Haberler

Teknik Uygulama Sorumluluğu Antalya'da Uygulanmıyor

Harita Mühendisi Ferdi Akkaya, bir yapının iskeleti ve taşıyıcılarının projeye uygun olup olmadığının kontrolü anlamına gelen Teknik Uygulama Sorumluluğu'nun Antalya’da hiç uygulanmadığını söyledi.

Harita Mühendisi Ferdi Akkaya, bir yapının iskeleti ve taşıyıcılarının projeye uygun olup olmadığının kontrolü anlamına gelen Teknik Uygulama Sorumluluğu'nun Antalya'da hiç uygulanmadığını söyledi.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Proje Komisyonu Başkanı Harita Mühendisi Ferdi Akkaya, bina, tünel, köprü, maden ocağı ve benzeri yer altı ve yer üstünde inşa edilen her türlü yapıda uygulanacak projeyle ilgili öncelikle harita mühendislerinden görüş alınması gerektiği ve bu alınan görüş doğrultusunda projenin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Akkaya, doğru yapılıp yapılmadığı kontrol edilmeyen hiçbir projenin güvenilirliğinden ve sağlamlığından söz edilemeyeceğini belirterek yaşanacak herhangi bir doğal afet veya felaketlerde, yapıların kolonlarındaki ve kat yüksekliklerindeki yanlışların, çekmelerin ya da daha farklı yapılaşmaların neden olacağı can ve mal kaybı olaylarının önüne geçilemeyeceğini ifade etti.

HARİTA MÜHENDİSLERİNİN GÖRÜŞÜ ALINMALI

Soma maden faciasından önemli ders çıkarılması ve bu dersler sonucu bir takım çıkarımlara varılması gerektiğini belirten Akkaya, şöyle konuştu: "Yapılması planlanan yer altı ve yer üstü bütün projelerde, projelerin yapım aşamalarına geçilmeden önce kotları ve koordinatlarının belirlenmesi çok önemlidir. Yapım öncesinde, yapım aşaması ve nihayetlendirilmesi esnasında harita mühendislerinin görüşüne ve bilgisine mutlaka dayanmak gerekir. Proje yapıldıktan sonra tekrar bir harita mühendisi ile arazi uygulama safhasında komple koordinatlar aplike edilirken burada hazırlanmış olan projelerin sadece zeminde yeryüzüyle buluştuğu yerde değil, yeryüzünden çıktığı noktaya (silüete) kadar harita mühendislerinin kontrolünde Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS) adı altında takip edilmesi gerekir."

BELEDİYELERE TUS İÇİN ÇAĞRIDA BULUNDU

Kentsel dönüşümden bahsedilen ülkemizde, birçok belediyede TUS'un uygulanmadığını savunan Ferdi Akkaya, şunları söyledi: "Teknik Uygulama Sorumluluğu şu ana kadar Antalya'da hemen hemen hiç uygulanmadığı gibi Türkiye genelinde de kısmen uygulanmaktadır. Bu uygulamanın ivedi bir şekilde özellikle 'kentsel dönüşüm' çalışmalarından önce belediyeler tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmesi hayati önem taşımaktadır. TUS'a uyulmadan yapılacak her yapı, depremlerde yaşanan bina çökmeleri ve Soma maden ocağında yaşanan kaza gibi birçok facianın yaşanmasına neden olacaktır." Yeryüzü üzerinde yapılacak her türlü değişikliklerde mutlaka harita mühendislerinin görüşü ve onayının alınması gerektiğini anlatan Akkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Harita mühendislerinin onayı alınmadan yapılan her bir yapı, maalesef doğal afetlerde insanların can ve mal güvenliği açısından birer tehlike unsuru olmaya devam edecektir."

Akkaya, Teknik Uygulama Sorumluluğu'nun işlevi, yapılacak olan yapının projelendirilmesinden önceki safhasından başlayıp projelendirmesi safhasına kadar devam etmesi gerektiğini söyledi. Projelendirmeden sonra da yapılacak olan yapının son noktası olan yeryüzünden çıktığı en üst noktaya (çatıya) kadar devam etmesi gerektiğini anlatan Akkaya, sözlerini şöyle tamamladı: "En son olarak yapılacak işlerin bir anlamda 'asbuild' projelerinin hazırlanması ve röleve ölçümlerinin tamamlanması gerekir ki, bu sayede hazırlanmış projelerden inşa etmeyi tasarladığımız yapının sonuç olarak doğru bir şekilde inşa edilip edilmediğinin kontrolü sağlanmış olacaktır. Bu durumda usulüne uygun yapılmayan kaçak yapılaşmaların önüne geçilerek bir nevi önlem alınmış olacaktır. Dolayısıyla bu durumda ne planlanıyorsa ve nasıl bir proje düşünülüyorsa elde edilen veri de aynısı olacaktır." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Antalya Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title