Haberler

Tosyalı Holding Cezayir'in "mega projesi" için geri sayım

Güncelleme:

2017'de tamamlandığında 4 milyon ton çeliğin üretileceği tesisin 3'üncü etabının son ünitesi olan "Pelet Fabrikası"nın kontratı teknoloji tedarikçisi Sinosteel ile imzalandı.

Türkiye'nin ve dünyanın global demir-çelik devi olarak üretim ve yatırımlarına devam eden Tosyalı Holding, Cezayir'deki yatırımı için yeni bir gelişmeye imza attı.

Şirket, yatırımı devam eden ve tamamı madene dayalı hammadde ile üretim yapacak "3'üncü Etap Demir Çelik Kompleksi" yatırımının son ünitesi olan "Pelet Fabrikası"nın kontratını teknoloji tedarikçisi Sinosteel ile imzaladı.

En yeni ve üstün teknoloji kullanılarak demir cevherini işleyip pelet üretecek olan fabrika toplam 24 ayda tamamlanacak. Halen devam eden 3'üncü etap yatırım kapsamındaki bu son fabrika ile Tosyalı Algeria'nın inşaat çeliği üretmek üzere yaptığı yatırım tutarı 1.5 milyar dolara ulaştı. Şirketin Cezayir'de bugüne kadar yaptığı yatırımların toplam tutarı ise 2 milyar doları aşmış olacak.

GERİ SAYIM BAŞLADI

Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte demir çelik yatırımları "DRI'dan sıvı çelik" elde etme yöntemi üzerine yoğunlaştı. DRI üretiminin ana girdisini ise ham demir madeninden elde edilen pelet oluşturuyor.

Bu nedenle "Bu fabrika Cezayir'deki yatırımımızın aynı zamanda dünyanın en modern demir-çelik tesislerinden biri olarak inşa edildiğinin somut kanıtıdır" diyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Türkiye'de demir çelikteki deneyim ve tecrübemizi Sinosteel teknolojisiyle birleştirdik. Cezayir'e sadece bölgenin değil, aynı zamanda dünyanın en ileri teknolojiye sahip entegre demir-çelik yatırımını kazandırmaya sayılı günler kaldı" diyor.

Yatırım kapsamında ayrıca bölgede bulunan Arzew Limanı'nda, 200 bin tona kadar ulaşan gemilerin yanaşabileceği özel bir rıhtımın inşa edildiğini de vurgulayan Tosyalı, "Gemilerden boşaltılacak maden limandan 11 km'lik hava konveyör hattı ile komplekse taşınacak" diye ekliyor.

TAMAMLANDIĞINDA ÜRETİM 4 MİLYON TONU AŞACAK

2013 yılında 500 milyon dolarlık yatırımla Cezayir'de ilk demir-çelik üretimine başlayan Tosyalı Holding, Cezayir'de hurda hammadde kullanarak yılda 1 milyon 600 bin ton inşaat demiri ve kangal demiri üretimi yapıyor.

2017 yılı sonunda tamamlanması planlanan ve "Cezayir'in mega projesi" olarak adlandırılan 3'üncü etap yatırımlarıyla birlikte tesiste toplam, 2.5 milyon tonu madenden ve 1.6 milyon tonu da hurdadan olmak üzere, yılda 4 milyon tonu aşkın demir çelik üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor. 3 ayrı tesisle 3 bini aşkın kişiye istihdam sağlayan şirketin bölgede yaratacağı dolaylı istihdamın ise 15 bine ulaşacağı hesaplanıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Tosyalı Holding Demir Çelik Türkiye Cezayir Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title