Haberler

Teknolojiye Direnen 70 Yıllık Usta

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde 80 yaşındaki Fahri Geçimli, 70 yıldır kendir ipçiliğini mini bir atölyeye çevirdiği evinin önünde yapmaya devam ediyor.

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde 80 yaşındaki Fahri Geçimli, 70 yıldır kendir ipçiliğini mini bir atölyeye çevirdiği evinin önünde yapmaya devam ediyor.

20 yıl öncesine kadar yaklaşık 150-200 kişinin çalıştığı bir sektör olan kendir ipçiliğinin, plastik iplerin çıkmasıyla bitme noktasına geldiğini belirten Geçimli, bu sektörün en önemli hammaddesi olan kendiri de Vezirköprü köylerinden özellikle Narlısaray'dan temin ettiklerini belirterek, bu köylerde yetişen kendirlerin ip yapılacak lifleri alındıktan sonra, kalan kendir çubuklarının da yakacak olarak kullanıldığını söyledi.

Geçmişte, özellikle köylünün ilçeye geldiği pazartesi günleri ilçenin değişik yerlerinde kendir ipi satışı yapıldığını belirten 70 yıllık usta Fahri Geçimli, "Vezirköprü ilçesinde dar gelirli birçok insanın geçim kaynağını oluşturan kendirden ip eğirme işi önemli bir iş sahasını oluşturuyordu. İlçemizde özellikle Nalbantlı Mahallesi'nde kendir eğiren ve bu işi meslek olarak yapanların evlerinde bulunan küçük bir tezgahların da ip bükerek günlük geçim kaynaklarını buradan temin ederlerdi" derken, eskiden el gücüyle çalışan ahşap çıkrık ve dolapların yerini elektrikle çalışan sistemlerin aldığını belirtti.

Bir zamanlar en çok rağbet edilen kendir ipi eğirme (bükme) sanatının ilçede tarih olduğunu dile getiren Fahri Geçimli, teknolojinin gelişiyle birlikte yok olan el sanatlarından birinin de kendir ipçiliği olduğunu ifade ederek, her şeye rağmen sağlığı el verdiği müddetçe evinin önünde ip üretmeye devam edeceğini dile getirdi.

Kendir eğirme işlemine ilişkin olarak, kendirin hazırlanması, dövülmesi, taranması ve eğrilmesi (bükme), eğrilen iplerin silinmesi, iplerin istenilen kalınlıkta üretilmesi konularında bilgi veren Geçimli, ip eğirme de sırığın, kengelin dinamo ve çıkrığın nerelerde ve nasıl kullandıklarını göstererek ipleri istedikleri kalınlıkta ve uzunlukta üretebildiklerini, bu iplerin tütün balya ipi, çamaşır ipi, bayrak direği ipi, urgan, halat, hayvan yuları, hamalların taşıma ipi, sicim ipi olarak kullanıldığını sözlerine ekledi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Narlısaray Vezirköprü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title