Haberler

OMÜ Makine Mühendisliği Bölümü, Kenevir Liflerinden Roket Burun Konisi Üretti

Güncelleme:

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gürbüz ve ekibi, kenevir liflerinden roket burun konisi üretti. Doğa ve çevre dostu olan kenevir lifleri, çevre ve doğa dostu bir roket burun konisi geliştirme çalışmasında kullanıldı. Üretilen prototipin denizcilik, havacılık, otomotiv ve spor kıyafetleri gibi farklı sektörlerde kullanılması planlanıyor.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gürbüz ve ekibi, kenevir liflerinden roket burun konisi üretti.

Doç. Dr. Mehmet Gürbüz, Dr. Öğretim Üyesi Cengiz Görkem Dengiz, araştırma görevlileri Gürkan Kara ve Fevzi Şahin, doğa ve çevre dostu kenevir liflerini roket malzemesi olarak kullandıkları proje geliştirdi.

Doç. Dr. Gürbüz, AA muhabirine, kenevirin son yılların "yeşil hazinesi" olarak adlandırıldığını söyledi.

Dünyada sera gazı salınımı, iklim değişikliği gibi nedenlerle üretimde daha çevreci yaklaşımların öne çıktığını, bunun da yeni nesil birtakım kompozitleri ve malzemeleri ön plana çıkardığını belirten Doç. Dr. Gürbüz, "Bunlardan biri de kenevir, doğa dostu ve çevre dostu bir malzeme. Bizim de kenevirin sahip olduğu bu üstün özelliklerini kullanarak çevre ve doğa dostu bir roket burun konisi geliştirme çalışmamız oluştu." dedi.

Kenevirin hem yoğunluğu düşük hem dayanıklılığı yüksek

Çalışmanın çıkış noktasının, pilot çalışma alanı olarak roket yarışmalarının tercih edildiği TEKNOFEST olduğunu anlatan Doç. Dr. Gürbüz, şunları dile getirdi:

"Bu roketlerin başlıklarında genellikle kullanılan malzemelerin cam fiber ve karbon fiberden olduğunu görüyoruz. Bu cam fiber ve karbon fiber üretiminde dünyada üretim esnasında harcanan enerji oldukça fazla, çok fazla sera gazı salınımı meydana gelmektedir. Sera gazı salınımının önüne geçebilmek ve alternatif bir malzeme geliştirebilmek amacıyla kenevir lifinden roket burun konisi ürettik. Kenevirin hem yoğunluğu düşük hem mukavemeti bahsettiğim malzemelere alternatif olmakta hem de özellikle çevre dostu bir malzeme olması yani sera gazı emisyonlarının düşük olması nedeniyle çok iyi bir aday olarak karşımıza çıkıyor."

Doç. Dr. Gürbüz, kenevir lifinin çok ısının olmadığı aksamlarda kullanılabileceğini ancak yüksek ısılı olan yerlerde kullanım imkanı bulamayacağını vurguladı.

Kenevir lifi ile ürettikleri prototipin ciddi yansımalarının olacağını dile getiren Doç. Dr. Gürbüz, "Örneğin denizcilik teknolojilerinde, havacılık, uzay teknolojilerinde, otomotiv teknolojilerinde bir işte kaporta malzemesi olarak bu ürünleri görmeye başlayacağız. Ayrıca günlük hayatta kullanmış olduğumuz birtakım spor kıyafetlerinde, zırh malzemelerinde de kenevirin bu şekilde yansımaları olacağını göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Kenevir lifinden farklı sektörlere yönelik çalışmalar planladıklarına işaret eden Doç. Dr. Gürbüz, ürettikleri bu ürünleri gelecek yıllardaki TEKNOFEST'lerde sergileyeceklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Teknoloji

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mehmet Gürbüz Denizcilik Kenevir Spor Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title