Haberler

TSK'nın Dünyayı Titreten Caydırıcı Gücü

Güncelleme:

Genelkurmay, Davutoğlu'na sunduğu brifingde TSK'nın 2033 projeksiyonunu aktardı. Geleceğe yönelik temel hedef; her ortam ve şartta görev yapabilen, eğitimli bir ordu.

Genelkurmay Başkanlığı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 4 Kasım'da sunduğu brifingde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 2033 projeksiyonunu aktardı. Türk ordusu çağın gereklerine ve küresel gelişmelere uygun olarak 'profesyonel ordu' olma yolunda ilerlerken, TSK'nın 'geleceği' mercek altına alındı.

Çok sayıda devletin güvenlik konsepti, 'savunmayı öngören ve tehditlere dayalı' stratejik düşünceden, 'güvenliğe ve risklere dayalı' stratejik düşünceye dönüştü. Özellikle sınır tanımayan terörizm, siber saldırılar ve kıtalararası balistik füze tehdidi, ülke güvenliğinin sağlanmasında, coğrafi sınırlara bağlı olmayan stratejik güvenlik anlayışını zorunlu hale getirdi.

DEĞİŞİK ARAYIŞLARI YÖNELDİ

Öte yandan ülkeler için siyasi, ekonomik, kültürel ve teknolojik büyümenin daha da önem kazanmasıyla, güvenliğin sadece askeri güçle sağlanması artık çok daha zor. Bu nedenle, devletler ve NATO gibi çok uluslu güvenlik kuruluşları, askeri ve sivil yeteneklerin birlikte kullanılmasını öngören arayışlara yöneldi.

TSK'nın yeni 'kapsamlı yaklaşım'ı da, farklı kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğini öngörüyor. Askeri, diplomatik ve ekonomik faaliyetlerin birbirini destekleyerek sinerji yaratacak şekilde eşgüdüm içinde icra edilmesi öne çıkıyor.

'MİLLİ' SİLAH GÜCÜ

TSK'nın geleceğe yönelik temel hedefi, beka kabiliyeti ve muharebe gücü yüksek, teknoloji, bilgi ve eğitim üstünlüğüne sahip, her ortam ve şartta görev yapabilen, personeli eğitimli bir ordu. Azami ölçüde milli sanayiye dayanan silah gücü ve dış unsurlara bağımlı olmadan harekât icra edebilecek kuvvet yapısı da hedefler arasında.

HIZLI VE ETKİN

Öncelikli amaç, Türkiye'nin milli çıkarlarını hudutların ötesinden itibaren koruyacak bir yapı oluşturulması. Bunun yolu hem hızlı ve etkin hareket edebilen kara gücüne, hem açık denizlerde bayrak gösteren donanmaya, hem Türk hava sahasını her türlü tehditten koruyabilecek filolara ve hava savunma sistemlerine sahip olmaktan geçiyor. TSK, yeni dönemde, savunma gücüyle olduğu kadar, 'caydırıcılık' faktörüyle de dış güvenlik tehditlerini henüz oluşmadan etkisiz hale getirmeyi hedefliyor.

GERÇEKÇİ HEDEFLER

'Küresel güç' deyimi kulağa hoş gelse de, TSK'nın güç planlamasını daha 'gerçekçi' saptamalar ışığında hazırladığını söylemek mümkün. Örneğin son olarak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Türk donanması için hedefi "Orta ölçekli küresel güç" olarak açıkladı. TSK, genel çerçevesiyle, 'uygun büyüklükte güç' hedefiyle ilerliyor.

Bu büyüklük ise "Küresel ve bölgesel güvenlik ortamının ihtiyaçlarına cevap verebilecek, kademeleri azaltılmış, görevlerin etkin olarak paylaştırıldığı, gerekli yapısal değişiklikleri süratle hayata geçirebilecek, asimetrik olanlar da dahil tüm dış tehdit ve riskleri etkisiz kılabilecek bir güç oluşumunu planlayabilen, oluşturduğu gücün idamesini sağlayabilen, eğitip donatabilen" ifadesiyle tanımlanıyor.

ORDU-MİLLET BAĞI

Son 10 yılda zorunlu askerlik hizmetinin süresi kademeli olarak kısaltılırken, TSK'nın personel ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla, sözleşmeli subaylık, sözleşmeli astsubaylık ve son olarak sözleşmeli er sistemleri devreye sokulmuştu.

TBMM'de kabul edilen son yasayla, bedelli askerlik uygulamasıyla birlikte 'zorunlu askerlik' prensibinde devrim niteliğinde bir düzenlemeye daha gidildi. Henüz askerlik hizmetini yerine getirmemiş yükümlülerin de TSK'ya doğrudan 'sözleşmeli er' olarak katılabilmelerinin önü açıldı. Böylece 'zorunlu askerlik' sisteminden 'maaşlı profesyonel askerlik' sistemine geçişte en büyük adım atılmış oldu.

Nüfus artış hızının düşmesi ve üniversite mezunu yükümlü sayısının artmasına paralel olarak, hükümet gelecekte TSK'nın 'profesyonel ordu' yapısına geçmesinin zorunluluk haline dönüşebileceğini düşünüyor. Genelkurmay Başkanlığı ise 'yükümlü askerlik' uygulamasının toplumsal dayanışma unsurları arasında yer aldığını belirterek, ordu-millet bağını koruyan 'karma askerlik' sisteminin devam ettirilmesinden yana.

"TEHDİT YERİNE YETENEK"

Uluslararası Güvenlik Uzmanı Hüseyin Bayazıt:

"Genelkurmay, 2033 projeksiyonunu, tehdit tabanlı değil, yetenekleri göz önüne alarak planlıyor. Küresel, bölgesel, ülkesel güvenlik üretiyor. Kamu diplomasisinin önemi artıyor. TSK da kendine özgü müşterek doktrin geliştirip kuvvet planlamasını ona göre yapıyor. İstihbarat alanında yaşanan devrimle, TSK da tıpkı diğer modern dünya orduları gibi yeni bir istihbarat anlayışı ve istihbarat yeteneği geliştiriyor."

MÜŞTEREK HAREKÂT

Yeni dönemin savunma konseptinde 'müşterek harekât' kavramı büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ile Jandarma, Sahil Güvenlik ve Özel Kuvvetler'in birlikte rol aldıkları eğitimlere ağırlık veriliyor.

SİBER KOMUTANLIK

Bilgi güvenliğinin sağlanması ve korunması yeni dönemin başlıca öncelikleri arasında sayılıyor. Bu yüzden, artan asimetrik tehditler çerçevesinde, Genelkurmay Karargâhı'nda bir 'Siber Savunma Komutanlığı' kuruldu ve faaliyetlerine 2013 yılında başladı. (Kaynak:Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Genelkurmay Başkanlığı Ahmet Davutoğlu Tsk Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (259)

selim:

medya ırak ordusu musuldan kaçtı dedi 1 ay haber yaptı biz tabana kuvvet kaçtık birde üstelik opersayon dedik bari delikanlı gibi geri çekildik felan deyin

112
4
yanıtYanıtla
txtmobilWeb@haberler.com:

Bizim ordumuzda dünyanın hiçbir ordusunda olmayan büyük bir güç vardır. Adı Mehmetçik tir

28
12
yanıtYanıtla
Antakya:

Orduya yatıracağınız paranın 10da 1ini fakirlere dağıtsanız ülkede aç kalmaz.

10
24
yanıtYanıtla
vitaminmobilWeb@haberler.com:

elin ordusuna askerine laf atiyonuzda peki 40 yıldır türk ordusu hiçe saydıgıniz pkk yi bitirmek icin yardım istemedigi ülke kaldimı

11
23
yanıtYanıtla
40 Atli:

Lan dingil iki üc tane Isid ile bas gelemiyen Pkk Türk ordu su ile kiyaslanmiyacak kadar aciz siniz Bu kadar da olmaz baskasinin kasigi ile Bi seyler yemeye calisiyorsunuz ya hadi hayirlisi

yanıt0
yanıt0
Ahmet kaya:

Ha ha ha. . . . o kadar güçlüydük te Israil 9 kardesimizi katlederken neden mehmetçikler yusuf yusuf oldu?

21
12
yanıtYanıtla
txtmobilWeb@haberler.com:

Pkk nın yorum yazmakla görevli kadrolu hainlerinden küçük bir ricam olacak. Ben aslında hain değilim ama söyle düşünüyorum tarzındaki yorumlar kabak tadı veriyor. 2 gün takip eden herkes bunları anlıyor. Hain oldugunuz için delikanlı olun dersem abes olur ama hainliginde kendi çapında kuralları olmalı aranızda toplanıp özeleştiri yapın. Yeni teknikler falan deneyin. yani apo yorumlarınızı okusa sizi isten çıkarır.

31
1
yanıtYanıtla
tr:

valla maçanız kötü çizildi tsk. sizin itibarınız ancak savaş falan kazanırsanız kurtulur.

9
22
yanıtYanıtla
Arda2006Mobil-ANDROID:

su cihanda ordumuza ve polisimize zeval verme ALLAHIM.

30
1
yanıtYanıtla
TUĞRUL_:

bi avuç toprağı 10 dönüm araziyi koruyamadınız , yazıklar olsun size. vatana ihanet ettiniz yargılanacaksınız. . .

17
13
yanıtYanıtla
Tüm 259 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title