Haberler

Tika Projeleri Toplu Açılış Töreni

ANKARA (AA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm kardeşlerimizin onurunu korumanın geleceğimize ışık tutmanın mücadelesini veriyoruz.

ANKARA (AA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm kardeşlerimizin onurunu korumanın geleceğimize ışık tutmanın mücadelesini veriyoruz. Bizde kuru slogan olmaz, bizde istismar olmaz. Biz yaşadık ve yaşatmaya gayret ettik" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATO Congresium'da düzenlenen ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) "Ayrı coğrafyalarda aynı imza" ismiyle 6 farklı noktada proje açılış töreninde konuşmasına, "6 ayrı ülkede canlı bağlantıyla bizleri izleyen sevgili kardeşlerim. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı'nca yaklaşık 19 trilyon, 19 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilen 6 ülkedeki 6 eserin hayırlı olmasını diliyorum" sözleriyle başladı.

"Bunun dışında yapılan birçok eser var ki bunları burada ifade edeceğim" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

"Bunları bilmemizde, ekranları başında bizi izleyen tüm vatandaşlarımızın TİKA'nın dünyanın neresine nasıl ulaştığını öğrenmesi bakımından çok önemsiyorum. Bugün açılışını yaptığımız Kırgızistan'daki ekmek fırını, Mynmar'daki Thayet Myo Türk Şehitliğini, Pakistan'daki büyük bir kadirşinaslık gösterilerek şahsımın adı verilen hastanenin, Moğolistan'daki Bilge Tonyukuk Karayolunun, Filistin'deki Nablus Reşadiye Okulunun, Kosava'daki Mehmet Akif Ersoy Camisi'nin oralarda yaşayan tüm kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu hizmetlerin açılış heyecanını bizlerle paylaşan herkese teşekkür ederim."

Dünyanın dört bir köşesinde Türkiye'nin yüzünü ağartan, yüreğini okşayan bu projeleri hayata geçiren tüm TİKA personelini tek tek kutladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Allah'a şükürler olsun bugün TİKA'nın amblemi 5 kıtada insanların umudu, sevinci, heyecanı haline dönüşmüş durumda. TİKA Başkanımıza ve ekibin bu başarılı çalışmaları sebebiyle takdirlerimi ifade ediyorum" dedi.

Erdoğan, geçtiğimiz 12 yılda 140 ülkeye yardım ulaştıran TİKA'nın, eğitimden sağlığa kadar her alanda doğrudan insanların hayatlarına dokunan hizmetler gerçekleştirdiğini vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ülkemizin geçtiğimiz yıl 4.5 milyar doları bulan insani yardım tutarıyla bu alanda üçüncü sıraya yükselmesinde TİKA'nın çok büyük katkısı var. Sadece bugün açılışını yaptığımız hizmetlerin coğrafi dağılımı bile, TİKA'nın faaliyet alanının genişliğini göstermeye yetiyor. Bir taraftan Kosava yani Evlad-ı Fatihan'ın bulunduğu Balkanlar var, diğer taraftan ata yurdumuz Orta Asya'yı Kırgızistan'ı görüyoruz. Bunun yanında kadim tarihimizin önemli sembollerini bağrında yaşatan Doğu Asya'daki Moğolistan. Öte taraftan, Güney Asya'nın yıldızı vefalı kardeşimiz Pakistan bulunuyor. Aynı şekilde hem şehitlerimize ev sahipliği yapan hem de önemli bir Müslüman topluluğun yaşadığı Güneydoğu Asya'daki Mynmarr'ı görüyoruz. Tabii maruz kaldığı zulümlerle yüreğimizde sızısı olan, Ortadoğu'nun mazlumu Filistin var. Sadece bir tek açılış töreninde bir araya gelen bu coğrafyanın genişliği ve ifade ettiği anlamı biz çok iyi biliyoruz."

Hayalleri 81 vilayetimize bile ulaşamayanların aksine 3 kıta yedi iklimi kucaklayan bir anlayışla hareket ettiklerini anlatan Erdoğan, "Tüm kardeşlerimizin onurunu korumanın, geleceğimize ışık tutmanın mücadelesini veriyoruz. Bizde kuru slogan olmaz, bizde istismar olmaz. Biz yaşadık ve yaşatmaya gayret ettik" diye konuştu.

Ne aldanan ne de aldatan olmayacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz sadece samimiyetle izzetle hürmetle kardeşlerimize el uzatıyor, umutlarını canlandırıyoruz. Türk milliyetçiliği adına Orta Asya'yı ağızlarından düşürmeyenler acaba bizim bugün yolunun açılışını yaptığımız Bilge Tonyukuk Anıtı'na bir kez olsun gitmişler midir? Bakın, ben oraya önce gittim yerini gördüm, gezdim ondan sonra projelendirme ve bugün de hamdolsun yolun açılışını yapıyoruz. ve ardından müze kısmını da tamamlayacak ve böylece nasıl Göktürk Anıtlarının müzesini de yaptıysak oraya da gittim, gördüm. Yolunu yaptık müzeyi yaptık ve tüm Türk Dünyasının insanlığın hizmetine sunduk."

-Bunların defterinde hizmetin yeri yok

Merv Şehrindeki Sultan Alparslan'ın türbesini bulma çalışmalarında sona geldiklerinin bilgisini de paylaşan Erdoğan, "Hamaset milliyetçiliği yapan ama bu türbenin yerini bildiğini iddia ettiği halde, sırf bize zorluk olsun diye söylemediğini ifade edenler, bunu bulduğumuz zaman acaba utanacaklar mı? Hiç sanmam. Çünkü bunlar sadece istismar ederler. Bunların defterinde hizmetin yeri yok. Aynı şekilde Suriye'deki, Irak'taki her etnik gruptan her inançtan kardeşimize el uzattık. Bugüne kadar Suriye'den gelen misafirlerimiz için harcadığımız meblağ 5,6 milyar doları buldu" dedi.

Suriye'deki iç karışıklıktan Türkiye'ye sığınanların seçim malzemesi haline dönüştürenlerin bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Allah aşkına bizim töremizde misafire kapı kapatmak var mı? Bizim kültürümüzde eldeki imkanı mağdurdan, mazlumdan, garipten, haklıdan, sığınmıştan esirgemek var mı? Dünyalarında bu  değerleri yaşatmayanlar bu yola tevessül edebilir. Ancak biz kendimize yakışanı yapmak zorundayız. Atalarımız bundan 500 yıl önce İspanyol zulmünden kaçan her inançtan on binlerce insana kucaklarını açmışlardır. Doğu Avrupa'dan, Rusya'dan, Kafkasya'dan diğer bölgelerden gelen kim olursa olsun, tarihin her döneminde bu topraklarda kendisine yer bulmuştur, yurt bulmuştur. Körfez Savaşı'nda zulümden kaçanlara nasıl sınırlarımızı açmakta tereddüt etmediysek, bugün de aynısını yapıyoruz, yarın da yapacağız. Bu insanlar bizim tarihi ve kültürel olarak kardeşimiz olmasının yanında bilhassa sınır boylarında özellikle komşumuz, buralarda yaşayan vatandaşlarımızın da öz be öz akrabalarıdır."

Azerbaycanlı kardeşlerimizin sızısı hala yüreğimizde

2. Dünya Savaşı'ndan sonra Boraltan Köprüsü'nde düşmana teslim edilen Azerbaycanlı kardeşlerimizin sızısının hala yüreklerde bulunduğunu anlatan Erdoğan, "Bugün Suriye'den, Irak'tan gelen misafirlerimizi zorla geri göndermekten söz edenler, Milli Seflerinin izinden gitmek istiyor olabilirler. Ama bizim necip milletimiz böyle utancın bir daha yaşanmasına asla izin vermez. Bu Azeri kardeşimizin ifadesini unutmak mümkün mü? 'Bizi keşke siz öldürseydiniz de ama bizi Stalin'in askerlerine teslim etmeseydiniz. Hale bakın bunlar böyle bir zihniyetin temsilcileri" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Kırgızistan Pakistan Suriye Politika Güncel Haberler

title