Haberler

Tmmob: Yaşanan Kazalar Yasal Denetim ve Mevzuat Eksikliklerinden Kaynaklı

Türkiye Maden Mühendisleri Odası (TMMOB), son zamanlarda şehir içi ve şehirlerarası yollarda yaşanan kazaların, yasal denetim, mevzuat eksiklikleri ve mühendislik hizmetlerinin devre dışı bırakılmasından kaynaklı olduğunu belirtti.

Türkiye Maden Mühendisleri Odası (TMMOB), son zamanlarda şehir içi ve şehirlerarası yollarda yaşanan kazaların, yasal denetim, mevzuat eksiklikleri ve mühendislik hizmetlerinin devre dışı bırakılmasından kaynaklı olduğunu belirtti.

TMMOB'dan yapılan açıklamada, son zamanlarda şehir içi ve şehirlerarası yollarda seyreden otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçlarında meydana gelen ve 10 numara yağ kullanımından kaynaklı olduğu yansıyan yangınlarda ayrıca fren patlaması, fren boşalması, tanker devrilmesi olarak da anılan birçok trafik kazasında çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini ve onlarcasının da yaralandığını belirtti.

Açıklamada, kamu hizmeti sayılması gereken toplu taşımacılık hizmetinin, özelleştirme, taşeronlaştırma, esnek ve yoğun çalıştırma, eğitimsizlik, ucuz ve yasak yakıt kullanımı gibi çevre sağlığını, toplumun kamusal can ve mal güvenliğini tehlikeye atan pek çok uygulamanın yolunu açan siyasal iktidarın; yaşananları sadece seyrettiğini, "kader" ve "işin fıtratı" gibi alışılageldik tabirlerle sorumluluğu örtmeye çalışıldığı vurgulandı.

Açıklamada, yaşanan kazaların yasal denetim, mevzuat eksiklikleri ve mühendislik hizmetlerinin devre dışı bırakılmasından kaynaklı olduğu belirtildi. TMMOB şu çözüm önerilerini sundu:

"-Çevre kirliliği yaratan ve insan sağlığına büyük zararları olan 10 numara yağ kullanımına engel olmak için, bu yağın satışını yapan işyerlerinin yerel yönetimlerce işyeri ruhsat denetimleri yapılmalıdır.

-Ticari ve ağır vasıtaların araç muayene istasyonlarında yapılan egzoz gazı emisyon ölçümleri sırasında donanımın iyileştirilmesini sağlayarak duman ölçümüne ilave olarak tehlikeli gazların da ölçümüne başlanması için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

-M2 ve M3 kategorisi araçlara, yıllık araç muayenesine ek olarak ve iki araç muayenesi arasında, yüksek aşınma riski taşıyan veya trafik güvenliği açısından özel önemi olan donanım veya düzenlemelerin detaylı denetimi dahil ara teknik denetimler, Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından eğitilerek belgelendirilen mühendislerin denetiminde yapılmalıdır.

-Söz konusu araçlar aşırı hızlı kullanıldığında, frenler bakımsız olduğunda veya aşırı ısındıklarında fren tutuşu azalır veya araç hiç fren tutmaz. Kamuoyunda fren patlaması veya fren boşalması olarak adlandırılan ve çok tehlikeli kazalarla sonuçlanabilecek bu sorunlar, tamamen araç kullanıcılarının ihmal ve hataları sonucu oluşmaktadır. Bu nedenle sürücülerin periyodik aralıklarla kullandıkları araçlarla ilgili eğitime alınmaları sağlanmalıdır.

-Ticari araçların periyodik bakımı, enerjinin tasarruflu kullanımı, sürücü eğitimi, araçlarda güvenli bakım ve yedek parça kullanımı gibi konularda, ivedilikle mevzuat düzenlemesi yapılmalı ve MMO tarafından eğitilip belgelendirilmiş "Araç Teknik Denetim Mühendisleri"ne denetim yetkisi verilmelidir.

-Kamu hizmeti sayılması gereken toplu taşımacılıktaki özelleştirme-taşeronlaştırma durdurulmalı, mühendislik hizmetleri devreye sokulmalı, kamusal denetim olanakları geliştirilmeli, trafikle ilgili mevcut mevzuat eksiklikleri ve boşluklar ivedilikle giderilmelidir."

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title