Haberler

TBMM Genel Kurulu

Güncelleme:

CHP'nin, madenlerde taşeron çalışmanın yasaklanmasını içeren yasa teklifinin gündemin ön sıralarına alınarak görüşülmesi önerisi kabul edildi.

CHP'nin, madenlerde taşeron çalışmanın yasaklanmasını içeren yasa teklifinin gündemin ön sıralarına alınarak görüşülmesi önerisi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.  

CHP; TBMM Danışma Kurulu'nun toplanamaması nedeniyle önerisini Genel Kurul'a taşıdı. Geçen hafta doğrudan gündeme alınması kabul edilen yasa teklifinin gündemin ön sıralarına çekilerek, bugün görüşülmesini içeren önerinin okunmasının ardından MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural söz aldı. Maden işkolunda taşeronlaşmanın yasaklanmasını içeren teklifin doğrudan gündeme alındığını hatırlatan Vural, mutabakatın olması halinde üzerinde konuşma yapılmadan ele alınmasını istedi. 

CHP Grup Başkanvkeili Akif Hamzaçebi de  kabul edilen mutabakat nedeniyle teklifin gündemin ön sıralarına çekilerek yasalaşmasını önerdiklerini söyledi. Hamzaçebi, "AKP destekliyorsa, hiç görüşme yapmadan hemen teklifi yasalaştırabiliriz. Hiç zaman kaybetmeyelim. Geçen haftaki mutabakatın devamı olarak teklifi ele alalım" önerisinde bulundu. 

Birleşimi yöneten Başkanvekili Güldal Mumcu'nun sorusu üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır,  mutabakatlarının olmadığını söyledi. Bunun üzerine öneri üzerinde görüşmelere geçildi. Satır'a tepki gösteren MHP'li Vural, "Mutabakat olan bir konuyu bile kanunlaştıramıyorsa bu Parlamento'da milletvekillerinin  üzerinde irade var demektir"  dedi. 

 

-"Tekmenize, tokadınıza bakmaz gün gelir üzerinize yürürler"

 

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, öneri lehinde yaptığı konuşmada, yaşanan tablodan üzüldüğünü belirterek, "Geçen hafta Soma'daki cinayetten sonra, verdiğim kanun teklifinin bütün parti grupları ve bağımsız milletvekillerinin oybirliğiyle doğrudan gündeme alınması kabul edilmişti. Bunu söyleyenlerin içinde Çalışma Bakanı da vardı. Bugünkü tavrınıza gerçekten üzüldüm. Şimdi Soma'da ve Türkiye'nin her yanındaki madenci kardeşlerimiz ve aileleri sizi izliyor. AKP lafının arkasında dursaydı...Türkiye'deki bu insan köleliğinin kaldırılması gerekiyor. Siz sermayenin temsilcilerisiniz. Teklifi kabul ederseniz maden işçilerini kurtarmış oluruz" diye konuştu. 

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, öneriye katıldıklarını belirterek, ancak iktidar partisinin daha bir hafta geçmeden verdiği sözden caydığını söyledi. Hükümet'n taşeronlaştırmayı kaldırmayı veya sınırlamak yerine daha da yaygınlaştırma peşinde olduğunu savunan Akçay, "AKP'nin bu tutumunu kınıyorum, insanlara verdiğiniz sözden dönmeyin, onları kandırmayın" dedi. 

Taşeronlaşma ve redevans sisteminin iş kazalarının  artmasına yol açtığını savunan Akçay, " Soma'daki madenciler üç ay sonra ne olacak? İşsizlik Fonu'ndan maaş verileceği iddiası var. Hepsinin bankalara ödemeleri var. Maaşları şirket tarafından 30 tam gün üzerinden ödenmeli. Burada bile Hükümet hala işvereni koruyor" görüşünü savundu. 

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da AK Parti'nin ustalık döneminde taşeron işçi sayısının 2 milyona çıktığını ifade ederek, "Dün Soma'da işçiler sendikanın, TKİ ve kaymakamlığın üzerine yürüdü. Öyle tekmenize, tokadınıza bakmaz gün gelir üzerinize yürürler. Sınıf mücadelesinde sarı sendikacılığı biliriz ama iktidarların kendilerine bağlı yavşak sendikacılık tarzını geliştirip işverenleri emirlerine almayı kimse düşünemezdi" dedi. 

Bülent Arınç'ın 2002 yılında Soma ile ilgili verdiği soru önergesini gösteren Kaplan, dönemin bakının buna 6 sayfalık yanıt verdiğini söyledi.  "Sizin iktidarınız ile muhalefetiniz birbirine benzemiyor" diyen Kaplan, iktidar grubunun hangi yüzle teklife ret oyu vereceğini sordu. Kaplan, "Adınızda ak da olsa alnınızda Soma'nın karası var. Bu acıları hafifletmenin başka yolu yok" diye konuştu. 

 

-"Tek maddelik kanun sorunu çözmez"

 

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar ise öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, yasa teklifinin doğrudan gündeme alınmasını desteklediklerini, sözlerinin arkasında olduklarını ancak konunun diğer hizmet kollarındaki durumla birlikte ele alınması gerektiğini söyledi. Alt işverenle ilgili hususların masaya yatırılması gerektiğini belirten Kaçar, 'Soma başta olmak üzere başka alanlarda sorun olduğunu gördük. Tek maddelik kanunla sorun çözülemez. Maden işkolundaki diğer sorunları da masaya yatırıp yasal düzenlemeleri yapmamız gerekiyor. Soma Araştırma Komisyonu'nun ortaya koyacağı değerlendirme, Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı tasarıları birlikte değerlendirmeliyiz" dedi.  

Konuşmaların ardından öneri kabul edildi. Öneriye, CHP'li milletvekillerinin yanı sıra MHP ve HDP milletvekilleri de destek verdi. Başkanvekili Mumcu'nun, önerinin kabul edildiğini açıklamasını CHP'li milletvekilleri ayakta alkışlarken, AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır ve milletvekilleri itiraz etti. Mumcu, itirazların sürmesi üzerine tekrar oylama yapamayacağını belirterek, birleşime ara verdi. 

Kaynak: AA / Güncel

Güldal Mumcu Ak Parti Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title