Haberler

    Asus Designo Mx299q

    21:9 oranla ultra geniş olan monitör nasıl bir performans sunuyor?

    Hasan Uğur Nayır - -

    Genel olarak başarılı ürünlere imza atan Asus'un, Designo serisinden MX299Q monitörü test merkezinde. Genişliğiyle dikkat çeken monitörü kullandım ve inceledim. Lafı daha fazla uzatmadan incelemeye geçelim. Tasarımdan başlarsak monitör genel olarak sade ve şık olmuş. Sadelik ürünün öne çıkan kısımlarından. Ayrıca MX299Q ince yapıda. Asus tasarımda herhangi bir noktadan kısmamış. Ayaklığı da monitöre göre güzelce uydurmuş. Yuvarlak olan ayaklık monitörün bütünlüğüne uyuyor. Bazı markaların monitörleri gayet güzel olurken, ayaklıkları veya tutacakları çok kötü olabiliyor. Daha önce gördüklerimden biliyorum. MX299Q'nun arka tarafı da plastik.


    Videonun yüksek çözünürlüklü hali için buraya tıklayabilirsiniz.



    Monitörün arka tarafındandan giriş yapmışken bağlantılarla devam edelim. DisplayPort, DVI, HDMI/MHL, adaptör, ses ve kulaklık girişleri arkaya ayaklık tutacağının üst kısmına konumlandırılmış. MHL yani Mobile High Definition Link, uyumlu olan akıllı telefon ve tabletler için tek kablo üstünden video ve güç sunan bir bağlantı. Monitörün düğmeleri sağ alt tarafta. Düğmeler dokunmatik yapılmış. Düğmelerle menüler arası geçiş ve ayarlara giriş kolaylıkla yapılabiliyor.



    #Sayfa#


    Asıl kilit nokta


    29 inç olan monitörde AH-IPS ekran var. Ekran mat, yansıma yapmıyor. Bu da kullanımda en iyi yönlerden biri. Arkadan gelen tek bir yansımaya bile göz takılabiliyor, MX299Q'da bu durum yok. Çözünürlük 2560x1080, boy oranı da 21:9. Genişlik MX299Q'nun avantajlarından biri. Fersah fersah ekranda at bile koşturulabilir. Monitör Full HD monitörlere göre %33 daha büyük görüntü alanı sunuyor. Yan yana yerleştirilmiş iki adet 17 inç'lik monitöre denk. 17 inç'lik monitör 5:4 görüntü oranına sahip. Buradan 21:9 oranın ne kadar yüksek olduğu ortaya çıkıyor.




    Geniş ekranın kullanımda da yararı yüksek. Aynı anda iki veya daha fazla pencereyi açıp kullanma avantajı sunuyor. Ekranı bölük pörçük yapabilirsiniz. Mesela bir yandan Photoshop'ta yazım için gerekli olan resimleri düzenliyordum, diğer yandan da sitede neler olup olmadığına tarayıcıdan bakıyordum. Aynı anda iki veya üç pencere açıkken gayet rahat rahat işlerimi yaptım. Birden fazla pencerede çalışırken masaüstünün derli toplu kalması için yardımcı olan Asus MultiFrame yazılımı var.


    #Sayfa#


    Sadece genişlik yetmez


    MX299Q'nun sunduğu avantaj sadece genişlikle sınırlı değil. Genel olarak parlaklık, renk, kontrast gibi görüntüleme noktalarında benden geçerli puanı aldı. Monitörün görsel kalitesinin yüksek olmasında Asus'un Splendid akıllı görüntü teknolojisinin de parmağı var. Splendid tam olarak nedir? Ne işe yarıyor? Kısaca bu teknoloji en iyi renkleri ve görüntüleri sağlamak için ekran parametrelerini ayarlıyor. Teknoloji parametreleri otomatik olarak analiz eden renk motoruna dayanıyor.



    Monitörde oyun oynaması ve video izlemesi de keyifli. Mesela 2.35:1 geniş ekran film izlerseniz kenarlarda siyah şeritler olmuyor. MX299Q, 178 derecelik görüntüleme açısına sahip. Bu şekilde ekran paylaşımında renk bozulmuyor. Görüntü kaybı yaşanmıyor. Hassas renk üretimi olduğunu belirteyim. Monitörde kullanılabilecek modlar var. Manzara, standart, sRGB, sinema, oyun bunlardan bazıları. Hangisi uygunsa ona göre modlardan birini seçebilirsiniz.


    #Sayfa#


    Monitörün diğer bir özelliği de QuickFit Virtual Scale. Aslında bu özellik için kısa yol desem daha doğru olur. Belge ya da fotoğrafların gerçek boyutlarda gözükmesini sağlıyor. Böylece kullanıcılar düzgün ve iyi görünüm için hizalama yapabilir.



    Asus'un MX299Q'da yer verdikleri sadece görüntülemeyle sınırlı değil. Ses konusunda da monitör ön planda. Ürünün sağ ve sol tarafında 3 watt'lık 2 adet stereo hoparlör var. Yaptığım denemelerde ses performansından genel olarak memnun kaldım. Dahili hoparlörler iyi iş görüyor. Mesela monitöre konsol bağladığınızda ses için ekstra uğraşmanıza gerek yok. Cihazın ses konusunda iyi olmasının sebebi Bang & Olufsen'ın ICEpower MobileSound 3 yongasının ve Asus'un SonicMaster ses teknolojisinin monitörde kullanılması.


    Genel olarak MX299Q'yu beğendim. Performans konusunda beni tatmin etti. Geniş ekran olması da, çalışma bakımından rahatlık sağlıyor. Fiyat konusunda herkese hitap etmeyebilir.



    Hasan Uğur Nayır - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Hasan Uğur Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title