Haberler

Tecavüzcüsünü Öldüren Melayeri'nin İdamdan Önceki İsteği

Güncelleme:

İran'da kendisine tecavüze kalkıştığını söylediği eski bir istihbaratçıyı öldürmekle suçlanan 26 yaşındaki Cebbari, organlarının bağışlanmasını istedi.

İran, bir kadın hakkında verilen tartışmalı idam kararını tüm uluslararası çağrıları hiçe sayarak cumartesi sabaha karşı infaz etti. 2007'de kendisine tecavüze kalkıştığını söylediği eski bir istihbaratçıyı kasten öldürmekten tutuklanan ve 2009'da idama çarptırılan 26 yaşındaki Reyhaneh Cebbari, şafakta Recayi Şehr Hapishanesi'nde asıldı.

"TOPRAĞIN ALTINDA ÇÜRÜMEK İSTEMİYORUM"

Cebbari, annesine mesajında son dileğini de iletti. Genç kadın, "Toprağın altında çürümek istemiyorum" ifadesini kullanarak annesinden yetkililerle görüşüp organlarını bağışlamasını istedi. Cebbari şunları yazdı: "Lütfen mahkemeye başvur ve onlara dileğimi ilet. Ben asılır asılmaz kalbim, böbreklerim, gözlerim bağışlanabilecek tüm uzuv ve organlarımın bağışlanmasını istiyorum. Organlarımın nakledildiği kişilerden ne bir buket ne de dua bekliyorum"

OLAY NASIL GELİŞTİ?

İç mimar Cebbari, daha önce istihbarat bakanlığı için çalışmış 47 yaşındaki doktor Murtaza Serbendi'nin açacağı muayenehaneyi dekore etmeye gittiğini, ama Serbendi'nin cinsel saldırısına uğradığını savunuyordu. Kafa karıştıran unsur, ifadesinde olay sırasında dairede bir başka adam daha olduğunu, kendisini Serbendi'yi sırtından bıçaklasa da, öldüren kişinin o adam olduğunu söylemesiydi.

MAHKEME: CİNAYET KASTEN İŞLENDİ

Serbendi ailesi genç kadının bıçağı önceden satın aldığını ve arkadaşına "Onu öldüreceğim" diye mesaj attığını, dolayısıyla cinayetin kasıtlı işlendiğini ileri sürüyordu. Serbendi'nin en büyük oğlu Celal, Cebbari'nin o adamın kimliğini açıklamasını istiyordu. Mahkeme de sırtından bıçaklama ve olay mahallinin kilitli olması gerekçesiyle "kasten öldürme"ye hükmetti.

KAMPANYALAR SONUÇ VERMEDİ

İran'da sanatçıların başını çektiği pek çok grup dünyada Uluslararası Af'ın başını çektiği pek çok örgüt, ölüm cezasının bozulması ve yeniden yargılanması için kampanya yürüttü. Cinayet soruşturmasında pek çok soru işareti olduğu, genç kadının büyük baskı altında ifade verdiği, uzun süre avukatıyla görüştürülmediği, sonra avukatının değiştirildiği ve adil yargılanmadığına dikkat çekildi. BM iki yıllık yargı sürecinin kusurlarla dolu olduğunu belirtti. Genel kanı, maktülün eski istihbaratçı olmasının yargı sürecini etkilediğiydi. İran yargısı şeriat çerçevesinde Sarbandi ailesine defalarca af çağrısı yaptı, ama aile "Cebbari doğruyu söylemeden olmaz" diyerek reddetti.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ VE ABD KINADI

Cebbari'nin İran'ın bu yılın başından beri idam ettiği 250'den fazla kişi arasına katılması üzerine, Uluslararası Af, "İran'ın insan hakları karnesinde kanlı bir leke, adalete hakaret" dedi. ABD Dışişleri, "Ağır baskı altında itiraf ettirildi, yargı sürecinin adilliğiyle ilgili ciddi şüpheler var, İran uluslararası yükümlülükleri ve kendi yasaları uyarınca vatandaşlarına adil yargılama hakkı vermeli" çağrısı yaptı.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

İran Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (35)

ANTİ AKPLİ:

AKPLİLERİN İSTEDİĞİ DEVLET ŞEKLİ BU İŞTE. . .

21
29
yanıtYanıtla
KELAHMET:

BİZDE SOKAĞA MİLLETİ ÇAĞIRAN KANDİLİN MECLİSTE YATANLARINA TERÖRÜN ELEBAŞLARINA BİLE İDAM YOK. BİNLERCE İNSANLARIN KATİLLERİ HAKLIYIZ DİYEREK MECLİSTE VEKİLLER AYRICADA DEVLETE KAFA TUTUYORLAR ÖLÜMLERİN TERÖRÜN TBMM TEMSİLCİSİ OLARAK YARGILANMADAN SALTANAT SÜRÜYORLAR. TÜRK DEVLETİ VE TÜRK MİLLETİ BU KADAR ACİZ BU KADAR ÇADIR İÇİ KABİLE GİBİ YAPILMAMIŞ BU KADAR AŞAĞILIK DURUMA DÜŞÜRÜLMEMİŞTİ. KENDİMDEN UTANIYORUM. MİLLETİMİN CEHALETİNDEN KUSASIM GELİYOR. İMKANIM OLSA BU HAYSİYETSİZ DÜZENDE YAŞAMAM BAŞKA ÜLKEYE GİDERİM. MAFETTİLER ÜLKEMİ. . KATİLLERE BIRAK İDAMI YARGILAMA BİLE YOK

21
16
yanıtYanıtla
rumuz:

çok saçma kadın namusunu korumuş. Bence idamı haketmiyor. Adaletsizlik var.

22
6
yanıtYanıtla
Molla cifci:

IRAN manyak bir ulke

24
3
yanıtYanıtla
yazik günah:

yobaz seytanilerin gücü kadinlara yetiyor aslin da seriat deyip masum insanlari öldürenleri idam etmek lazimki dünya temizlensin

23
4
yanıtYanıtla
Efe Sorgunlu:

İran ''layt'' IŞİD gibi. . . Dünya karşısında yaptıklarıyla Müslümanları utandırıyor.

19
6
yanıtYanıtla
Emrah:

Dikkatle okuyun İran yargısı boyle kanaat getirmiş ve ölen kişinin ailesine defalarca af edin demiş . yan ibiz suclu bulduk ama af etmek büyüklüktür demiş . ne baskısından söz ediyorsunuz . maktül ailesi kabul etmiyor . adalet vicdan terazisi bu türkiyeden daha iyi olduguna eminim.

11
13
yanıtYanıtla
yunus:

Türkiyede binlerce idamlık suçlu var ama hiçbiri idam edilmiyor aksine 3-5 ay yatıp çıkıyorlar. Ama Türkiyede karnı aç olan bir çocuk ekmek çaldığı için 20 yıl hapis yatabiliyor. İran 100 yılda bir adaletsiz idam kararı verir ama bizim ülkede hukuk ce ceza sistemi çökmüş durumda.

22
1
yanıtYanıtla
kapadokyalı efe:

iran bu haklı haksız olur işte adamlar sadistler kadın düşmanları yönetimler

17
4
yanıtYanıtla
antişia:

EY İRAN, ne biçim müslümanlık bu. İdam kararını verenler acaba kendi karılarına, kızlarına tecavüz edilseydi ne yaparlardı. Mutlu olurlardı herhalde. Şİİ lik İslamın içerisine yerleştirrilmiş bir urdur. Kesilip atılması gerekir.

12
8
yanıtYanıtla
Tüm 35 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title