Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu'nda HDP'nin, özel istihdam bürolarıyla ilgili Araştırma Önergesi'nin görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulu'nda HDP'nin, özel istihdam bürolarıyla ilgili Araştırma Önergesi'nin görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi.

HDP, TBMM Danışma Kurulunun toplanamaması nedeniyle önerisini Genel Kurul'a taşıdı.

Öneri lehinde konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, istihdam bürolarının, hem dünyada hem Türkiye'de işsizlik sorunuyla baş edemeyen hükümetlerin, sorumluluğu kendi üzerinden atması sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Özel istihdam bürolarıyla işverenlerin, sadece çalıştırdıkları süreyle sınırlı olmak üzere işçi çalıştırabileceklerini anlatan Beştaş, "Bu zihniyete göre işçi alınır, satılır, ödünç verilir ama asla hakları göz önünde bulundurulmaz, emeği daha kolay sömürülür. İşverenlere her durumda ve 8 ayı aşmayacak şekilde geçici işçi çalıştırma hakkı tanıyor. Tazminat, yıllık izin, engelli çalıştırma zorunluluğu da olmayacak. Kayıt dışı düzen getiriyor. Bu düzen, kadınların mağduriyetini daha da artıracak" dedi.

Öneri aleyhinde konuşan AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, özel istihdam bürolarının iş gücünün doğru kullanımı ve yaygınlaştırılması açısından önemli olduğunu ve halka aktif şekilde yarar sağladığını belirterek, her yıl 50 bine yakın kişinin bu yolla iş bulabildiğini söyledi. Özel istihdam bürolarının uluslararası iş gücünün değerlendirmesinde de etkili olduğunu anlatan Katırcıoğlu, düzenlemenin güçlendirilerek daha da yaygınlaştırılması gerektiğini savundu.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da tasarının sosyal taraflarla görüşülmeden Meclis gündemine getirildiğini söyledi. Düzenlemenin iş ve çalışma barışını bozacağını ileri süren Demirtaş, tasarının 10 milyon çalışan olmak üzere aileleriyle birlikte yaklaşık 40 milyonu ilgilendirdiğini kaydetti.

Düzenlemenin daha önce 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Meclis'e iade edildiğini hatırlatan Demirtaş, "İşçiyi mal gibi gören ama insan gibi görmeyen bir yaklaşım var. Dünyada 415 milyar dolarlık bir emek sömürüsünden bahsediyoruz. Özel istihdam büroları, bizim dayıbaşının yasalaşmış şekli, kölelik sistemi. Kiralanan işçilerin iş güvenliği de mümkün olmayacak" dedi.

AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ise AK Parti'nin iktidara geldiği günden beri kadının istihdamı için ulusal ve uluslararası alanda gösterdiği çabaların olumlu sonuç verdiğini belirterek, özel istihdam bürolarının mevsimlik tarım işçileri ve kadınların emeğinin kayıt altına alınmasını sağlayacağını söyledi.

Konuşmaların ardından HDP grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Meral Danış Beştaş AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title