Haberler

TOBB Genel Kurulu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Aşılmaz sanılan dağları aşacağız, geçilmez sanılan boğazları aşacağız ve Çanakkale şehitlerinden aldığımız emaneti, inşallah 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline gelerek, gelecek nesillere tevdi edeceğiz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Aşılmaz sanılan dağları aşacağız, geçilmez sanılan boğazları aşacağız ve Çanakkale şehitlerinden aldığımız emaneti, inşallah 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline gelerek, gelecek nesillere tevdi edeceğiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, TOBB ETÜ'de düzenlenen TOBB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ekonomik yatırımlara ilişkin bilgi verdi.

Çandarlı, Filyos ve Mersin limanlarıyla ihracat kapasitesinin de en üst düzeye çıkarılacağını, İstanbul Atatürk Havalimanı'na 26 Nisan'da bin 338 uçağın indiğini, 24 saatte 160 bin 569 yolcuya hizmet verildiğini anlatan Davutoğlu, bunun kalkınan bir ekonominin en önemli göstergelerinden biri olduğunu vurgulayarak  şöyle konuştu:

"Bir şehre inerken o şehirde gördüğünüz ışık, enerji, hareketlilik, ülke kalkınmasının en önemli işaretlerinden bir tanesidir. Bugün İstanbul Atatürk Havalimanı dünyanın kapasitesi en hızla artan havalimanlarından biridir. Onun için yılda 150 milyon kapasiteli 3'üncü havalimanını İstanbul'da inşa ediyoruz. Dünyanın en büyük havalimanı İstanbul'da inşa ediliyor, bununla gurur duymalısınız. Sebebi, çünkü İstanbul'u biz bir finansal merkez kılmak istiyoruz. İstanbul'u, dünya ekonomisinin merkez şehirlerinden biri haline getirmek istiyoruz. Onun için Marmaray'ı yaptık. Avrasya Tüneli'ni yapıyoruz, 3 katlı tüneli yapıyoruz. İstanbul'da hem kadim kültürü koruyacağız hem de İstanbul'u önümüzdeki 10 yıl içinde küresel ekonominin merkez şehirlerinden bir haline getireceğiz."

Ekonomik kalkınmanın altyapı yatırımlarında da kendini gösterdiğini, Ovit Tüneli, Cankurtaran Tüneli, Ilgaz Tüneli, Kop Tüneli'nin dünya standartlarında en üst düzeyde yapılan tüneller olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, Kastamonu'ya gittiğini anımsatarak, "Ilgaz Tüneli inşallah 2015 sonunda bitiyor. Aşılmaz sanılan dağları aşacağız, geçilmez sanılan boğazları aşacağız ve Çanakkale şehitlerinden aldığımız emaneti, inşallah 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline gelerek, gelecek nesillere tevdi edeceğiz" diye konuştu.

Davutoğlu, enerjinin en önemli sıkıntılardan biri olduğuna değinerek, "İki santralle birlikte nükleer enerjiye giriyoruz. İnşallah 3'üncü santrali de Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak, milli imkanlarla yapmayı planlıyoruz" dedi.

"2023'te Türk semalarında yüzde yüz Türk yapımı milli savaş uçağı uçacak"

Çanakkale Savaşı'nın 100. yılında herkesin bir muhasebe yapması gerektiğine vurgu yapan Başbakan Davutoğlu,  konuşmasına şöyle devam etti:

"2002 Türkiye'sinde savunma sanayi itibarıyla en küçük araçlara dahi dışarıya muhtaç bir ülke konumundaydık. Beni yaralayan bir husus Roketsan'a yaptığım ziyarette 2002'de, Roketsan'ın 2005'te kapatılmasına karar verildiğini öğrenmem olmuştu. Aynı Roketsan, şu anda dünyada savunma sanayi sektöründe yükselen kuruluşlardan birisi. Tankı hibe olarak alıyorduk, tamir ettirmek için başka bir ülke, İsrail'e muhtaç durumdaydık. Milli piyade tüfeğimiz dahi yoktu. Bütün savunma sanayi alanında özellikle de sofistike savunma sanayi alanında, dışa muhtaç durumdaydık. Türkiye Cumhuriyeti devleti öyle bir güce ulaştı ki, kendi tankını, kendi milli piyade tüfeğini yapıyor. Kendi milli savaş uçağını yapmak üzere harekete geçti. Son savunma sanayi icra komitesinde gerekli imzaları attık ve tasarım aşamasına geçildi. 2023 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin semalarında, yüzde yüz Türk yapımı milli savaş uçağı uçacak inşallah."

"Sağlık sektöründe milli aşıyı ve milli plazmayı geliştirmek için de düğmeye bastık"

18 Mart Çanakkale Zaferi kutlamalarında milli gemileri izlediklerini anımsatan Davutoğlu, emeği geçen herkese takdirlerini iletti.

2002 yılının dışarıya muhtaç konumundaki Türkiye'sinin bugün savunma sanayinde öncül ülkelerden biri haline geldiğine işaret eden Başbakan Davutoğlu, "Seçim sonrasında atacağımız ilk adımlardan biri de, Milli Uzay Ajansı'nı kurmak olacak. Aynı şekilde sağlık sektöründe milli aşıyı ve milli plazmayı geliştirmek için de düğmeye bastık. Turizm sektöründe dünyada 6'ncıyız. Tarımda 7'nciyiz. Tarımda, Avrupa'da dünya birincisiyiz. Toplam 118 milyar Türk Lira'lık tarımsal üretimle, şu anda Avrupa birincisi, dünya 7'ncisiyiz. İşte, Türkiye'nin her alanda katettiği bu mesafeyi, gelecek nesillere aktarmak bizim için en büyük vazifedir" diye konuştu.

Organize, ihtisas, enerji bölgelerini açmaya kararlı olduklarını ifade eden Başbakan Davutoğlu, Karapınar organize, ihtisas, enerji bölgesi dışında Türkiye'de her alanda belli bölgelerde yoğunlaşmış enerji yatırımlarına ağırlık vereceklerini, büyük enerji projeleri bağlamında Yusufeli ve  Ulusu barajını da en kısa zamanda tamamlayacaklarını açıkladı.

Sulama alanları çalışmaları kapsamında,  Silvan Sulama Projesi'ni de bitireceklerini anlatan Davutoğlu,  sözlerini şöyle tamamladı:

"5.7 milyar dolarlık bir yatırımdır sadece Silvan. İşte çözüm süreciyle ekonomik kalkınma arasındaki temel bağda budur. Önümüzdeki dönemde özellikle de seçim sonraki dönemde Türkiye,bu kararlı yoluna devam edecek. Demokrasiyle istikrarı bütünleştirerek, Ar-Ge'ye yoğunlaşan, insan kalitesini, eğitimde reformlarla aşan ve Türkiye'ye yüksek teknoloji uygulamalarıyla ekonomiyi teşvik eden yepyeni bir dönemin eşiğindeyiz. Artık duble yollardan otoyollara, normal konvansiyonel demiryollarından yüksek hızlı trenlere, milli savunma sanayinde, yüksek teknolojili savunma sanayine geçiş için gerekli adımları attık. Önümüzde yeni bir atılım döneminin eşiğindeyiz."

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Davutoğlu Çandarlı Roketsan Filyos Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title