Haberler

Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, "Bütçe kaynaklarının toplumsal cinsiyet eşitliği gözardı edilerek tahsis edildiği bir ortamda, toplumsal refahtan bahsetmek mümkün olamaz. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme anlayışı, kadınları ekonomik olarak görünür kılar.

Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, "Bütçe kaynaklarının toplumsal cinsiyet eşitliği gözardı edilerek tahsis edildiği bir ortamda, toplumsal refahtan bahsetmek mümkün olamaz. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme anlayışı, kadınları ekonomik olarak görünür kılar." dedi.

TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi milletvekillerine, "Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme" konulu bilgilendirme yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, cinsiyete duyarlı bütçeleme konusuna önem verdiklerini belirterek, kaynakların kadın ve erkekler arasında adilce dağıtılması meselesini önemli bir politika hedefi haline getirmek gerektiğini söyledi.

Toplumu oluşturan taraflardan birini görmezden gelmenin, toplumda kronikleşen sorunlara neden olacağını ifade eden Katırcıoğlu, "Devlet, bütçesini yaparken doğrudan veya dolaylı olarak kadın-erkek arasındaki adaletsizlik makasını açıp açmadıklarını kontrol etmeli. Cinsiyete duyarlı bütçeleme konusuna, son noktada müdahale etmek yeterli değildir. Tüm ana plan ve politikaların uygulanmasında bu anlayışı göz önünde bulundurmamız gerekiyor." diye konuştu.

Katırcıoğlu, bütçe oluşturmada bir sıkıntı yaşanmadığını ama bütçenin cinsiyete duyarlı şekilde kullanılmasında, uygulamada sıkıntılar yaşandığına dikkati çekerek, konuya ilişkin Başbakanlık Genelgesi bulunduğunu ancak uygulanmasında eksiklikler olduğunu belirtti.

Avusturya ve İsveç'in cinsiyete duyarlı bütçeleme konusunda dünyadaki en iyi iki örnek olduğunu dile getiren Katırcıoğlu, "Avusturya ve İsveç, örnek alınabilinecek en iyi iki örnek. Herkesin farklılıklarını ve ihtiyaçlarını dikkate alınarak kaynakları adil şekilde taksim etmek son derece önemlidir." dedi.

-"Kadın-erkek fırsat eşitliği, demokratik ve ekonomik gelişme için önemli"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, kadınların karar alma süreçlerinde, siyasi, sosyal liderlik süreçlerinde yer almadığını ve kadına yönelik şiddetin dünyanın her yerinde artarak vahşet boyutlarına ulaştığını vurguladı.

Kadınlara yönelik çirkinliklerin ortadan kaldırılması için yasal düzenlemeler yapmak gerektiğinin altını çizen Bilgiç, "Demokrasi kavramının temel prensiplerinden biri olarak tanımlanan kadın-erkek fırsat eşitliği, hem ülkelerin demokratik hem de ekonomik gelişmesi için büyük önem arzetmektedir. Kadın ve erkeklerin sosyal hayatın her alanında eşit imkanlara sahip olması beklenmektedir." ifadesini kullandı.

Bütçelerin toplumun önceliklerine göre hazırlandığını, sadece mali ve ekonomik politikalar değil, sosyal ve kültürel politikaları da içerdiğini belirten Bilgiç, "Geleneksel bütçe yaklaşımlarında cinsiyet konusu gözardı edilmiştir. Bütçeyi oluşturan kaynakların, herhangi bir ayrım yapılmaksızın kadın-erkek önceliklerine göre tahsis edilmesi gerekmektedir." diye konuştu.

Cinsiyete duyarlı bütçelemede esas amacın; kadın-erkek fırsat eşitliğinin sağlanması olduğunu vurgulayan Bilgiç, "Bütçe kaynaklarının toplumsal cinsiyet eşitliği gözardı edilerek tahsis edildiği bir ortamda toplumsal refahtan bahsetmek mümkün olamaz. Kamu idarelerinin, kamu kaynakları kullanırken toplumsal cinsiyet eşitliğini dikkate alıp almadıklarını sorgulaması daha eşit ve refah seviyesi yüksek bir topluma ulaşmak için önemlidir. Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme anlayışı, kadınları ekonomik görünür kılar." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Danışmanı Alev Dedegil de kadını güçlendirmenin varolan eşitsizlikleri azaltmak, mümkünse yok etmek amacı taşıması gerektiğini belirtti.

Cinsiyete duyarlı bütçelemenin kadınlara özel, ayrı bir bütçe yapılması olmadığını, mevcut bütçeye eşitlik ve adalet bakış açısı kazandırılması olduğunu ifade eden Dedegil, ilk olarak eşitsizliğin olduğu alanların saptanması, bütçe imkanlarından buralara kaynak ayrılması, etki analizleri yapılarak yeni bütçenin cinsiyete duyarlı olarak hazırlanmasın gerektiğini söyledi.

Dedegil, 24. Dönem Parlamentosunda Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak yaptıkları çalışmalarda toplumsal cinsiyete dayalı bütçeleme konusunun Türkiye'de yeterince çalışılmadığını tespit ettiklerini, bunun üzerine bütçe sürecine "eşitlik" bakış açısıyla bakmak istediklerini anlatarak, hem merkezi hem de yerel yönetimlerin eşitlik bakış açısıyla bütçelerini hazırlaması gerektiğini kaydetti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ile Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun karma bir alt komisyon kurarak cinsiyete duyarlı bütçe konusunda çalışabileceği önerisinde bulunan Dedegil, TBMM Başkanlığının da bu konuda öncü olup kendi bütçesini cinsiyete duyarlı bir şekilde bütçelendirebileceğini belirtti.

Alev Dedegil, kadınların görünmeyen emeği olan ev içi hizmetlerinin gayri safi yurtiçi hasılaya eklenebileceğini söyleyerek "Evde hasta, yaşlı, engelli ve çocuk bakımı gibi devletin vermesi gereken hizmetlerin yükünü kadın azaltmaktadır. Bu hizmetleri kadınların yapmaması durumunda, devlet yapmak zorunda kalacak. Kadınların görünmeyen katkılarının nasıl bir ekonomik değer olduğunun saptanması kadınların ihtiyacı olan hizmetler için hak ettikleri kaynağın bütçeden ayrılmasını kolaylaştırabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Dedegil, ayrıca tüm kamu kurum ve kuruluşlarında "eşitlik uzmanı" istihdamının konuya fayda sağlayacağının altını çizerek, ilk uygulamanın TBMM'de başlatılmasının mümkün olduğuna dikkati çekti.

Konuşmaların ardından TBMM Yasama Uzmanı Mustafa Şahin, komisyon üyelerine, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme konusunda sunum yaptı.

Kaynak: AA / Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Radiye Sezer Katırcıoğlu Süreyya Sadi Bilgiç Alev Dedegil Politika Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title