Haberler

Trump Pentagon'la Suriye'ye Yapılacak Misillemeyi Görüştü

ABD Başkan Donald Trump yönetimi bu hafta 80’den fazla insanı öldüren kimyasal silah saldırısının ardından Beşar Esed’a nasıl bir misillemede bulunacağını düşünürken Başkan Trump Suriye’ye karşı bir askeri faaliyetin ipuçlarını verdi.

ABD Başkan Donald Trump yönetimi bu hafta 80'den fazla insanı öldüren kimyasal silah saldırısının ardından Beşar Esed'a nasıl bir misillemede bulunacağını düşünürken Başkan Trump Suriye'ye karşı bir askeri faaliyetin ipuçlarını verdi. Üst seviye askeri liderlerin başkanla füze saldırısı dahil olmak üzere seçenekleri tartıştığı kaydedildi.

Trump, Esed'in yönetimi bırakmak zorunda kalabileceğini güçlü bir şekilde ileri sürerken Dışişleri Bakanı Rex Tillerson gazetecilere yaptığı açıklamada Esed için " Onun Suriye halkını yönetme rolü yok" diyerek başkanın sözlerine vurgu yaptı.

Suriye'deki kimyasal katliama milletler arası tepkinin ortasında Trump yönetimi bir teste tabi tutulmuş oldu. Geçen 7 yıl içinde yüzbinlerce insanın ölmesinin ardından İkinci dünya savaşından sonraki en büyük mülteci krizi görüldü.

Kimyasal silaha maruz kalan çocukların görüntülerinden etkilenen Trump "Suriye'de olan şeyin insanlığın utancı olduğunu düşünüyorum" dedi. Trump'a Esed'ın görevde kalması halinde ne olacağı sorulduğunda, "O orada kaldıkça bir şeyler yapıyor o halde bişey olmalı " dedi.

Bu konuda açıklama yapma yetkileri olmadığı için isim vermek istemeyen ABD'li yetkililer, ABD lideri Trump ile Pentagon'ın geliştirdiği seçenekleri üst seviye savunma liderlerinin tartışmakta olduğunu söyledi.

Bunların arasında Obama yönetiminin 2013'deki son dakikada rafa kaldırdığı seçeneklerin de bulunduğu kaydedildi. O zaman ABD, Akdeniz'de konuşlandırdığı gemilerden Suriye'nin askeri hava sahalarını, komuta kontrol tesislerini ve diğer tesisleri bombalamaya hazırlanıyordu.

Tillerson, Çin Devlet Başkanını karşılarken yaptığı konuşmada "Bu saldırıların ardında Esed'in olduğu konusunda kafamızda hiçbir şüphe yok" dedi. Tillerson, ABD'nin Esed'e uygun bir cevabın verilmesini değerlendirmekte olduğunu söyledi.

Tillerson "Esed'in görevi bırakma süreci milletler arası topluluğun çalışmasının gerektirecektir" dedi. Tillerson DEAŞ'ı mağlup ederken Suriye'de iç savaşın daha fazla dalgalanmasını önleyecek bir dengenin olması gerektiğini vurguladı.

Tillerson, Rusya'ya da bir uyarıda bulunarak Esed yönetimine desteğini dikkatli düşünmesi gerektiğini söyledi. - FLORIDA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Rex Tillerson Donald Trump Beşar Esed Suriye Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title