Haberler

Tekstil Atıklarından Pamuk Üretiliyor

Güncelleme:

Türkiye'de tekstil sektörünün önemli merkezlerinden Uşak'ta, dünyanın çeşitli yerlerinden toplanan tekstil atıklarından renkli pamuk ve iplik elde ediliyor.

FATİH DOĞAN - Türkiye'nin önemli tekstil merkezlerinden Uşak'ta, dünyanın çeşitli yerlerinden toplanan tekstil atıklarından hiçbir kimyasal madde kullanmadan hazır renkli pamuk ve iplik elde ediliyor. İkinci kalite iplikler, orijinalinin üçte biri fiyatına satılıyor.

Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden toplandıktan sonra Uşak'a getirilen konfeksiyon atıkları, kentteki firmalarda önce renk renk ayrıldıktan sonra kesim işlemi uygulanıyor. Daha sonra şifanoz makinesiyle pamuk haline getirilen atıkların bir kısmıyla keçe yapılarak otomobil sanayi, yatak yapımı gibi bir çok noktada kullanılırken, iplik haline getirilenlerden ise ev tekstil ürünleri, perde, kıyafet, koltuk kılıfı üretiliyor. Bir yandan  geri dönüşümle bu atıklar tekrar ekonomiye kazandırılırken, diğer yandan toprak, traktör, su, boya ve hiç bir kimyasal madde kullanmadan hazır renkli pamuk elde ediliyor.

"Tarlasız pamuk imal ediyoruz"

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki 280 organize sanayi arasında alan büyüklüğünde 29, istihdam verilerinde 26, enerji tüketiminde ise 11'inci sırada yer alan UOSB'ye gelen tekstil teleflerinin yüzde 75-80'inin tekrar ekonomiye geri kazandırıldığını söyledi.

"Uşağımız tarlasız pamuk imal ediyor" diyen Yıldırım, "Geri dönüşüm noktasında bir yılda 500 bin ton civarında iplik üretimimiz var. Biz bunları pamuk tarlalarından imal etmeye kalksak 1 milyon 500 bin hektarlık tarım arazisine ihtiyacımız olacak ama bizim sanayicimiz, kimyasal, su, boya kullanmadan bunu elde ediyor. En son verilere göre Türkiye'nin geri dönüşüm sektöründe 1.7 milyar dolar pazarı varmış, tekstil telefleri, pet şişe ve araba lastikleri geri dönüşümünün yüzde 70'ini Uşak sağlıyor. Bu da 1.2 milyar dolar civarında bir rakama tekabül ediyor" dedi.

Yıldırım, Türkiye'nin tekstil sektöründe ön planda olduğunu fakat enerji konusunda ağır maliyetlerinin bulunduğunu savundu.

Tekstilde birebir rakibimiz olan ülkelerden Hindistan, Pakistan, Endonezya, Bangladeş'te enerji maliyetleri, vergiler ve yetişmiş iş gücüne bakıldığında Türkiye'nin maliyetlerinin biraz daha yüksek göründüğünü ifade eden Yıldırım, "Biz doğaya atılacak ham maddeyi bir şekilde ekonomiye geri kazandırırken, sanayicimizde bu atıklardan çıkan atıkları bir bedel karşılığında berteraf sistemlerine geri gönderiyorlar. Bu ödediği bedeller atıklardan daha pahalı olmaya başladı. Burada hükümetimizden şöyle bir talebimiz var, arıtma tesisleri nasıl çalışıyorsa, elektik konusunda bir teşvik varsa sanayi atıklarını bertaraf eden firmalarda teşvik noktasında destek istiyoruz. Türkiye'nin neresinde geri dönüşüm yapan tesis varsa bunların mutlaka teşvik edilmesi lazım. Şu an tekstil sektörüne bakıldığında ihracatımızın yüzde 70'i Avrupa Birliği ülkelerine gönderiyoruz. Yani biz dünyayla rekabet etmemiz için 2023 yılında 500 milyar dolar ihracatı yakalamamız için mutlaka enerji maliyetlerinde indirim olması, vergilerin de biraz düşük olması lazım" diye konuştu.

"3'te 1 fiyatına iplik üretiyoruz"

Bir geri dönüşüm firma sahibi İlhan Önal da yaklaşık 20 yıl evvel çöpe, nehirlere atılan, toprağa gömülen, sobalarda yakılan tekstil firelerinden 125 renk elyaf elde edip, 125 renk iplik ürettiklerini söyledi.

Elde edilen bu ürünleri, Rusya, İspanya ve Arap ülkelerine ihraç ettiklerini anlatan Önal, "Geri dönüşüm ürünü ikinci kalite oluyor ama boya maliyetine iplik satıyoruz. Yani biz 3'te 1 fiyatına iplik üretiyoruz" dedi. - Uşak

Kaynak: AA / Güncel

Ali Yıldırım Türkiye Uşak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title