Haberler

Trabzon: Fıkralara Konu Olan Temel, Heykeli ile de Güldürüyor

Trabzon'un Tonya İlçesi'ndeki 'Temel Heykeli', Kaidesindeki Fıkraları ile Karadeniz İnsanının Neşe Kaynağı Olmaya Devam Ediyor.

Trabzon'un Tonya İlçesi'ndeki 'Temel heykeli', kaidesindeki fıkraları ile Karadeniz insanının neşe kaynağı olmaya devam ediyor.

Tonyalı heykeltıraş Cemil Güntepe tarafından yapılan Temel heykelinde Temel, uzun kemer burnu, çıkık elmacık kemikleri, kemençesi ve yöresel kıyafeti ile Tonya Belediye binasının bahçesini süslüyor.

Heykelin talepleri üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce yaptırıldığını ve yaklaşık 20 bin YTL'ye mal olduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Kurt, önümüzdeki ayda Fadime Heykeli'nin aynı heykeltraş tarafından yapılarak kendilerine teslim edileceğini söyledi.

Karadeniz ve Trabzon denilince herkesin aklına Temel'in geldiğini kaydeden Kurt, ''Karadenizli Temel'in Türk fıkra kültüründe önemli bir yeri var. Karadeniz'in, Trabzon'un tanınmasında Temel'in büyük katkısı var. Ancak kendisi ile ilgili bölgede hiçbir figür bulunmuyor. Temel'i bir şekilde simgelemek istedik. Bir Temel heykeli dikmeyi uygun bulduk. Kemençesi ile uzun burnu ile elbisesi ile bir Temel heykeli yaptırdık. Kaidesine de Tonya'da geçen fıkralardan fıkralar koydurduk. İnek sağan Fadime heykelini de önümüzdeki ay yanına koyacağız" dedi.

Kurt, Temel heykelinin kaidesi üzerindeki fıkraların herkesi güldürdüğünü kaydederek "Heykelin kaidesi etrafında fıkraların yer alması bizim fikrimizdi. Fıkra denilince akla Temel, Temel denilince de akla fıkra geliyor. Bu ikisini birbirinden ayırmak mümkün değil. Biz de Tonya'da yaşanmış olan orijinal fıkraları heykelin kaidesine yazdırdık. Fıkraları okuyunlar gülmekten kendilerini alamıyorlar'' diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title