Haberler

TBMM Genel Kurulu

TBMM Başkanlık Divanı, 23 üyeden oluştu.

TBMM Başkanlık Divanı, 23 üyeden oluştu.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında  toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, gündeme geçilmeden önce gruplardan birer kadın milletvekiline, "25 Kasım Kadına Karşı Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü" dolayısıyla söz verildi.

Kahraman'ın "söz isteyen hanım milletvekillerimiz var" sözlerine bazı HDP ve CHP milletvekilleri, "Kadın diyeceksiniz. Teknik literatürde 'kadın' geçiyor, 'hanım' geçmiyor" diyerek tepki gösterdi. HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan'ın "Hanım değil, kadın, Sayın Başkan" sözlerine Kahraman, "Kadın, hanım, hanımefendi, kız bir aile ve bir bütünlüktür efendim" karşılığını verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da oturduğu yerden "Hanım ifadesi tek başına bir şiddeti içeriyor Sayın Başkan" dedi.

Tanal, Nusaybin'de sokağa çıkma yasağı uygulandığını, güvenlik uğruna insan haklarından vazgeçilemeyeceğini belirtti, ayrıca Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak Hükümet'in Meclis'e bilgi vermesini istedi.

Meclis Başkanı Kahraman, Tanal'ın sözlerinin tutanaklara geçtiğini belirterek, yemin etmeyen milletvekillerinin adlarını okuttu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana ile HDP Mardin Milletvekilleri Ali Atalan ve Gülser Yıldırım, Genel Kurul'da bulunmadığı için yemin etmedi. Kahraman, milletvekillerinin katıldıkları birleşimde yemin edebileceklerini ifade etti.

Genel Kurul'da daha sonra Bakanlar Kurulu'nun atandığına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi okundu.

Kahraman, Bakanlar Kurulu sıralarında oturan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, Anayasa'nın ilgili maddesini hatırlatarak, Hükümet Programı'nın okunması için "Salı gününden önce düşündüğü bir gün olup olmadığını" sordu. Davutoğlu, "bugün" yanıtını aldı.

Daha sonra AK Parti'nin, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine Başkanlık Divanı'nın 23 kişiden oluşması, komisyon üye sayıları ve siyasi parti gruplarına düşen üyelikler ile 64. Hükümet Programı'na ilişkin takvimi içeren önerisi görüşüldü.

AK Parti'nin 64. Hükümet Programı'nın bugün okunması, üzerindeki görüşmelerin 28 Kasım Cumartesi, güvenoylamasının ise 30 Kasım Pazartesi yapılması, Genel Kurul'un 28 Kasım Cumartesi günü saat 14.00'te, 30 Kasım Pazartesi günü saat 18.00'de toplanarak gündemini bitirinceye kadar çalışması, gruplar ve Hükümet adına konuşmaların 40, kişisel konuşmaların ise 10'ar dakika olmasına ilişkin grup önerisi kabul edildi.

-"Bu çatıyı yıkan bir diktatör olumlandırılamaz"

AK Parti'nin grup önerisi üzerinde yapılan konuşmalar tartışmaya yol açtı.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, önerinin aleyhinde yaptığı konuşmada, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 24 Kasım Öğretmenler Günü'ne ilişkin konuşmasındaki bir cümlesinin tutanaklardan çıkarılmasını istedi.

Önder,  "Siz Sayın Başkan, bu ülkenin tarihinde en kanlı, en zalim, en faşist cuntayı 'canım, onlar da güzel bir şey yapmışlarsa anmayalım mı?' diyerek olumladınız. İlk işi Parlamentoyu feshetmek, halkın iradesini yere sermek olan faşist bir cuntayı bu kürsüden olumladığınız için sizi kınıyoruz. Bu sözlerinizin tutanaklardan çıkarılmasını talep ediyoruz. Bu çatının altında, bu çatıyı yıkan bir diktatör olumlandırılamaz. Üstelik bu Türk sağı, riyakarlık konusunda dünyadaki bütün sağcılara tur bindirir. Siz daha düne kadar İskilipli Atıf Hoca'ya burada ağıtlar yakıyordunuz. Siz 24 Kasım'ın hangi gün olarak seçildiğine de bir bakın. 24 Kasım iyi bir şeymiş, cunta, faşist Evren bunu getirmiş. El haya vel iman diyorum, bu konuda başka da bir şey demiyorum, utanç verici..." diye konuştu.

Başkanlık Divanı'nın 23 üyeden oluşmasına tepki gösteren Önder, geçen dönem 18 üye olduğunu hatırlattı. Önder, "Niye 22 değil, 24 değil, 23? Bu, Bakanlar Kurulu mu? Yani, Başkanlık Divanı 18, 15 kişi olunca bu Meclisin işleyişi sakata mı gelecek,  zaafa mı uğrayacak? Bunun sebebi, bir partiye ta RTÜK üyeliğinden beri bugün gelinen Başkanlık seçiminde gösterilen özveriden dolayı bir diyet ödemedir. Ümit ediyorum ki MHP, bu kadar zorlama bir üyeliği kendisine zül addetmelidir ve reddetmelidir" görüşünü savundu.

MHP sıralarından kendisine "Sana ne" diye laf atılması üzerine Önder, "İnsanları söyledikleri bağlar. Sizin temsilciniz burada RTÜK üyeliğinin kurayla mı, yoksa seçimle mi yapılacağı zaman, daha tutanaklarda mürekkebi uçmamış laflar etti. Bu hepimizi ilgilendiriyor, daha çok da sizi ilgilendiriyor. İnsan sözüyle tartılır. Ayıptır. Ne olur yani, bir  tane fazla olsa ne olur, eksik olsa ne olur?" karşılığını verdi.

-"İkili görüştüğümüzde çok iyiydiniz de burada biraz tuhafsınız"

Kahraman, Önder'e, "Şimdi, bir Aristo mantığı var, 'Güneş doğudan doğar, batıdan batar.' Küba'da da böyledir. O halde Küba, Türkiye'ye eşittir. Şu mantığa bakın. Ne biçim mantık? Olamaz beyefendi. Kınamanızı size iade ediyorum" dedi.

Önder'in "Utanç verici" şeklindeki sözlerini de yanlış bulduğunu dile getiren Kahraman, "Böyle polemiklere müsaade etmem. Hitler, odun, orman ne alakası var beyefendi? Yani 1980'de doğanlar suçlu mudurlar? Siz darbe yılında doğdunuz, suçlusunuz. 1982 anayasasına göre burada bulunuyorsunuz. O da doğru mudur? Böyle polemiklere girmeyelim" dedi.

Önder'in "Bir tek Celal Şengör sizin mantığınızla faşist cuntayı olumladı. Bugüne kadar burada faşist cuntayı olumlayan ilk insan olma şerefi size ait" demesine Kahraman, "Güzellik kimin tarafından yapılırsa yapılsın güzeldir. Bu 1980'de veya 80'li yıllarda yapılan her şeyin reddini getirir sizin mantığınıza göre. Bana göre öyle değil. Darbe o sene yapıldı diye o seneyi mahkum mu edeceksiniz? Bu kadar büyük hatalı teşbihler, benzetmeler yapmamanızı tavsiye ediyorum" karşılığını verdi.

Önder'in itirazlarını sürdürerek "Burada faşist cunta olumlanamaz" demesine Kahraman, "Kim onayladı ki. Yok efendim. O görüş size ait. Bu görüş size ait ve ben sizin görüşünüzdeki gibi kabul etmiyorum, 80 darbesini uygun bulmuyorum. Bir güzel günü kurdular diye bunu ben yok sayamam. Ben sizinle ikili görüştüğümüzde çok iyiydiniz de burada biraz tuhafsınız" dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in, milletvekiline "tuhafsızınız" diyemeyeceğini ifade etmesi üzerine Kahraman, "Derim. Meclis Başkanı'na 'kınıyorum, utanç' derse... Bana söylediği söz bütün heyetedir. Muhatabı Meclis... Olmaz efendim. Biz ne diyeceğini bilen tecrübeye sahibiz" karşılığını verdi.

-Kahraman ile Önder'in tartışması

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Önder'in sağa ilişkin sözlerine, "Mesele Hitler'e karşı olmak değil. Bazen Hitler'e karşı olursunuz ama onunla paralel düştüğünüzü görmeyebilirsiniz. Sırrı Bey'in yaptığı gibi... Meclis'in orkestra şefi gibi her şeyi düzenlemeye kalkıyor" diye konuştu.

Türk sağının yüzde 65-70 halk desteği olan sosyal ve politik mecra olduğunu dile getiren Bostancı, "Elinizdeki hangi kılıçla buradaki insanları riyakarlıkla bağdaşır bir siyasetin arkasında görüyorsunuz? Ben de 'Türk solunun riyakarlığı gibi genelleme yapsam ne kadar akla ters olur. Bu tür genelleyici, küçümseyici, hakir ifadeler karşıdakine bir şey yapmaz ama konuşanı küçültür" dedi.

Önder, sataşma gerekçesiyle söz istemesine tutanaklara bakarak karar vereceğini söyleyen Kahraman'a, "Tuhafsınız" karşılığını verdi.  Kahraman da Önder'e "O sizin görüşünüz" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başkanlık Divanı'nın 15 üyeli olmasını istediklerini ancak çoğunluk iradesinin tercihine göre şekillendiğini belirterek, hak ve  hukuklarını siyasi partilerin isteklerine bırakamayacaklarını, RTÜK üyeliği konusunda ilkesel tutumu ortaya koyduklarını söyledi. Riyakarlığın partilere ve gruplara addedilmesinin talihsizlik olduğunu belirten Vural, Meclis'in diyalog ve uzlaşmayla yönetilmesini, muhalefetin İçtüzük'ten kaynaklı haklarının gözetilmesini istedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçtüzük'ten uzaklaşılmamasının doğru bir yaklaşım olacağını belirterek, "Genel Kurul'a başkanlık eden Başkan veya başkanvekilinin asıl konu görüşülürken ve oylanırken hiçbir surette görüşünü açıklamayacağı, görevlerini yerine getirilmesini gerektiren haller dışında tartışmalara katılmaması" hükmünün yer aldığını söyledi.

Özel, yaşanan tartışmada Kahraman'ın İçtüzük'ün ilgili maddesinden uzaklaşmak yerine, düzeltilmesi gereken durumları grup başkanvekillerine, milletvekillerine ve bakanlara bırakmasının sorunu baştan çözebileceğini ifade ederek, CHP olarak iki grup arasında yaşanan tartışmalara taraf olma ve buradan siyasi rant elde etme çabasında olmadığını kaydetti.

Özel, "Bulunduğunuz makamın ilk seçilmiş temsilcisi, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı, CHP'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 24 Kasım 1928'de millet mektepleri başöğretmenliğini kabul ettiği günün yıldönümü olan bir günle ilgili iki taraf arasında maksadının ne olduğunu bilemediğimiz ama bizleri rencide eden tartışma yaşanmıştır. Bu tartışmanın bu boyutuyla tarafıyız ve her iki taraftan da düzeltme talep ediyoruz" dedi.

Kahraman'dan beklentilerinin "geçen dönem ayaklar altına alınan kuvvetler ayrılığına saygı duyması ve görevinin gereğini yapması" olduğunu kaydeden Özel, "Geçmişte hangi gömleği giymiş olursanız olun, o gömleği çıkarıp tarafsızlık gömleği giydiğinize inanmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Kahraman'ın,  "Benim gömleğim beyaz" demesine CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, "Her şeye cevap vermeyin. Her şeye müdahale ediyorsunuz" diye tepki gösterdi. Kahraman de Çam'a, "Bana karışmayın, sizden akıl istemiyorum" karşılığını verdi.

-Başkanlık Divanı

Grupların TBMM Başkanlık Divanı için bildirdikleri isimler Genel Kurul'da okunarak kabul edildi.

Buna göre AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan ve CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi TBMM Başkanvekili seçildi.

Katip üyeler ise CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, AK Parti Elazığ Milletvekili Ömer Serdar, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu, MHP Sakarya Milletvekili Zihni Açba ve CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü oldu.

TBMM İdare Amiri olarak MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar ve AK Parti Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen görev yapacak.

CHP'ye düşen bir üyelik ise daha sonra bildirilecek.

Kaynak: AA / Politika

Sırrı Süreyya Önder İsmail Kahraman Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title