Haberler

Tkdk'ya Rekor Proje Başvurusu

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Manisa İl Koordinatörü Kürşat Dağdelen, "IPARD II" (AB Katılım Öncesi Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Programı) 1. Çağrı Döneminde 145 başvuru yapıldığını, proje tutarlarının toplam 184 milyon lira olduğunu söyledi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Manisa İl Koordinatörü Kürşat Dağdelen, "IPARD II" (AB Katılım Öncesi Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Programı) 1. Çağrı Döneminde 145 başvuru yapıldığını, proje tutarlarının toplam 184 milyon lira olduğunu söyledi.

Dağdelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada 18 Aralık 2015 tarihinde çağrı ilanına çıkılan "IPARD II" 1. Başvuru Çağrı Döneminde yatırım tutarı bakımından IPARD I dönemindeki tüm çağrı ilanı dönemlerinin toplamından daha yüksek başvuru aldıklarını bildirdi.

Koordinatörlüğün faaliyete başladığı 2012 yılından bu yana 7 çağrı döneminin gerçekleştirildiğini aktaran Dağdelen, "Bu çağrı dönemlerinin tümünde alınan proje başvurularının toplam tutarı 150 milyon lira oldu. Fakat 'IPARD II' 1. Başvuru Çağrı Döneminde Manisa İl Koordinatörlüğüne tüm sektörlerde toplam 145 başvuru yapıldı, projelerin toplam yatırım tutarı ise yaklaşık 184 milyon lira. IPARD II ile yeni bazı sektörler de destek kapsamına alındı ve yatırımlar önemli bir ivme kazandı." diye konuştu.

Dağdelen, kurum olarak sağladıkları bu desteklerle tarım-sanayi entegrasyonunun gelişmesi, AB standartlarında üretim yapan işletmelerin sayısının artması, ürettiğimiz ürünlerin AB pazarına erişiminin kolaylaşması ve bunların toplam faydası ile kırsaldaki gelir düzeyi ve yaşam koşullarının iyileşmesini hedeflediklerini vurguladı.

Manisa'nın daha ziyade sanayi gelişimi üzerine inşa edilen bir kalkınma altyapısına sahip olmasının yanında, hem tarım potansiyeli hem de kırsal alandaki kalkınma açısından da önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Dağdelen, "Kurum olarak ilimizde gıda işleme tesislerinde soğuk zincir, depolama ve hijyenik koşulların iyileştirilmesi, tarım ürünlerinin hasat sonrası kayıplar nedeniyle israfını önlemek amacıyla, gıda işleme tesislerinin, depolama tesislerinin iyileştirilmesiyle gıdaların uygun koşullarda toplanması, depolanması ve sevkıyatı için soğuk zincirin oluşturulması konularında desteğe ihtiyaç duyan hem mevcut tesislere hem de yeni kurulacak tesislere destek sağlıyoruz." dedi.

Dağdelen, bunun yanı sıra birtakım küçük ve orta ölçekli üreticiler ve işleme tesisleri, hem hayvansal hem bitkisel orijinli gıdanın tarladan veya işletmeden sofraya kadar sıhhi koşullar altında üretilmesi ve işlenmesi için ihtiyaç duydukları temel ekipmanlar için de yüzde 70'e ulaşan hibe desteği sunulduğunu kaydetti.

Amaçlarının sadece üretim artışı değil aynı zamanda üretilen ürünlerin AB standartlarındaki işletmelerde işlenmesini temin etmek olduğunu ifade eden Dağdelen, alternatif enerjisi sistemlerine de destek verilmeye başlandığını, sektörde ilk defa aldıkları 10 başvuruda, güneş, rüzgar ve biyogaz tesisleri için yatırım tutarının 16.6 milyon lira olduğunu bildirdi.

Dağdelen, IPARD II 2. Çağrı Dönemi için hazırlıklara başladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title