Haberler

Tim Başkanı Büyükekşi: Yılın İkinci Çeyreğine Göre Olumlu Beklentileri Olan İhracatçıların Yüzdesi...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eğilim anketi 2014 ilk çeyrek sonuçları açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eğilim anketi 2014 ilk çeyrek sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarını değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Yılın ikinci çeyreğine göre olumlu beklentileri olan ihracatçıların yüzdesi ortalama 10 puan arttı" dedi.

TİM tarafından geleneksel hale getirilen ve yılın çeyreklerine göre gerçekleşme ve beklentileri değerlendiren eğilim anketi çalışmasının; 2014 ilk çeyrek sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarına göre, ihracatçıların yılın ikinci çeyreğinde ekonomi, talep ve üretim anlamında pozitif beklentisi artıyor. Sipariş alma oranları ise son 16 çeyreğin zirvesine çıktı.

-""UMUTLU' İHRACATÇILARIN ORANINDA ARTIŞ VAR"-

Anket sonuçlarını değerlendiren (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yılın 2. çeyreğine üretim ve ihracatlarının artacağı beklentisi ile giren "umutlu" ihracatçıların oranında artış olduğuna dikkat çekti. Büyükekşi, üretim artışı beklentisinde olanların oranının yüzde 33.9'dan yüzde 44'e, ihracat artışı beklentisinde olanların oranının yüzde 38.6'dan yüzde 47.2'ye yükseldiğini, pozitif beklentide bulunan ihracatçı yüzdelerinin ise ortalama 10 puan artış gösterdiğini vurguladı. Dünya, Avrupa ve Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerin önceki çeyreklere oranla belirgin bir şekilde pozitif geliştiğinin altını çizen Büyükekşi, ayrıca ihracatçı firmaların ek istihdam yaratma ve yatırımlarını genişletmeye yönelik iştahının da giderek arttığını ifade etti.

-RUSYA EN YÜKSEK ORANDA HEDEF PAZAR OLARAK BELİRGİNLEŞİYOR-

Ankete göre, yılın ilk çeyreğinde yeni pazarlara girebildiklerini belirten firmaların oranı yüzde 40 ile bir önceki döneme paralel. Bu dönemde de Rusya en yüksek oranda hedef pazar olarak belirginleşiyor. Hedeflenen pazarlarda ABD ikinci sıradaki yerini korurken, diğer ülkeler sırasıyla Almanya, Çin ve Irak oldu. Almanya ve Irak'ın tekrar öncelikli yerini alması iki ana pazardaki kuvvetli ihracat artışı öngörüsünü destekliyor.

Yılın ilk çeyreğinde mevcut pazarlarda yeni müşterilerden sipariş aldıklarını belirten ihracatçıların oranı yüzde 54.4'ten yüzde 61.1'e yükselirken, tamamen kaybettikleri pazar olduğunu belirten ihracatçılar genelin yüzde 8.4'ünü oluşturdu. Bu dönemde rekabetçi fiyat sunamama (yüzde 51.6) ve hedef ülkelerdeki ekonomik sıkıntılar (yüzde 44) en sık karşılaşılan pazarlama sorunları olarak ön plana çıktı. Enerji maliyetleri (yüzde 50.6) ve döviz kurları (yüzde 47.8) ihracatçıların yarısı tarafından vurgulanan öncelikli sorunlar olarak dikkat çekti.

-GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞLAR OLDU-

Anket sonuçlarına göre, yılın ilk çeyreğinde ihracatçı firmaların üretim, tedarik ve enerji kullanımı açısından geçtiğimiz dönem de olduğu gibi üzerinde durdukları en önemli gerçekleşme girdi maliyetlerindeki artışlar oldu. Yükselen kurların etkisiyle, girdi maliyetlerindeki artış önemli bir gelişme olarak 2013 yılı son çeyreğindeki yüzde 69'luk seviyesini korudu. Benzer trend, hammadde girdi maliyetlerinde de yüzde 42.8 ile görüldü. Enerji birim girdi maliyetlerinin arttığını belirten firmaların oranı yüzde 54.9, elektrik tüketiminin arttığını belirenlerin oranı ise yüzde 41.3 olarak gerçekleşti.

-İHRACATÇININ İSTİHDAMA KATKISI SÜRÜYOR-

Araştırmaya katılan firmalar, üretimlerinde kullandıkları hammaddelerin ortalama yüzde 67.2'sinin orijinlerinin yurtiçi olduğunu belirtti. Bu oran, araştırmanın önceki dönemlerde gerçekleştirilen fazların bulguları ile istatistiki açıdan farklılık gösterdi. Hammaddede dışa bağımlılığın en yüksek olduğu sektör kimyevi maddeler sektörü olurken; demir çelik ve demir dışı metaller sektörleri ve otomotiv sanayi sırasıyla bu sektörü izledi. Öte yandan; İlk 500 büyük firmada yerli girdi kullanım oranı ortalama yüzde 58.1 iken diğer firmalarda bu oran ortalama 15 puan daha yüksek çıktı. Bu oranlar ise özellikle ihracatçı KOBİ'lerin net ihracatçı yapısını desteklemesi ve daha fazla ihracata teşvik edilmelerinin önemini ortaya çıkarttı. İhracatçının istihdama katkısı sürüyor.

-FİRMALARIN İKİNCİ ÇEYREK SONU İTİBARİYLE DE EK 100 BİN İSTİHDAM SAĞLAMASI ÖNGÖRÜLÜYOR-

2014 yılı 1. çeyrekte sektörde ortalama çalışan sayısı 196 olarak hesaplanırken, bu dönemde ikinci 500'de yer alan firmalarda toplam çalışan sayısındaki artış dikkat çekiyor. Ocak-Mart döneminde çalışan sayılarının arttığını belirten firmaların istatistikleri ise şöyle: beyaz yakalı yüzde 21,4, mavi yakalı yüzde 28.4, Ar-Ge yüzde 6,6. Nisan- Haziran döneminde yeni çalışan istihdam edeceklerini belirten firmaların eğilimleri ise; beyaz yakalı yüzde 24, mavi yakalı yüzde 27 ve Ar-Ge yüzde 9.6 olarak sıralanmaktadır. Firmaların ortalama net +3,9 personel istihdam ettiği öngörüsüyle, ihracatçıların birinci çeyrekte toplamda net 209 bin istihdam artışı sağladığı tahmin ediliyor. Firmaların ikinci çeyrek sonu itibariyle de ek 100 bin istihdam sağlaması öngörülüyor.

-YILSONU BEKLENTİLERİ-

İhracatçılar ankette yılsonu döviz kuru ve genel ekonomik değerlendirmelerini de yaptı. Buna göre, dolar / TL kur tahmini 2,27; euro / TL kur tahmini ise 3,12 olarak ortaya çıktı. Enflasyon tahmini yüzde 8,76, yılsonu büyüme beklentisi ise yüzde 3.9 olarak öngören ihracatçıların yılsonu dolar ve euro kurları ve enflasyon tahminlerinin 4. Çeyrek sonu beklentilerden daha düşük çıkması, ihracatçıların kurlardaki dengelemeye işaret ettiğini gösterdi.

İhracatçılar, 2014 yılında sektör, Türkiye, Avrupa ve dünya ekonomilerinde önemli bir değişiklik beklemiyor. Türkiye ekonomisinin daha kötüye gideceğini düşünen ihracatçıların oranı geçtiğimiz çeyrekte en yüksek seviyeyi görmüş yüzde 41.6'da ulaşmıştı. Yılın ilk çeyreği itibariyle karamsarların oranında ciddi bir gerileme trende dönüş dikkat çekti. Buna göre, Türkiye ekonomisinin kötüye gideceğini düşünen ihracatçıların oranı yüzde 29.2'ye geriledi.

-İHRACATÇI SOSYAL MEDYAYI SEVİYOR-

Araştırmanın son bölümünde ilk kez, ihracatçı firmaların aktif web sitesi ve sosyal medya araçlarını kurumsal anlamda kullanımları sorgulandı. İhracatçıların yüzde 91.8'inin halihazırda kullandığı aktif web sitesi bulunuyor. Yaklaşık olarak her 10 ihracatçı firmadan 5'i sosyal medya araçlarını kullandığını belirtirken; En fazla kullanılan sosyal medya kanalları sırasıyla Facebook (yüzde 33), Google+ (yüzde 23) ve Twitter (yüzde 20) oldu.

Ankete göre, Ocak-Mart döneminde dış finansman talebinde bulunan firmaların oranı yüzde 41.2 oldu. Anketten önemli başlıklar ise şu şekilde:

"İhracatçı firmaların yüzde 45'i döviz risklerinden korunmak için herhangi bir araç kullanmıyor. Aynı oran, firma büyüklükleri açısından irdelendiğinde ilk 1000 dışındaki diğer firmalar arasında ise yüzde 51'e yükseliyor.

-Döviz kuru riskine karşı herhangi bir araç kullanmama nedenleri arasında, döviz kurlarında artış beklentisi (yüzde 34.8), ithalatlarının da bulunması, dolayısı ile riskin dengelenmesi (yüzde 29.1) ilk 2 sırada öne çıkan unsurlar. Araçlar hakkında bilgilerinin olmadığını belirten firmaların oranı ise yüzde 18.5

-Yurt dışı yatırımlarında en yüksek oranda tercih edilen türler yüzde 11.2 ile satış-dağıtım ağı genişletme ve yüzde 10.4 ile modernizasyon oldu. Yılın kalan kısmında ise firmaların yüzde 47'si yurt içinde, yüzde 71.2'si ise yurt dışında yatırım yapmayacaklarını belirtti. Yurt içinde yatırım planlamama nedenleri arasında ülke ekonomisindeki istikrarsızlık/ belirsizlik (yüzde 35.3), piyasada yetersiz talep (yüzde 31.9), yurt dışında ise dünya ekonomisindeki istikrarsızlık (yüzde 28.7) ile mevcut yatırımların halihazırda devam etmesi (yüzde 27.5) en belirgin bariyerler olarak ortaya çıktı."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Mehmet Büyükekşi Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title