Haberler

Tisk: Sanayi Üretimi Düşüşte

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 2014 yılı Haziran ayının, sanayi üretimi açısından son dört yılın en düşük performansının gerçekleştiği ay olduğunu belirterek, sanayi üretiminin artış hızındaki düşüşte, TCMB'nin uyguladığı parasal sıkılaştırma politikasının etkisi ile yurtiçi talepteki canlanmanın sınırlı kalması kadar, yurtdışında yaşanan politik gerçekleşmeler yüzünden ihracat artışının yavaşlamasının etkisi olduğu vurgulandı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 2014 yılı Haziran ayının, sanayi üretimi açısından son dört yılın en düşük performansının gerçekleştiği ay olduğunu belirterek, sanayi üretiminin artış hızındaki düşüşte, TCMB'nin uyguladığı parasal sıkılaştırma politikasının etkisi ile yurtiçi talepteki canlanmanın sınırlı kalması kadar, yurtdışında yaşanan politik gerçekleşmeler yüzünden ihracat artışının yavaşlamasının etkisi olduğu vurgulandı.

TİSK, 27 Ağustos 2014 tarihli Aylık Ekonomi Bülteni'ni yayımladı. Dünya ekonomisine yönelik değerlendirmelerin yer aldığı bültende, Avrupa Birliği'nin lider ekonomileri, yılın ikinci çeyreğinde beklenin altında bir büyüme performansı sergilediğine dikkat çeken TİSK, buna rağmen istihdam göstergelerinin krizden çıkış yönünde olumlu bir seyir izlediği vurgulandı. TİSK, FED'in kararı nedeniyle cari açık veren ülkelerde faiz yükselişinin devam ettiğini belirtti.

-"SANAYİ CİRO ARTIŞI YILLIK BAZDA YÜZDE 13.5 OLDU"-

TİSK'in bülteninde Türkiye ekonomisine ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

-Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi Haziran'da bir önceki aya göre çok düşük oranda; yüzde 0.1 yükseldi.

-2014 yılı Haziran ayı, sanayi üretimi açısından son dört yılın en düşük performansının gerçekleştiği ay oldu.

-Haziran'da sanayi üretimi aylık bazda madencilikte yüzde 5.8 düşerken, imalatta yüzde 0.8 yükseldi.

-Sanayi üretimi yıllık bazda madencilikte yüzde 2.3 azaldı, imalatta yüzde 1.5 arttı.

-Sanayi üretiminin artış hızındaki düşüşte, TCMB'nin uyguladığı parasal sıkılaştırma politikasının etkisi ile yurtiçi talepteki canlanmanın sınırlı kalması kadar, yurtdışında yaşanan politik gerçekleşmeler yüzünden ihracat artışının yavaşlaması etkili oldu.

-Sanayi ciro artışı yıllık bazda yüzde 13.5 oldu.

-"İSTİHDAM AZALDI, İŞSİZLİK ARTTI"-

TİSK, istihdam ve işsizliğe yönelik değerlendirmelerde de bulundu. TİSK, 2013 yılı itibariyle Türkiye'de, kadın işgücüne katılma oranında yüzde 31.8 ile Avrupa'nın en düşük oranına sahip olduğunu belirtti. TİSK, mevsim etkisinden arındırılmış işgücü verilerine göre aylık bazda istihdamın azaldığını, işsizliğin ise arttığına dikkat çekti.

-"DIŞ TİCARET AÇIĞI AZALDI"-

Dış ticaretteki olumlu gelişme zayıflayarak devam ettiğini vurgulayan TİSK, "Haziran ayında dış ticaret açığı yüzde 8,8 azaldı. Dış ticaret açığının azalmasında ihracatın yüzde 4,2 oranında artması, buna karşılık ithalatın yüzde 1,1 oranında azalması belirleyici oldu. İhracatta AB'nin payı yüzde 46'ya çıktı. Irak'a yapılan ihracat yüzde 19.3 azaldı. Ocak-Haziran 2014 döneminde ihracat 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 6.7 oranında arttı; ithalat ise yüzde 4.8 oranında azaldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı ilk 6 ayda yüzde 59.7'den yüzde 67'ye yükseldi. İlk 6 ayda ihracatta otomotiv, ithalatta yakıtlar ilk sırayı aldı. Cari işlemler açığı 2014 Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,7 oranında azaldı. Bunda, net altın ithalatındaki gerileme etkili oldu.Net turizm geliri artışı sınırlı kaldı. Yabancıların net yatırımları 1,5 milyar dolar arttı. Yabancıların BİST'e ilgisi azaldı. 2014 yılında Ödemeler Bilançosunda Net Hata Noksan kalemi başlığı altında gösterilen kaynağı belli olmayan döviz girişi cari işlemler açığının finansmanında önemli bir işlev yüklendi. Bu kalemden ilk 6 ayda 6,4 milyar dolarlık kaynak girişi oldu" denildi.

-"ENFLASYON ORANI İKİ HANELİ RAKAMLARA DAYANDI"-

Para ve maliye politikasına da değinen TİSK, enflasyon oranının beklenenin aksine 2014 yılında hızlanarak, yeniden iki haneli rakamlara dayandığını belirtti. TİSK, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinin yıllık bazda yüzde 9.46 yükseldiğini, Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksinin ise yıllık bazda yüzde 10.90 arttığına dikkat çekti.

-"TCMB HEDEF ENFLASYON ORANINA ERİŞEMİYOR"-

Türkiye, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2014 yılı hedefinin iki katı ölçüsündeki enflasyon oranı ile karşı karşıya Olduğunu belirten TİSK, "Son 3 yıldır büyümenin yetersiz oranlarda gerçekleşmesine rağmen TCMB hedef enflasyon oranına erişemiyor.

OECD'nin son verilerine göre üye ülkeler içinde en yüksek enflasyon oranı ve gıda fiyatları artışı Türkiye'de. Türkiye dünya tarım üretiminde ilk sıralarda yer alan bir ülke olmasına rağmen, gıda malları üretiminde ivme kaybediyor. Tarım alanlarının azalması, önemli bir sebep.

Enflasyondaki artışı sadece talep yönlü ele almak yanıltıcı. Enflasyon, arzdan kaynaklanan sorunlar nedeni ile de artabilir. Bunu ortadan kaldırmak için ise tarım ve sanayi üretimindeki yapısal aksaklıkları çözecek politikaları uygulamaya koymak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Avrupa Birliği Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title