Haberler

Türkiye'nin Gündemindeki CHP'li "Ağaç Kesen Başkan" Konuştu!

Güncelleme:

Yalova'da kavşak projesi için ağaçların kesilmesiyle ilgili konuşan Belediye Başkanı Vefa Salman "Ağaçlar kesildiği için çok üzgünüm. Bu kararı almak kolay olmadı" dedi.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Tonami Meydanı'ndaki kavşak projesi kapsamında ağaçların kesilmesine ilişkin, "Sadece 3,5 yıllık bilançoda bin 68 kişi yaralanıyor ve 17 can veriyoruz orada. Ben bir kişi için karar aşamasına geldi mi, insanın lehine milyon, trilyon tane de ağaca insan canını tercih etmek durumundayım" dedi

Salman, makamında düzenlediği basın toplantısında, proje kapsamında bölgede 158 toplam ağaçtan 18'inin sökülüp kaldırıldığını, 140'ının ise kesildiğini belirtti.

"Elbetteki ağaçlar kesildiği için mutlu değilim, son derece üzgünüm" diyen Salman, "Bu kararı almak çok zordu. Asla ve asla kolay olmadığını biliyordum. Canım yanarak da içim acıyarak da olsa bu kararı almak zorunda kaldım" ifadesini kullandı. Ağaçların neden kesildiğinin altını iyice doldurması gerektiğini belirten Salman, şöyle devam etti:

"ALIŞVERİŞ MERKEZİ YAPMAK İÇİN AĞAÇLAR KESİLMEDİ"

"Oraya alışveriş merkezi yapmak için ağaçlar kesilmedi. Oraya termik santral yapmak için ağaçlar kesilmedi. Belediyeye veya başka bir şahsa rant sağlamak için o ağaçlar kesilmedi. Orada insan hayatı söz konusu. Birinci öncelik buydu. Ardından hemen gelen kamu menfaatiydi. Ağaç mı insan hayatı mı dediğiniz zaman ben bin kere, milyon kere, trilyon kere insan hayatı derim. Ateşin nasıl düştüğü yeri yaktığını, bir can gittiğinde insanın nasıl her gün içinin yandığını takdir edersiniz ki en iyi bilenlerden bir tanesiyim. Ağaç kesilir, dikilir ama bir can gidince yerine yenisi koyma şansınız yok. Kavşak yıllardan beri kaza potansiyelinin en yüksek olduğu noktalardan bir tanesidir. Sadece 3,5 yıllık bilançoda bin 68 kişi yaralanıyor ve 17 can veriyoruz orada. Ben bir kişi için karar aşamasına geldi mi, insanın lehine milyon, trilyon tane de ağaca insan canını tercih etmek durumundayım. Önce insan olarak, sonra bu kenti yöneten bir yönetici olarak."

"İÇERLEDİM, ÜZÜLDÜM"

Ağacın hangi amaçla kesildiğinin önemli olduğunu ifade eden Salman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanki Türkiye'de ve Yalova'da ilk defa ağaç kesildi havası yaratılmıştır. Gerçekten buna da içerledim, üzüldüm. Kendimi kent hafızası güçlü bir insanlardan biri olarak görüyorum. 1999 Marmara Depremi sonrası kalıcı konutlar yapılırken binlerce meyve ağacının kesildiğini yakından biliyorum. Tersane Bölgesi'nde tarım alanını sanayi bölgesine çevirdiler. Benim partim bas bas bağırdı, 'yapmayın' diye. Orada kesilen, binlerle ifade edilen kivi ağaçlarını da ben unutmadım. 30 kilometre ileride karayolu yapılırken 100'lerce zeytin ağacı kesildi. İstanbul, Bursa, İzmir. Üç metropolü bağlayan bir otoyol yapılıyor. Orada kaç tane ağaç kesildiğinden Türkiye ne kadar haberdar, onu merak ediyorum. Ormanda yapılan kaçak kesimden, çevreci arkadaşlar ne kadar bilgi sahibi, onu ne kadar takip ediyorlar?"

"BEN BUNU DA YAŞADIM ARKADAŞLAR"

Söz konusu çalışmanın hızlı bir şekilde yapılmadığını, bir süreçten geçildiğini kaydeden Salman, "Bu, 'ben yaptım oldu' mantığında bir gelişme değil. Bunun iki yıllık bir geçmişi var" dedi. Bütün resmi yazışmaların yapıldığını anlatan Salman, şunları kaydetti: "Araştırmalar yapıldı, sökülebilecek ağaçlar söküldü. İki tane şu anda masamda duruyor. İki firmayla Türkiye'de bu işi yapan yazışma yaptık, cevap geldi. 30 santimetre çapının üzerinde ağacı sökecek Türkiye'de teknoloji maalesef yok. Karayolları, ısrarla Valilik kanalıyla, iktidar milletvekili kanalıyla bir an önce yapılması için üzerimizde yazılı, sözlü baskı uyguladı. Burada dediğim gibi insan hayatı söz konusu. Yalova Devlet Hastanesi o yol üzerinde. Kışın 50, yazın 90 civarı ambulans geçiyor. 11 aylık süreçte, bu 2014'te 18 bin vaka var. Kentin bu yanından o yanına gitmesi gereken ambulans... Soruyorum o bağıran, çağıran arkadaşlarıma; bir ambulans içinde yakınlarını hastaneye yetiştirmek için o aracın içinden aşağıya inip kendilerini bağırmamak için ne kadar tutabildiler. Ben bunu da yaşadım arkadaşlar. Kimin canı ne kadar yanıyorsa Yalova'da, benim canım onlardan daha fazla yanıyor. İdareci de kentin paydaşlarının önce canını, sonra güvenliğini, huzurunu, yaşam kalitesini artırmak zorunda. Ağaç kesiliyor. Bu ilk defa olmadı, bu son da olmayacak. Burada amaç önemli, insan hayatı, kamu menfaati, yararı önemli. Ağaç dikmeye geldi mi bazı kanallardan seslenenlerden kaç tanesi, kaç ağaç dikti gerçekten merak ediyorum. Ben 50 yaşındayım. Ben yaşımın iki katı ağaç diktim. Çınar, çam, zeytin de, ıhlamur da diktim. Birçoğunu da Yalova'da gösterebilirim."

"HER DOĞAN BEBEK İÇİN 1 AĞAÇ DİKİLECEK"

Yapmayı planladıkları ağaç dikim kampanyalarıyla ilgili de bilgi veren Salman, "Her doğan yeni bebek için bir tane çam ağacı dikilecek. Şu anda bin tane çam ağacı bizim Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde hazır bekliyor. Her yıl 2 bin tane çam ağacı, yeni doğan bebeklere ulaştırılacak. O aile, o ağacı dikmiyorsa Umut Evleri kanalıyla İsmetpaşa Mahallesi'nde ağaçlandırma alanına dikilecek. Gerekirse oranın adını da Yalova Dörtyol Ormanı koyarız. Oradaki kesilen ağaçları yeniden yaşatmak adına. Sayın Milletvekili Muharrem İnce, ağaç dikim çalışması başlatmış. Yalova Belediyesinde şu anda 5 yaşında, 4 metre boyunda bin çınar ağacı mevcut. Onları da vatandaşlarımız talep ederse uygun yerlere dikerler, biz de aynı şekilde yerlerine dikeceğiz" diye konuştu.

Salman, bölgede "batçık" yapılamayacağını belirterek, bunun nedeninin de kimyasal yük yaşayan tankerlerin "batçık"lardan geçmesinin yasak olmasından kaynaklandığını belirtti.

Karayolları 14. Bölge Müdürlüğünün bir an önce çalışmalara başlayarak yaza kadar köprülü kavşağı bitirmesini isteyen Salman, "Bu konuda tepki elbetteki olacaktır. Demokratik sınırlar içinde tepkiyi saygıyla karşılarım. Olayın bu kadar büyütülmesinin sebebi siyasidir. Partideki arkadaşlarımın da bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma algısına düştüklerini düşünüyorum. Keşke bana sorsalardı, detayını öğrenselerdi" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Tonami Meydanı Vefa Salman Türkiye Yalova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (29)

şerbetciler:

gerekirse ağaç kesilebilir son çare ise, senin gibi odun kafa işine geldiğinde kes, başkası kesincede binbir türlü yalanla çevreci ol işi dahada ilerlet halkı sokağa dök, nabza göre şerbet

10
8
yanıtYanıtla
AslanMobil-ANDROID:

Geziciler, Odtuculer, validebagcilar, yalanci uckagitci ikiyuzlu sahtekarlar mesele 3-5 agac degil hala anlamadincilar Where are you guys?

10
4
yanıtYanıtla
Fikret ÖzkanMobil-IOS:

Ulan dangalak sürüsü Akp belediyeleri zevk içinmi ağaçları kesiyordu? Baskıyı yiyince Niye kıvırtıyorsun? Adam ol adam

10
3
yanıtYanıtla
RAMİZ:

bizim vatan haini gezi zekalılarımız nerde sesi solukları çıkmıyor. GEZİ olaylarına katılan herkes burda gösterdiki din ve vatan hainidir. aynı tepkiyi burda gösterseydiler o zaman haklı olduklarını görecektik.

8
4
yanıtYanıtla
Fikret ÖzkanMobil-IOS:

Ankaradaki yolu Gökçek kamu yararrna değilde kendi içinmi yapmıştı? Vatan haini İT Sürüsü

10
2
yanıtYanıtla
Asya FrankfurtmobilWeb@haberler.com:

Gezicilerin yorumlarini beklioruz. :p

10
1
yanıtYanıtla
SABIR TAŞI:

Bütün kesilen ağaçlar için insanlar üzülürler, bu çok doğaldır. Ancak zorunlu olarak kesilen ağaçlar için, kesen kişiye göre protesto etmek CHP''nin ruhuna işlemiş onu anlatmak gerekir sizlere. Gezi Parkı için, ODTÜ kavşağı için insanlardan özür dilemeli bu CHP''liler!. . Ne zaman özür dilenirse saygı görürler bu milletten!. .

9
1
yanıtYanıtla
malatyalı can:

Yalova benim kentim yerine tarlamdır biz CHP liler kamfamıza göre asar eser keseriz.

2
8
yanıtYanıtla
VatandaşMobil-IOS:

Eğer gerekli ise insan yararına yapılıyorsa tabiki kesilebilir. Yeryüzündeki tüm canlılar insanlar için yaratılmamış mı? Ama bunu CHP yapınca gerekli AKP yapınca katliam. Olmaz böyle.

8
2
yanıtYanıtla
harbi hıyar:

boş adam baytar cobanın teki yalovada yaşıyorum bu hı ya rı da tanıyorum

7
2
yanıtYanıtla
Tüm 29 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title