Haberler

Teröristlerle Konuşmak, Çözüm Sürecinin Neresindeyiz" Konferansı

İngiltere eski Başbakan Tony Blair'in 10 yıl boyunca İrlanda başdanışmanlığını yapan İngiliz diplomat Jonathan Powell, devam etmekte olan Çözüm Sürecine ilişkin "Süreç, 3 bacaklı bir tabure. Bu taburenin bacakları Abdullah Öcalan, Kandil ve hükümet. Bu 3 ayağın da sağlam olması lazım, yoksa tabure çöker" dedi.

İngiltere eski Başbakan Tony Blair'in 10 yıl boyunca İrlanda başdanışmanlığını yapan İngiliz diplomat Jonathan Powell, devam etmekte olan Çözüm Sürecine ilişkin "Süreç, 3 bacaklı bir tabure. Bu taburenin bacakları Abdullah Öcalan, Kandil ve hükümet. Bu 3 ayağın da sağlam olması lazım, yoksa tabure çöker" dedi.

Powell, Küresel ve Yerel Düşünce Derneğince Taksim Martı Otel'de düzenlenen "Teröristlerle konuşmak, Çözüm Sürecinin neresindeyiz" konferansında yaptığı konuşmada 17 yıl teröristlerle konuştuğunu söyleyerek İngiltere ile Kuzey İrlanda arasındaki sorunun çözümü için 10 yıl İrlanda'ya gidip geldiği, barışın tesisinde başarılı olduklarını aktardı.

Başka bir yere uygulanabilecek bir "İrlanda modeli"nin olmadığını anlatan Powell, "Bu tuhaf, komik olur. Her bir itilafın sebebi farklı, sonucu ve çözüm şekli farklıdır. Barış süreci gerçekleştirmek için herkes kendine özgü hata yapabiliyor, başkalarının hatalarını tekrar etmek yerine" dedi.

Kürt meselesi konusunda uzman olmadığına dikkati çeken Powell, "Süreç, 10 yıl öncesine göre çok iyi görünüyor. Tabii yol üstünde bazı iniş-çıkışlar var. Hiç, 10 sene önce, MİT Müsteşarının İmralı'ya gidip Abdullah Öcalan ile konuşacağı düşünülür müydü? 10 sene önce böyle bir durumu tahmin etmek mümkün müydü? Hayır. Gerçekten önemli bir aşama kaydedildi" diye konuştu.

"Silahla çözüme ulaşamayacağını idrak etmesi gerekiyor"

Silahlı bir grupla müzakereye oturmanın zorluklarından bahseden ve hükümeti tutumundan dolayı takdir eden Powell, şöyle devam etti:

" Barış sürecini sürdürmek için hükümeti de cesaretlendirmek gerekir. Kürt meselesiyle ilgili olarak iyimser olduğumu söyledim. Bana çılgın diyebilirsiniz ama niye iyimserim. Çünkü birtakım şartların olgunlaşmaya başladığını görüyorum. Her iki tarafın da silahla çözüme ulaşamayacağını idrak etmesi gerekiyor. Türkiye'de bunu net olarak görüyoruz. Dünyaya bakın. Ancak şartlar sağlandıktan sonra başarılı bir süreç yürütülebilir. Eğer taraflardan biri silahla kazanabileceğini düşünürse süreç kaybeder."

"Siyasi zorluklara rağmen süreç devam etmeli"

Güçlü bir siyasi liderlik olmadan ilerleme kaydetmenin çok zor olduğunu aktaran Powell, seçimlerin süreç için zor dönemlerden biri olduğuna işaret ederek, siyasi zorluklara rağmen sürecin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Powell, devamlılık için üçüncü bir tarafa ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, "Süreç, 3 bacaklı bir tabure. Bu taburenin bacakları Abdullah Öcalan, Kandil ve hükümet. Bu 3 ayağın da sağlam olması lazım yoksa tabure çöker" dedi.

Moderatörlüğünü Seyfi Öngider'in yaptığı gazeteci-yazar Cengiz Çandar'ında konuşmacı olarak yer aldığı konferans soru-cevaplarla sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Abdullah Öcalan Jonathan Powell Kandil Dağı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title