Haberler

Tema Vakfı Başkanı Ataç Açıklaması

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, "Termik santrallere dur denilmezse yüksek miktarda kömürün yanmasıyla birlikte açığa çıkan zehirli gazlar buradaki hayat için ciddi bir tehdit" dedi.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, "Termik santrallere dur denilmezse yüksek miktarda kömürün yanmasıyla birlikte açığa çıkan zehirli gazlar buradaki hayat için ciddi bir tehdit" dedi.

Ataç, Zonguldak İl Temsilciliğinde düzenlediği basın toplantısında, dün kente gelerek Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı ile Muslu beldelerinde termik santrallerle ilgili, Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde ise Filyos Projesi'nin yapılacağı alanda incelemelerde bulunduklarını söyledi.

Zonguldak'ın tarihi boyunca enerji üretimi konusunda bölge olarak değerli çalışmalar yaptığını ifade eden Ataç, "Bölgede şu an çalışan 3 termik santral var. Yeni santral başvuruları da bulunuyor, Çatalağzı-Muslu bölgesinde 1,5 kilometrelik vadi içerisinde işletmede olan 3 santralin yanında 1 termik santralin inşaatı bitmek üzere. Ayrıca aynı bölgeye 3 yeni santral daha yapılması için süreçler devam ediyor. Termik santrallere dur denilmezse yüksek miktarda kömürün yanmasıyla birlikte açığa çıkan zehirli gazlar buradaki hayat için ciddi bir tehdit. Ne yazık ki Zonguldak'ta bu hak, hava kirliliği açısından ihlal ediliyor" diye konuştu.

Filyos beldesinde endüstri bölgesi yapılmak istendiğine dikkati çeken Ataç, şöyle konuştu:

"Filyos önemli ve kırılgan bir ekosistem. Buraya inşa edilecek endüstri bölgesi canlı yaşamının sona ermesi anlamına geliyor. Yöre, toprak varlıkları, tarım açısından da büyük önem taşıyor. Bu bakımdan bu bölgenin korunması gerekiyor. Zonguldak için yaşanabilir bir gelecek istiyoruz. Bölgede termik santrallere açılmış ve çalışacak. Artık bu bölgenin ne doğasının ve insan sağlığı açısından ilave bir yüklere kapasitesinin olmadığını görüyoruz. Zonguldak çok zengin bir doğal çevre içerisindedir. Orası çok değerli bir alan. Burada alternatif sanayi için neler yapılmalı ona bakalım. Filyos biyoçeşit anlamında çok değerli. Enerji üretelim ama hangi amaç için üretiyoruz. Bunları konuşma zamanı geldi. Santraller çok büyük istihdamlar yaratmaz. Zonguldak'a yeni bir bakış açısının gelmesi lazım. Filyos hepimizindir. Dünyada tarım alanları azalıyor. Siz sanayi bölgesini başka yere de yapabilirsiniz. Ama tarım alanını başka bir yerde yapamazsınız. Her yere her şey yapılmaz. Filyos gibi değerli toprağı ve ekosistemi bozmayalım. Zonguldak kirlilik açısından uluslararası alanda da gözetim altında. Bu kadar kritik seviyelere çıkan hava kirliliğinin deniz ekosistemi üzerine etkileri de var."

Kaynak: AA / Güncel

Deniz Ataç Zonguldak Kilimli Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title