Haberler

Tümsiad İftarı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Demokrasiye, milli iradeye saygıyı esas alan bir siyasi anlayışın mensupları olarak referandum sonuçlarının İngiliz halkı için hayırlı olmasını diliyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Demokrasiye, milli iradeye saygıyı esas alan bir siyasi anlayışın mensupları olarak referandum sonuçlarının İngiliz halkı için hayırlı olmasını diliyorum. Tüm dünyayla birlikte biz de referandum sonucunun 'evet' olarak çıkmasını bekliyorduk ama sonuç bu şekilde tecelli etti. İngiliz halkının verdiği bu kararı İngiltere ve Avrupa Birliği için yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyorum." dedi.

Erdoğan, Tüm Sanayici İş Adamları Derneğince (TÜMSİAD) Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde düzenlenen iftar programında, İngiltere'de yapılan ve Avrupa Birliğinden ayrılma kararıyla sonuçlanan referandum konusundaki görüşlerini aktardı.

"Öncelikle demokrasiye, milli iradeye saygıyı esas alan bir siyasi anlayışın mensupları olarak referandum sonuçlarının İngiliz halkı için hayırlı olmasını diliyorum. Tüm dünyayla birlikte biz de referandum sonucunun 'evet' olarak çıkmasını bekliyorduk ama sonuç bu şekilde tecelli etti. İngiliz halkının verdiği bu kararı İngiltere ve Avrupa Birliği için yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyorum." diyen Erdoğan, Avrupa Birliğinin uzun süredir, Türkiye'nin üyeliği meselesi başta olmak üzere pek çok konuda kendi değerlerine aykırı düşen bir pozisyona sürüklendiğine işaret etti.

"Engel üstüne engel koydular"

Kriterleri karşılama konusunda Türkiye ile mukayese edilemeyecek pek çok ülkeyi hızla üyeliğe kabul eden Avrupa Birliğinin Türkiye'yle ilgili çifte standardının artık gizlenemeyecek bir hale geldiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bize engel üstüne engeller koydular ve 53 yıldır bizi kapılarında beklettiler. Hala bekletiyorlar. Nedir? Gerekçeniz ne? Bir zaman, bir Fransız Dışişleri Bakanı, -bir donörler toplantısı yapıyoruz Somali'yle ilgili, arada çıktık, Ahmet Bey o zaman Dışişleri Bakanı, Başbakanım, o Dışişleri Bakanıyla üçlü görüşüyoruz-, konuştuk, konuştuk dedi ki 'Sizi Avrupa Birliğine almazlar'. Niye dedim? Durdu durdu, 'Müslümansınız' dedi. 'Tamam bunu biliyoruz da' dedim 'Biz insanız' dedim, 'Oradakiler nasıl insansa biz de insanız, birbirimizden farkımız mı var? Bak bunca zaman geçti bize başında deseydiniz 'siz Müslümansınız, boşuna uğraşmayın sizi almayacağız' Bizi niye böyle oyaladınız'. Dedi, 'Hayır diyemediler' dedi. 'Onun için bu süreç böyle geldi'. 'Peki, NATO'ya nasıl oldu da aldınız' dedim, ne dedi biliyor musunuz? -Çok enteresan- 'Orada bir yanlışlık oldu' dedi."

Bu ve buna benzer çok hatıralarının bulunduğunu aktaran Erdoğan, " 'İkircikli davranmayın' dedik, bunlarla bütün müzakerelerde hep şunu söylemişimdir. Alacaksanız, 'buyurun' deyin, almayacaksanız 'boşuna uğraşmayın, almayacağız sizi, bizi de yormayın, siz de yorulmayın' deyin. Ama hep aldattılar, dürüst davranmadılar. İşte şimdi buyurun İngiltere... Ne dedi? '3000 yılına kadar Türkiye giremez' dedi. Şimdi ne oldu? Hadi buyur bakalım, 3 gün bile dayanamadın bak..." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz Avrupa Birliğini önemsedik ve bu yolda bir gayret ortaya koyduk ama hep bizi oyaladınız. Beraber müzakere masasına oturduğumuz kişilerle maalesef bizi ayırt ettiniz. İşte son olarak göçmenler konusunda takındığı insani ve ahlaki olmayan yaklaşım Avrupa Birliğinin tutarlılığını ciddi şekilde tartışmaya açmıştır. Avrupa'da yükselen ırkçı ve İslamofobik akımlar ile -kimse demesin 'Avrupa İslamofobik değil'. Hayır, işte ben söylüyorum- şu anda Türkiye'ye yapılan uygulama İslamofobiktir, onun için bizi almakta bunlar gecikiyorlar."

Irkçı ve islamofobik akımların yükselişinin, birliğin üzerine bina edildiği değerlerle ilgili tartışmaları hızlandırdığını belirten Erdoğan, "İşte Amerika. Aynı şey orada. Şu anda adaylardan bir tanesi Müslümanlara vuruyor, vuruşturuyor. Sayın Obama burada Müslümanlardan yana tavır koyuyor, 'Böyle bir ayırım yapamazsınız' diyor ama diğer aday, Müslümanların Amerika'da olmasına adamın tahammülü yok. Bir de gelmiş burada bir yerde bir marka koymuşlar onun adına. O markayı aslında binasına koyanlar onu süratle kaldırması lazım. Ben de bir yanlış yaptım oranın açılışını yaptım." ifadelerini kullandı.

"Sorunun AB'nin bizatihi kendisidir"

İngiltere'nin birlikten ayrılma kararının tüm bu endişeleri daha derin bir belirsizliğe dönüştürdüğünü ifade eden Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bizim bu konudaki tavrımız açık ve nettir. Avrupa Birliğinin ekonomik ve demokratik standartlarını kendi vatandaşlarımızın refahı ve huzuru için önemli görüyoruz. Tam üyelik hakkımızın teslim edilmemesine rağmen Avrupa Birliği vizyonunu sürdürmemizin, kriterleri yerine getirmeye devam etmemizin sebebi budur. Ne demiştik, gerekirse Kopenhag Kriterleri'nin adını 'Ankara Kriterleri' olarak değiştirir ve yolumuza devam ederiz. Bugün de aynı yerdeyiz. Geçmişten farklı olarak bugün sorunun öznesi Türkiye değildir Avrupa Birliğinin bizatihi kendisidir. Mülteci krizi ve İngiltere'nin ayrılık kararı Avrupa Birliğini tutumunu ve tutarlılığını sorgulamaya yöneltmelidir. Şayet, Avrupa Birliği bu sorgulamayı samimi olarak yapar ve gereğini süratle yerine getirirse zaten o birliğin içinde Türkiye doğal olarak yerini almış olacaktır. Böyle olmaz da Avrupa Birliği tutarsızlıklarını derinleştirerek yoluna devam etmeye kalkarsa kısa sürede yeni ayrılıklarla karşılaşması kaçınılmaz hale gelecektir. Avrupa, bizim rakibimiz değil, birlikte hareket etmeyi arzu ettiğimiz güçlü tarihi ve beşeri münasebetlerimizin bulunduğu bir coğrafyadır. Avrupa'da yaşayan 6 milyonu bulan Türkiye kökenli insanımızın geleceğini ilgilendiren her mesele, tabii olarak bizim meselemizdir. Biz zaten kapısında bekleyen bir ülke olarak bu gelişmeleri yakından ve Avrupalıların bizi değerlendirirken kullanmayı çok sevdikleri ifade olan 'endişeyle' takip etmeyi sürdüreceğiz."

Katılımcıların ramazan aylarını tebrik eden Erdoğan, TÜMSİAD yöneticilerine teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title