Haberler

TMSF Başkan Yardımcısı Fethi Çalık ve Plaza Tur Yöneticilerine Dava

Güncelleme:

TMSF eski Başkan Yardımcısı Fethi Çalık ve Fon'a hizmet veren Plaza Tur firmasının 3 yöneticisi hakkında 21 yıla varan sürelerde hapis istemi ile dava açıldı.

Tasarruf Mevduatı Fonu (TMSF) eski Başkan Yardımcısı Fethi Çalık ve Fon'a hizmet veren Plaza Tur firmasının 3 yöneticisi hakkında 21 yıla varan sürelerde hapis istemi ile dava açıldı.

TMSF'ye hizmet veren şirkete yönelik başlatılan soruşturma Fon içinde yapılan bir dizi usulsüz harcamayı da ortaya çıkarmıştı.

Denetçi raporuna göre, Fon'un işleri ile ilgisi olmayan seyahatlere çıkıldı, geceliği 2-3 bin Euro olan lüks otellerde kalındı. SPA ücretleri TMSF'ye fatura edildi. Gidilen şehirde limuzinle karşılama yapılırken, izlenen striptiz şovlarının faturası ise dolaylı olarak Fon'a kesildi.

2 MİLYON TL ZARAR

Sanıklar, Fon'u 2 milyon TL zarara uğratmakla suçlanıyor. İddianameye göre, faturalar 'jump' adı verilen yöntemle şişirildi; lüks otellerdeki özel harcamalar Fon şirketlerine ödetildi. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşması kasım ayı sonunda.

TMSF denetimindeki Uzan Grubu şirketlerinden Telsim ve Rumeli Çimento'ya fatura edilen bir dizi lüks harcamaya ilişkin belgeler gündeme gelmişti. TMSF denetçilerinin hazırladıkları rapor ışığında yürütülen savcılık soruşturması ise geçtiğimiz yıl sonunda tamamlandı. İddianame hazırlandı ancak, davanın hangi mahkemede görüleceği belirsizliği ortaya çıktı. Son noktayı ise Yargıtay 5. Ceza Dairesi koydu. Buna göre dört sanık hakkındaki dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

'KARAYİPLER'E GÖREVE GİTMEDİ'

3 yıla yakın süren soruşturma sonrası Savcı İsa Dalgıç'ın hazırladığı iddianameye göre Çalık ve avukat eşi bir çok yurtdışı gezisini TMSF'nin görevlendirmesi olmadan yaptı. İddianameye göre Çalık çiftinin, Buenos Aires, Rio De Jenerio, Panama City, Cancuna seyahatleri ile Karayip gezileri görev kapsamı dışında. Yine bu gezilerde kalınan dünyanın en pahalı otelleri arasında sıralanan De L'Europa, Paris Disneyland, Taj Mahal'daki konaklamalar TMSF'ye fatura edildi.

MİNİ BAR FATURASI FON'A

Kalınan bu otellerdeki, SPA, mini bar ücretleri ile kiralanan lüks otomobillerin harcamaları TMSF'ye fatura edildi. Yine iddianameye göre, Çalık çifti kimi seyahatlerde seyahat süresini aşan miktarda harcırah aldı; gidilen yerlerde limuzin kiralandı, kalınan otellerdeki SPA, mini bar gibi harcamalar ve alınan hediyeler Fon'a fatura edildi.

'HESAP KAPATMA' FORMÜLÜ

Plaza Tur yetkilisi Serdal Can'ın şirket personeline attığı e-posta mesajlarından birini de iddianamede yer verildi. Anılan mesaj "Arkadaşlar TMSF ve şirketleri ile zaman zaman fatura edilmeyecek faturalarımız oluyor. Hediye alınması, Sinan Bey'e ödemeler, otel konaklamalarımız... Bazı harcamaları TMSF genel giderine atacağız ve bu hesap Betül'ün TMSF ve şirketlerine kestireceği faturalarda yapacağı Jumplar ile kapanacak" deniliyor.

'500 ŞİRKET BANA BAĞLIYDI'

Fethi Çalık'ın savunmasına da iddianamede yer verildi. Çalık savunmasında, TMSF'deki görevi sırasında 500 kadar şirketin yönetim kurulu başkanı olduğunu, birinci sınıf yolculuk yapma ve pahalı otellerde kalmasının normal olduğunu söyledi. Çalık, bazı yurtdışı seyahat masraflarını da kendisinin karşıladığını ifade etti. Çalık'ın 8.5 yıldan 21 yıla varan hapis istemi ile yargılandığı davanın diğer üç sanığı ise Plaza Tur (Kongre Organizasyon Seyahat Acentası A.Ş.) yöneticileri Serdal Can, Beyti Kesim ve Murat Saraçoğlu.

VALİ BABANIN BİLETİ TMSF'DEN

Soruşturma Savcısı İsa Dalgıç, suçlanan isimlerden Av. Aslı Yıldırım Çalık ile TMSF'nin yurtdışı davalarını takip eden Baker&Mc Kenzie hukuk bürosunda görevli Sinan Pişmişoğlu'nun dosyalarını, avukat oldukları için ayırdı. Savcı Hasan Can'ın hazırladığı iddianame ikili hakkında 1 yıldan 7 yıla hapis istendi. Bir sonraki duruşması 18 Aralık'ta yapılacak olan dava İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Dosyaya giren belgelere göre, Av. Yıldırım, vali yardımcısı olan babası M. Yıldırım, annesi Ü. Yıldırım ve iki kardeşinin konaklama, uçak bileti gibi kişisel harcamalarını Fon'a ödetti. Yine Av. Pişmişoğlu'nun ABD'deki evin kirası ile arkadaşlarının özel harcamaları da Fon'a ödetildi.

Kaynak: Hürriyet


Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Aslı Yıldırım Fethi Çalık İstanbul Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (5)

CTRL V:

Fon''a kadar değil. . Don''a kadar yemişler, yemişler, yemişler la

14
0
yanıtYanıtla
HALK:

Devletin malını yiyen yiyene haram zehir zıkkım olsun bizim helal vergilerimizi böyle mi kullanıyorsunuz

13
0
yanıtYanıtla
Ohannes:

Ulen batık şirket diye el koyuyorlar batık değilse batan kadar sömürüp emiyorlar bu hala batık diyip batıktan çıkartıp gene emiyorlar. Arkadaş su içmek için hortumu emmek gibi bişi. Demekki emmeyi seviyor adamlar

4
0
yanıtYanıtla
isimsiz:

cok basit 1. onlari oraya kim getirdi ONUN cevabini bulursan anlarsin kimlerden ogrendigini

3
0
yanıtYanıtla
seyit yildiz:

yemeden once yiyecek kisiler tc kanuna bakip oyle yiyiyorlar kanun pasif kalirsa olacagi bu bunlarin mallarina murklerine kanun el koyup almasi gerekir

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title