Haberler

THY Airbus'tan 117 Uçak Almak İçin İmza Attı

Türk Hava Yolları'nın (THY) filosunu büyütmek amacıyla başlattığı ve dünyanın en büyük uçak üretici firmaları olan Airbus ile Boeing'e ardı ardına verdiği toplam 212 adetlik uçak siparişinin, ilk 117 uçaklık olanı için Airbus Firması ile bugün...

Türk Hava Yolları'nın (THY) filosunu büyütmek amacıyla başlattığı ve dünyanın en büyük uçak üretici firmaları olan Airbus ile Boeing'e ardı ardına verdiği toplam 212 adetlik uçak siparişinin, ilk 117 uçaklık olanı için Airbus Firması ile bugün bir anlaşma imzaladı. Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Airbus CEO'suna ortak uçak yapma teklifinde bulunarak, " Gelin birlikte uçak yapalım, sonra pişman olursunuz" dedi.

Bu arada, Boeing ile yapılacak 95 uçaklık anlaşmanın ise önümüzdeki günlerde imzalanacağı öğrenildi.

Türk Sivil Havacılık tarihinin en büyük siparişi için THY Yönetim Binası VİP Salonunda düzenlenen imza törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Airbus Başkanı ve CEO'su Fabrice Bregier, Almanya, İspanya, Fransa Büyükelçileri ve çok sayıda konuk ile basın mensubu katıldı.

"GELİN BİRLİKTE UÇAK YAPALIM SONRA PİŞMAN OLURSUNUZ"

İmza töreninde bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, uçak üreticisi firması Airbus CEO'su Fabrice Breiger'e 'Birader' diye hitap etti ve bir çağrıda bulunarak ortak uçak yapma teklifinde bulundu. Yıldırım şöyle konuştu:

"Birader gel bu işi alışverişten öteye götürelim, Türkiye'de birlikte uçak yapalım. Eğer buna 'evet' demezseniz kaybeden Türkiye değil, siz olursunuz. Ortak uçak yapacağımız firma A ile başlamaz da mesela TR ile veya TC ile başlar"

Bakan Yıldırım konuşmasında Airbus'un İzmir'de ve Tuzla'da ortak işlere girdiğini ama bu kadar büyük, prestijli bir müşteriyle ufak tefek işlerin yakışmayacağını söyledi. Fabrice Bregier'e seslenen Yıldırım, konuşmasını daha sonra şöyle sürdürdü:

"Birader sadece alışverişle kalmayalım bu işleri daha ileriye götürelim. Bunları aşalım düzgün bir iş tutalım. Burada birlikte uçak yapalım. Bu kararı ne kadar geç verirseniz kaybeden Türkiye olmaz kaybeden siz olursunuz. Bazı bilişim firmaları bunu gördü, başka sektörler de Türkiye'nin gelişmesinin farkında. Bak Çinliler Türkiye'de hızlı tren yapıyor. Elinizi çabuk tutun. Sadece alışveriş değil, gelin kapsamlı bir işbirliği yapalım. Birbirimize bütün mutfağımızı açalım, Gelin birlikte uçak yapalım. Bölgeye baktığınızda Türkiye'den 4 saat uçuşla 60 ülkeye gidiliyor. Bunların hepsinin de uçak ihtiyacı var. Havacılığın bu bölgelerde büyümesi gerekiyor. Bunu Avrupa'yla ithalat yapmakla olmaz. Yapılan bu güzel anlaşmanın bundan sonra Türkiye'de uçak yapımı konusunda daha kapsamlı bir anlaşmaya dönüşmesini sizden istiyoruz. Bu konuda gereken her türlü desteği ve teşviki veriyoruz. Bu uçağı kaçırmayın. Bu uçak kaçarsa başka uçak gelir. Orada da 'A' harfi ile başlamaz TR veya TC olur"

2020'DE 375 UÇAKLIK FİLO

Törende bir konuşma yapan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Airbus'tan alınacak 117 uçakla yetinmeyeceklerini 2020 yılı sonuna kadar filodaki uçak sayısını 375'e çıkaracaklarını söyledi. Topçu, "Airbus ile bugün atacağımız imza karşılığında alacağımız uçakların bedeli 13.4 milyar dolardır. Buna ilave olarak 277 uçak daha alacağız. Yeni nesil uçaklarla beraber toplam 38 milyar dolarlık uçak alımı yapmış olacağız" dedi.

THY AİRBUS'TAN HIZLI BÜYÜYOR, İNANIN SİZİ KISKANIYORUZ.

Airbus Başkanı ve Ceo'su Fabrice Bregier de THY ile yeni bir sayfa açtıklarını, THY'nin gelişmesine bir katkıda bulunduklarından dolayı memnun olduklarını ifade etti. THY'nin 10 yıl önce sadece 65 uçağı olduğunu hatırlatan Bregier, "Şu an 250 dediniz, önümüzdeki 375'i hedefliyorsunuz. THY Airbus'tan da hızlı büyüyor ve biz bunu inanın kıskanıyoruz. THY'nin hizmet kalitesi, etkinliği ve güvenliği açısından dünyadaki en üst düzeyde bulunuyorsunuz. İkinci kez Avrupa'nın en iyi havayolu şirketi seçildi. Burada sadece bir sözleşme imzalamıyoruz. Bir şirketin hırsını görüyoruz. Anladığım kadarıyla 39 milyon yolcuyu taşımış bir havayolundan bahsediyoruz. Dünyadaki en iyi 10 havayolu şirketi arasında yerinizi alacaksınız" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE BÜYÜMEDE AVRO BÖLGESİNİN EN İYİSİ

THY'nin Airbus'a olan güveni görmekten büyük memnuniyet duyduklarını belirten Fabrice Bregier "Bu zamana kadar yaptığınız en büyük siparişi verdiniz. THY'nin ekonomik dinamizmi çok önemli. Euro bölgesindeki sorunlara bakacak olursak Türkiye'nin büyümesi gayet iyi. Bu durum THY'nin de Airbus'un da yararına. 2025 yılı itibariyle uçaklara 2.4 milyar dolarlık bir harcama ön görüyoruz. Bu noktada sanıyorum ki Türkiye'deki ticari havayolu alanında en ileri gelen şirketlerden biri haline geldik. Bu siparişinizle beraber dünyadaki en başarılı uçakların siparişi söz konusuydu. Gerçekten büyümeniz için doğru seçimi yaptınız" dedi.

THY'ye ilk verecekleri 20 uçağın yüzde 50 yakıt tasarrufu sağladığını hatırlatan Bregier, bunun yılda bin arabanın tükettiği yakıta denk geldiğini, ayrıca karbon emisyonuna büyük katkı sunduğunu dile getirdi. İstanbul'da yapılması planlanan üçüncü havalimanına da değinen CEO'su Fabrice Bregier, yeni havalimanı ve trafik artışıyla birlikte THY ile güven üzerine kurulu parlak ortaklıklarını ilerleyen yıllarda daha da güçlendireceklerini söyledi.

Daha sonra THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve Airbus CEO'su Fabrice Bregier arasında anlaşma imzalandı. İmza törenine Maliye ve Ulaştırma Bakanları da tanıklık etti.

AİRBUS'IN SON VERSİYONU

THY, dar gövdeli uçak temini için Airbus'tan 82 adedi kesin, 35 adedi opsiyonlu olmak üzere 117 adet uçak satın alma kararı aldı. Alınacak uçakların Airbus'ın son versiyonları olan 88 adedi A321 NEO, 25 adedi A321-200, 4 adedi ise A320 NEO cinsi olacak.

Uçaklardan 13 tanesi 2015'te, 14 tanesi 2016'da, 6 tanesi 2017'de, 27'si 2018'de, 25'i 2019'da, 32'si ise 2020 yılında alınacak.

THY'nin yaklaşık ortalaması 6.6 olan filo yaşı, yeni uçakların filoya katılımıyla 5'e düşecek. THY'nin filosunda kargo uçakları dahil uçak sayısı 2020'de 375'e ulaşacak.

Sipariş verilen 117 uçak toplam 21 bin 644 koltuk kapasitesine sahip. Halen mevcut olan toplam 37 bin 800 koltuk kapasitesi yeni uçakların filoya girmesiyle iki katına çıkacak.

39 MİLYON YOLCU TAŞIDI

Türk Hava Yolları, geçtiğimiz yıl 39 milyon yolcu taşıdı. Bu yıl sonunda taşınan yolcu sayısının ise 46 milyona ulaşması bekleniyor. 117 yeni uçağın yedi yılda devreye girmesiyle bu sayının 90 milyona ulaşması hedefleniyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 8 milyar dolar ciro yapan Türk Hava Yolları'nın önümüzdeki yedi yıl sonunda 18 milyar doların üzerinde bir rakam hedeflediği bildirildi.

UÇAKLARIN ÖZELLİKLERİ

Yakıt tasarrufu sağlayan uçakların gövdelerinde korozyona dayanıklı malzeme kullanılıyor. Uçaklar en son teknolojiye sahip. Bakımları kolay ve operasyon maliyetleri düşük. Yeni motor teknolojisine sahip olan bu uçakların uçuş kontrol ve avionik sistemleri de son model. Dar gövdeli A321 ailesinde, business sınıfında sabit business class koltuklar ve son model uçak içi eğlendirme sistemleri, ekonomi sınıfında da her yolcuya ait ekranla sunulan video ve oyun imkanları yer alıyor.

Airbus dar gövde ailesinin koltuk başına en verimli uçağı olan A321 uçaklarının sağladığı maliyet avantajı esas alınmakla birlikte, yeni nesil A321 NEO'nun menzil avantajı daha fazla noktaya uçuş olanağı da sunacak.

BOEİNGLER

THY'nin ikinci olarak uçak üreticisi Boeing'e verdiği 95 uçaklık siparişin ise 2016 yılında 20 adet, 2018 yılında 20 adet, 2019 yılında 15 adet, 2020 yılında 30 adet ve 2021 yılında 10 adet olmak üzere toplam 95 uçak olduğu bildirildi.

Bu uçaklardan 20 adedi B737-800, 65 adedi B737-8 MAX ve 10 adedi B737-9 MAXolacak.

Airbus ve Boeing'e verilen siparişlerle THY'nin İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanını en verimli şekilde kullanmayı amaçladığı belirtildi. - İstanbul / Bakırköy

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Türk Hava Yolları Hamdi Topçu Türkiye Boeing Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title