Haberler

Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Lisanslı depoculuk önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin tarım sektöründe küresel oyuncu olmasında büyük bir rol oynayacak"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Lisanslı depoculuk önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin tarım sektöründe küresel oyuncu olmasında büyük bir rol oynayacak" dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB'un düzenlediği Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı'nda, tarım sektörünün dünyanın en stratejik sektörlerinden biri haline geldiğini söyledi.

Şu an dünya ülkeleri için enerji sektörü neyse, tarım ve gıda kaynaklarının da aynı stratejik öneme sahip olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Küresel politikaları da bu iki ana sektör belirliyor. En son Avrupa ile Rusya arasında yaşanan sıkıntıda buna yakından şahit olduk. Türkiye'de enerji kaynakları yok. Ama en az onun kadar önemli olan tarım kaynakları bakımından çok zengin bir ülkeyiz" diye konuştu.

Türkiye genelinde 113 Ticaret Borsası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak önemli yatırımlara imza attıklarına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, tarımsal üretim ve ticaretin daha verimli koşullarda yapılabilmesi için yatırım yaptıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, tarımsal ürün analizi yapan aktif laboratuvarlara sahip borsa sayısının 75'e yükseldiğini, 9 borsanın laboratuvarının yetkili sınıflandırıcı, 5 borsanın laboratuvarının ise yeterlilik test sağlayıcı hale geldiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, canlı hayvan park pazar yeri bulunan borsa sayısının da 23'e yükseldiğine işaret ederek, "67 borsamız satış salonları ile üretici, tüccar ve sanayiciye hizmet veriyor. Özellikle son dönemde borsalarımızın inşa ettiği satış salonları, dünyanın en modern altyapı ve teknolojilerini kullanıyor. Tarım ürünlerinin dünya standartlarında alınıp satılması sağlanıyor" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de lisanslı depoculuk sisteminin kurulması ve kanuni altyapısıyla ilgili uzun yıllar çalıştıklarını dile getirerek, "Nihayetinde Meclisimizde ilgili kanun çıktı. TMO ile birlikte LİDAŞ'ı kurarak bu anlamda faaliyet izni alan ilk şirket olduk. Bu attığımız adımı özel sektörümüz de takip etti. Şu an özel sektör lisanslı depo yatırımları da hayata geçiyor. Lisanslı depoculuk önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin tarım sektöründe küresel oyuncu olmasında büyük bir rol oynayacak" diye konuştu.

Yeni bir çerçeve çizilmesi gerekli

Köylerden kente hızlı bir göç olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, tarım üreticisi iken, tüketici orta sınıf haline gelen büyük bir nüfus olduğunu, bu yüzden artık tarımın eskisinden çok daha büyük bir kazanç kapısı haline geldiğini bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, arazi toplulaştırma ve hayvancılık sektöründe önemli aşamalar kaydedildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Son yıllarda büyük ve küçükbaş hayvan varlığını kademeli olarak arttırdık. Burada da bir sonraki aşamaya geçmemiz gerekiyor. Yem bitkisi üretim teşvikinden tutun da süt üretiminin teşvikini ve et üretimini; buradaki piyasa düzenlemelerinin tamamını bütüncül hale getirecek bir çerçeve çizmemiz, yani bu işin anayasasını ortaya koymamız gerekiyor. Bunun yanında Bakanlığımızın yine devrim niteliğinde ortaya koyduğu bir proje olan ürün takip sistemi konusu var. Bütün bunlar bizim de gündemimizde olan konular. Yine gündemimizdeki konulardan biri, bu yıl yaşadığımız kuraklık ve don olaylarından dolayı tarım sektöründeki ortaya çıkan sorunlardır. Bugün bütün bu konuları, tarım alanında büyük birikime sahip olan ve işin direksiyonundaki isim olan Sayın Bakanımız Mehdi Eker'le; Bakanlık bürokratlarımızla istişare edeceğiz." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title