Haberler

Telkoder Açıklaması

"D Smart, Turkcell ve TTNET gibi TV platform işletmecilerinin uydu ve internet üzerinden sunduğu TV hizmetleri üzerindeki yüzde 33'lük vergi oranın çok yüksek" "Bu vergiler, tüketicinin cebinden çıkıyor ve bilginin büyük kitlelere ulaşmasını önlüyor"

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), D-Smart, Turkcell ve TTNET gibi TV platform işletmecilerinin uydu ve internet üzerinden sunduğu TV hizmetleri üzerindeki yüzde 33'lük vergi oranının çok yüksek seviyede olduğunu duyurdu.

Yaptığı açıklamayla, dünyada TV hizmetleri vergi oranının yüzde 15-20'lerde olduğunu belirten TELKODER, milyonlarca Türk izleyicisinin televizyon ve film izlemek için adeta bir vergi cezasına çarptırılmış durumda olduğunu öne sürdü.

Sektörde acil bir vergi reformuna ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada, "PAY TV olarak adlandırılan ve TV, film izleme platformlarına yapılan üyeliklere bakıldığında Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 63, Doğu Avrupa ülkelerinde yüzde 50'ler seviyesinde olan kullanım yaygınlığının ülkemizde yüzde 30'lar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Vergi oranlarının adil ve rekabetçi şartlara çekilmesi ile kullanım, yaygınlık, sektörel gelirle birlikte vergi gelirlerinde de artış gerçekleşecektir. Bundan en çok tüketiciler yararlanacaktır" denildi.

"Deprem geçti, artçısı olan vergiler 15 yıldır kesintisiz sürüyor"

Açıklamada 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi deprem ile vatandaşların hayatına geçici olarak giren Özel İletişim Vergisi (ÖİV) eleştirilerek, şunlar kaydedildi:

"ÖİV o tarihten bu yana devam ederek kalıcı duruma getirildi. Bu vergi daha sonraki yıllarda İnternet hizmet bedellerinde yüzde 25-15'ler seviyesinden yüzde 5'lere kadar çekildi. Ancak, yayıncılık platformu hizmetlerindeki vergi yükü olduğu gibi bırakıldı. Bu durumdan bilgi ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturan yayıncılık platformu olumsuz yönde etkileniyor ve bunun nihai etkisini de tüketici çekiyor. Bu vergiler, tüketicinin cebinden çıkıyor ve bilginin büyük kitlelere ulaşmasını önlüyor."

İletişim hizmetlerine dünyada ve Türkiye'de uygulanan vergileri karşılaştıran açıklamada, " Türkiye'de hem uygulanan vergilerin çok çeşitli ve karmaşık olduğu hem de vergilerin çok yüksek oranlarda uygulandığı görülüyor. Dünyada tüketicinin TV seyretmek için verdiği vergi oranı ortalama yüzde 20'ler seviyesinde iken ülkemizde yüzde 33 (KDV+ÖİV) oranında olduğu görülüyor. Ayrıca, ülkemizde yayıncılık platformlarının yayınlarının izlenebilmesi için kullanılan alıcı cihazları (receiver) üzerinden ithalat veya imalat aşamasında yüzde 19,7 oranında Özel Tüketim Vergisi, Bandrol ve Kültür Bakanlığı kesintileri de alınıyor. Bunların da en fazla yüzde 10 olacak şekilde azaltılması gerekiyor" değerlendirmesi yapıldı.

"PAY TV kullanım yaygınlığı AB'de yüzde 63, Türkiye'de yüzde 30 civarında"

Vergi ve kesintilerin kullanım yaygınlığını olumsuz etkilediği yinelenen açıklamada, Avrupa Birliğinde yüzde 63, Doğu Avrupa ülkelerinde  yüzde 50'ler seviyesinde olan kullanım yaygınlığının Türkiye'de yüzde 30'lar seviyesinde olduğunun tahmin edildiği bildirildi. Açıklama şöyle devam etti:

"Doğu Avrupa ülkelerinde 2017 itibariyle yüzde 61 seviyesine ulaşması bekleniyor. Ülkemizde, Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı tarafından acil olarak yeni bir sektörel vergi reformu yapılmasına ihtiyaç duyuluyor. Diğer yandan, Yayıncılık platformlarınca yapılan TV ve radyo gibi içerik satışı elektronik haberleşme hizmeti olmadığından sunulan bu hizmetler dolayısıyla alınan içerik bedellerinin Özel İletişim Vergisi (ÖİV)'ye tabi tutulmaması da gerekiyor. Tüketiciler içerik üzerinden ÖİV ödemek zorunda kalmamalılar.

Ülkemizde uydu ve İnternet üzerinden film, dizi gibi alanlarda yayın yapan ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun kapsamında yerleşik kabul edilmediğinden lisans almak zorunda olmayan bazı yabancı kanallar ücret karşılığında izleniyor. Ancak bu yayınları yapan yabancı şirketler devlete vergi ödemiyorlar. Aynı işi yapan yerli şirketler ise devlete her türlü vergilerini ödüyorlar. Bu durum sektörde haksız rekabete yol açıyor. Devlet vergi kaybediyor. Haksız rekabete sebep olan ve vergi kaybına yol açan bu uygulamaların da makul çerçevede düzenlemesi, şartların dengelenmesi gerekiyor."

Açıklamada, sektördeki olumsuzlukların ortadan kaldırılmasını sağlamak için TELKODER bünyesinde bir Yayıncılık Platformu Komisyonu oluşturulduğu belirtilerek, bu komisyona D-Smart, Turkcell ve TTNET'in de üye olduğu bildirildi.

Bu komisyonun en önemli amaçlarının verginin adil bir seviyeye indirilmesi, serbest ve adil rekabetin sağlanması ve bu yolla Türkiye'de halkın daha uygun koşullarla TV, film ve dizi izlemesi olduğu da kaydedildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Türkiye D Smart Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title