Haberler

Times: İran, Irak Ordusunun Kontrolünü Ele Geçirdi

Güncelleme:

İngiliz gazetesi, IŞİD'e karşı mücadele için Irak ordusuna alınan İran destekli milislerin ordunun kontrolünü ele geçirdiğini yazdı.

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesinin haberine göre, Irak ordusu İran istihbaratının önde gelen isimlerinden General Kasım Süleymani'nin tavsiyesi üzerine Tahran'ın desteklediği Şii milisleri askere alıyor.

MİLİS GRUPLARIN ARASINDA BEDİR TUGAYLARI DA BULUNUYOR

Bu milis grupları arasında, Irak'taki iç çatışmalarda binlerce Sünni'yi öldürmekle suçlanan Bedir Tugayları da bulunuyor. Bir zamanlar İran'da yerleşik silahlı bir güçken, Saddam Hüseyin'in devrilmesi sonrasında siyasi bir partiye dönüşen Iraklı Bedir Tugayları'nın, ya da yeni adıyla Bedir Örgütü'nün lideri Hadi el Amiri, bu hafta Irak'taki Amerikan Büyükelçisi'nin kendisine bizzat Bedir milislerini hava saldırılarıyla desteklemeyi önerdiğini söyledi.

ABD IŞİD İÇİN BU OLAYA SES ÇIKARMIYOR

Times gazetesi, IŞİD'e karşı mücadelede fazla seçeneği bulunmayan ABD'nin, cihatçılara karşı karada çarpışma gücü olan herkesle işbirliği yapmak zorunda kaldığı değerlendirmesini yapıyor. IŞİD'in geçen yaz kaydettiği ilerlemeden sonra Bağdat, Necef ve Kerbela'ya gönderilen Şii milislerin, altı ay sonra Irak askerlerini yönetmeye başladığı bildiriliyor.

IRAK ORDUSUNUN ASIL KOMUTASI İRAN'IN ELİNDE

Irak ordusunu Amerikalı askerler eğittiği halde, İran kaynaklarına göre asıl komuta Tahran'ın elinde. Bir İranlı kaynak, "İranlı General Süleymani, Irak ordusuna, İran'ın en güvendiği grup olan Bedir milislerinden yararlanmalarını söyledi" diyor.

SURİYE'DE ÇARPIŞAN 2 BİN ASKER VAR

İran, Suriye'de çarpışan 2 bin askeri bulunduğu için, Irak'a gönderdiği asker sayısını kısıtlı tutmaya çalışıyor. Irak'a özel kuvvetler ile Irak birliklerine ve milislere komuta etmesi için İran'ın en önemli askeri gücü olan Devrim Muhafızları'ndan ve Süleymani liderliğindeki elit Kudüs Gücü'nden subaylar gönderildi. İran destekli Bedir Örgütü'nden Muhammed el Gaban'ın Ekim ayında İçişleri Bakanlığı'na atanması, örgütü Irak hükümeti içinde de güçlü konuma getirdi.

İRAN'IN IRAK ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ ABD KAYGIYLA İZLİYOR

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Savunma Bakanlığı'na getirmeyi düşündüğü Ashton Carter, bu hafta bu durumdan duyduğu kaygıları dile getirdi. Gazeteye göre ABD, İran'la askeri alanda işbirliği yaptığını reddediyor, ancak Bedir lideri Amiri'nin son zamanlardaki açıklamaları, aralarında taktik işbirliği olduğu izlenimini uyandırıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Tahran Times İran Irak Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (60)

rauf:

abd sii sunni catismasi yarati

53
2
yanıtYanıtla
BATMANA KURDA:

bence artık kürdistan bölgesi bağımsızlığını ilan etmelidir. ırak diye bir şey kalmadı ortada.

9
30
yanıtYanıtla
islam devletimobilWeb@haberler.com:

kafir şia aceme pkkya karşı yaşasın ışid demokrat obama defolup cumhuriyetçiler gelince iran haritadan silinecek az kaldı

12
23
yanıtYanıtla
mahmut:

ABD İran''ın bölgede güçlenmesinden kaygı duyduğu falan yok tam tersine bunu teşvik ediyor. Çünkü İran halen Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'' dan oluşan sünni bloka karşı savaşma gücüne sahip değil. Savaşın başlaması ve uzun sürmesi için iki tarafında savaşmayı göze alacak güce sahip olması gerekir.

23
10
yanıtYanıtla
TurkomobilWeb@haberler.com:

Hristiyanlar birlik olur biz muslumanlar birbirlerimizle savisiyoruz.

30
2
yanıtYanıtla
ErkanmobilWeb@haberler.com:

3. Dünya savaşı ortadoğudan avrupaya ordan tüm dünyaya sıçrayacak gibi gözüküyor inş. çıkmaz ama ortada bazı gerçekler var bizim sadece savunma yapıp tarafsız olmaya çalışmamız lazım yoksa tam ortada kalıuoruz bi tarafta amerika bi tarafta rusya bi tarafta çin bi tarafta avrupa kesinlikle hiçbir şeye karışmamamız lazım

16
16
yanıtYanıtla
diyarbakir:

kurtler acem halkinin bir parcasi kurtce farscanin lehcesi yasasin iran ordusu

7
25
yanıtYanıtla
diyarbakir:

biji iran kurtlerin gercek dostu , amerika gibi havadan savasmiyor kurtlerle omuz omuza savasiyor

3
27
yanıtYanıtla
isotçu:

Bu İran da, İŞİD kadar gaddar valla. . Yesinler birbirlerini. . .

21
9
yanıtYanıtla
diyarbakir:

turklerde savasti, birbiriyle araplarda, savasti birbiriyle, ingilizlerde savasti birbiriyle ama sonra baristi buyuk guclu devletler kurdu, cok kitap okudum su sonuca vardir , , , kurdun kalici ozgurlugu irandan gecer cunku kokeni bir dilleri fars lehcesi tarihi bir bazilari irani dusman gibi goruyor yaniliyor

15
15
yanıtYanıtla
Tüm 60 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title