Haberler

TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu

TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu son toplantısında, raporda yer alacak önerileri değerlendirdi.

TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu son toplantısında, raporda yer alacak önerileri değerlendirdi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar başkanlığında toplanan Komisyon, üyelere dağıtılan taslak raporu ele aldı. Kaçar, Komisyon'un son toplantısını yaptığını belirterek, 7 Nisan'dan önce raporu TBMM Başkanlığı'na vereceklerini ve kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Hafta sonunda Şanlıurfa'da, mevsimlik tarım işçilerini taşıyan minibüsün ters yöne girmesi sonucu meydana gelen kazada 13 kişinin yaşamını yitirdiğine işaret eden Kaçar, "Komisyonumuz, Isparta Yalvaç'ta meydana gelen kaza sonrasında kuruldu. Çalışmalarımızı sürdürürken toplu ölümlerin olduğu başka kazalar da yaşandı.  Hafta sonunda meydana gelen kaza da doğrudan insan hayatına etkisi nedeniyle yapılan çalışmanın önemini bir kez daha ortaya koydu" dedi.

Kaçar, hafta sonunda Şanlıurfa'da Harran Üniversitesi tarafından düzenlenen ve en fazla mevsimlik göç alan illerin mülki amirlerinin de katıldığı toplantıda, konuyla ilgili mevzuatın uygulanmasında yaşanan sorunların ele alındığını ve farkındalık oluşturmak adına yararlı bir çalışma gerçekleştirildiğini, kendilerinin de önerilerini aldıklarını söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, raporda yer alan "işverenler ile mevsimlik tarım işçileri arasında iş aracılığı hizmeti verecek ve tarım işçilerinin iş ve sosyal güvenlik hukuku kapsamına alınmasını sağlayacak kurumsal bir yapı oluşturulmalıdır" önerisine itiraz ederek, ifadenin "özel istihdam büroları"nı işaret ettiğini savundu. Tüzel, "İŞKUR varken yeni bir kurumsal yapı oluşturulması, özel istihdam bürolarının hayata geçirilmesi amaçlanıyor" dedi.

CHP ve MHP'li üyelerin de Tüzel'e katıldığı tartışma sonrasında "özel istihdam büroları"na yapılan atıfların rapordan çıkarılması benimsenirken, mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvenlik kapsamına alınmasına yönelik ifadelerin yer alması kararlaştırıldı.

Kaynak: AA / Politika

Şanlıurfa Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title