Haberler

Tekel İşçilerinin Eyleminden Notlar

Tekgıda -İş'in, AKP Genel Merkezi'nin Önünde Yaklaşık 7 Bin Tekel İşcisiyle Birlikte Gerçekleştirdiği Eylem İlginç Protestolara Sahne Oldu. İki Tekel İşçisinin Soyunduğu Eylemde, İşçiler AKP Genel Merkezi'nin Çatısında Türk Bayrağı Olmamasını Slogan Atarak Protesto Etti.

TEKGIDA-İŞ'in, AKP Genel Merkezi'nin önünde yaklaşık 7 bin TEKEL işcisiyle birlikte gerçekleştirdiği eylem ilginç protestolara sahne oldu. İki tekel işçisinin soyunduğu eylemde, işçiler AKP Genel Merkezi'nin çatısında Türk Bayrağı olmamasını slogan atarak protesto etti.

Eylemciler, ellerindeki Türk bayrağıyla Meclis'e sokulmayan şehit ailelerinin durumuna atıfta bulunarak, "Meclis'e sokulmayan bayrağı buraya getirdik" diyerek, yaklaşık 2 metre uzunluğundaki Türk bayrağını, AKP Genel Merkezi'ne doğru dalgalandırdı.

4/C kadrosuyla başka kamu kurumlarına nakledilmek istemeyen TEKEL işçilerinin AKP Genel Merkezi önünde gerçekleştirdiği eylemde, AKP Genel Merkezi binasının çatısında Türk bayrağı bulunmaması protesto edildi.

Yaklaşık 2 metre uzunluğundaki Türk bayrağını AKP Genel Merkezi'ne doğru dalgalandıran eylemciler, ellerindeki Türk bayrağıyla Meclis'e sokulmayan şehit ailelerinin durumuna da atıfta bulunarak: "Meclis'e sokulmayan bayrağı buraya getirdik" diye tepki gösterdi.

-EYLEME CHP VE MHP MİLLETVEKİLLERİ DE DESTEK VERDİ-

2 TEKEL işçisinin soyanarak protesto gerçekleştirdiği eylemde, işçilerin yer yer alanda davul zurna eşliğinde oynadığı gözlenirken, "Direne direne kazanacağız", "TEKEL işçisi domuz değildir", "Hükümet istifa" "Başkan buraya", "İşçiler burada hükümet nerede", "İş ekmek, özgürlük", "Ölmek var dönmek yok", "Hükümet 4-C'yi al başına çal", "İşçiler burada vekiller nerede", "Yan gelip yatmadık, vatanı satmadık", "Sırada Meclis var" sloganları atıldı.

Eyleme destek vermek için CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi ve MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu geldi.

TEKGIDA-İŞ Genel Başkanı Mustafa Türkel'in konuşması sık sık yuhalamalarla ve sloganlarla kesildi. AKP Genel Merkezi önünde yapılan eylemde Selda Bağcan'dan "Yuh yuh" parçası ile Moğollar'ın "Bir şey yapmalı" adlı parçası işçileri coşturdu.

"Bu ateş sizi de yakar", "İşçine sahip çık geçmişine unutma", "Biz yan gelip yatmadık ki gemiciklerimiz olsun", "Üretirken iyiydik şimdi mi kötü olduk", "Emeğe uzanan eller kırılsın","Îş ekmek yoksa barış da yok" dövizleri dikkat çekti. Eyleme destek vermek için gelen 65 yaşındaki kamu emeklisi Feyiz Önen, "İşsizlik önemli ama vatan daha önemli, diyerek özelleştirmeleri eleştirdi.

Batman'dan gelen 4 çocuklu Celal Akın, iki çocuğunun 8'inci sınıfta okuduğunu ve SBS'den 415 puan aldıklarını, 7'inci sınıfta okuyan diğer çocuğunun 377 puan aldığını belirterek, "İşsiz kalıp köye mi gidelim, çocuklarımızı okutmayalım mı?" diye sordu.

Muş'tan gelen 8 çocuklu İdris Mengi, 12 yıldır çalıştığı yerde şimdi 4-C statüsünde çalışmak istemediğini vurguladı. Kırşehir ve Ankara'ya girişte 6 saat bekletildiklerini söyleyen TEKEL işçisi Mengi, perişan olduklarını ve mahkum gibi kaldıklarını ifade etti.

İşçi Mengi, "AKP bizden ne istiyor? Şeker ve Tekel Fabrikası vardı. Şeker fabrikasını kapattılar şimdi de TEKEL'i kapatıyorlar" dedi.

Trabzon'dan gelen TEKEL işçisi Ayşe Değirmenci, işçilerin mağdur edildiğini bu hükümetten umutlu olmadıklarını belirtti. Ancak umutlu bir karar çıkması için burada olduklarını söyledi.

İşçi Ayşe Değirmenci, 2001 yılında kadro vermek için yaşadıkları şehir dışında başka illere gönderildiklerini şimdi ise bu haklarının ellerlinden alındığının altını çizdi. Trabzon'dan Rahile Demircioğlu ise kadro zamanında kadro vermek için başka şehirlere gönderilenlerin ailelerinin parçalandığını ifade ederek, "Verilen hak alınmaz" dedi.

Adıyaman'dan katılan Yusuf Özer, "Bir balığı sudan çıkarırsın, işte bizim durumumuz budur" dedi. Bu durumda işsizliğe, sefalete, yoksulluğa sürüklendiklerini söyleyerek, "Hükümetten ricamız, temennimiz, mevcut haklarımızla çalışmak istiyoruz, iş istiyoruz. 4-C' nin kölelik olduğu malum" diye konuştu.(ANKA)

(ME/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

title