isteyen Şafak, gizli tanıkların mahkeme huzurunda dinlenmesine ilişkin istemin ise Ersöz'ün savunmasının alınması sonrasında değerlendirilmesini talep etti.

Avukat Coşkun, davanın, müvekkili suç işlediği için değil, zaman aşımının dolmaması için açıldığını ifade ederek, müvekkilinin general olmasının, hakkında dava açılması için yeterli sayıldığını öne sürdü.

Coşkun, "Güya cumhurbaşkanının eşi ile ilgili birtakım olaylar kasete alınmış, müvekkilim de bunu şantaj konusu yaparak, cumhurbaşkanını eşine zehirletmiştir. 'Eylemi ika edeni neden dava dışı bıraktınız?' denilmeliydi. Ana dosya ve içeriğindeki deliller dosyadan adeta kaçırıldı. Dosyanın 50 veya 100 klasörlük kısmı imha edilmiş. Semra ve Ahmet Özal'ın, takip sonucu elde edilen kamuya açık yerlerdeki görüntüleri imha edilmiş. Peki, bu delillerden müvekkil lehine olanlar ayıklandı mı? Ayıklanmadı. Kendi müvekkillerinin namusuna yönelik bir iddia var. Bu iddia, bu kumpas nereden, bunu açıklığa kavuşturalım" ifadelerini kullandı.

-"Bu dava, hukukun katledilmesi davası mıdır?"

Ersöz'ün, zehirleme fiiline ilişkin iddiayı, "Savaş Korkmaz" adlı kişiyle planlayarak gerçekleştirdiğinin öne sürüldüğünü bildiren Coşkun, daha sonra "Savaş Korkmaz" olarak bahsedilen kişinin "Savaş Gevrekçi" olduğunun ortaya çıktığını anlattı.

Savaş Gevrekçi'nin soruşturma sırasında tanık olarak dinlendiğine işaret eden Coşkun, "Cumhurbaşkanını öldürdüğü iddia edilen kişinin tanık olarak ifadesi alınmış. Daha sonra bu tanıkla ilgili iletişim tespit tutanakları imha edilmiş. Bu dava cumhurbaşkanının öldürülmesi davası mıdır, hukukun katledilmesi davası mıdır?" dedi.

Önce gizli tanık olan ancak daha sonra kimliği ortaya çıkan İlker Çınar'ın da "Ergenekon" davasını gören İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki ifadesinde müvekkiliyle arasında husumet olduğunu söylediğini aktaran Coşkun, duruşmada dinlenmeleri halinde gizli tanıkların objektif olamayacağının ortaya çıkacağını söyledi.

"Ergenekon" davasıyla gündeme gelen Tuncay Güney'in Kanada'da olduğunu hatırlatan Coşkun, "O hahamdı, bu da papaz. Araştırılırsa İlker Çınar'ın da ülkeden çıkarıldığı ortaya çıkacaktır. Dosyaya 200 sayfalık beyan sunuyor, bir tane imla hatası yok. Bu dilekçeyle de bir ülkeyi yargılıyor" diye konuştu.

-GATA'dan Ersöz'ün sağlık durumu sorulacak

Mahkeme, sanık avukatının celse arasında verdiği dilekçenin bir suretinin müdahil avukatına verilerek, cevapları olup olmadığının sorulmasına karar verdi.

İddianamenin iadesi talebini reddeden mahkeme, sanığın mahkemede ifade vermeye sağlık yönünden engeli olup olmadığının GATA'dan sorulmasına, gelme ihtimali olmadığının bildirilmesi halinde telekonferans yoluyla savunmasının alınması hususunun değerlendirilmesine karar verdi.

İlker Çınar'ın adresinin tespiti için Malatya Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar veren mahkeme, duruşmayı 10 Eylül 2014'e erteledi.

Ersöz, iddianamede, 765 sayılı TCK'nın "Cumhurbaşkanına suikaste" ilişkin 156. maddesi ile suçlanıyor. Maddede, "Reisicumhur hakkında suikastte bulunanlarla buna teşebbüs edenler, fiilleri teşebbüsü tam derecesinde ise ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasıyla, nakıs ise müebbet ağır hapis ile cezalandırılır" deniliyor.

Ersöz'ün avukatı Coşkun, duruşmanın ardından gazetecilere duruşmaya ilişkin bilgiler verdi. Kapatılan TMK'nın 10. maddesiyle görevli başsavcılığın ve mahkemenin davaya baktığı dönemdeki usul işlemlerinin hukuken sakat olduğunu ve davada noksanlıklar bulunduğunu ifade eden Coşkun, delillerin hukuka aykırı toplandığı konusunda yakınmaları olduğunu söyledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

levent ersöz ilker çınar Turgut Özal Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title