Haberler

TBMM Genel Kurulu

Genel Kurul'da MİT'in yapısında değişiklik öngören yasa teklifi bugün görüşülecek CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: "Teklifi aceleye getirmeden çok sağlıklı bir şekilde tartışıp, yasalaştırmamız gerekir"

TBMM Genel Kurulu'nda  bugün MİT'in yapısında değişiklik öngören yasa teklifi  görüşülecek.

Genel Kurulu'da AK Parti'nin gündemde yer alan bazı kanun tasarı ve tekliflerinin öne alınmasına ilişkin grup önerisi üzerine söz alan BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Mısır'daki idam kararlarına ilişkin, "Dünyanın neresinde olursa olsun ezilenlerden, mazlumlardan yanayız. Mısır'daki insanlık suçlarını, dramını kabullenmemiz mümkün değil. Mısır'daki idam kararlarını hiçbir şekilde tasvip etmemiz mümkün değil. Bunu kınıyoruz" dedi.

Zozani, dünyanın neresinde olursa olsun idamlara karşı ortak tutum içinde olunulması, genel bir ilke olarak kabul edilip, tümüne karşı çıkılması gerektiğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de MİT'in yapısında değişiklik öngören yasa teklifinin,  çok ciddi bir şekilde değerlendirilmesi, üzerinde durulması, tartışılması ve ondan sonra kabul edilmesi gereken bir tekif olduğunu vurguladı.

Bu teklifle ilgili kendilerine izah edilmiş, ortaya konulmuş herhangi bir makul, haklı gerekçenin bulunmadığını ifade eden Hamzaçebi, "Teklifte birtakım rutin, MİT'in taleplerini karşılamaya yönelik birtakım düzenlemeler olabilir. Ama onun dışında bu teklife ruhunu veren çok temel düzenlemeler konusunda ihtiyaç nedir, neden bu düzenlemeler getirilmiştir? Bu konuda parlamentoya herhangi bir açıklama yapılmış değildir" dedi.

MİT'in teklifin komisyonda görüşülmesi sırasında sadece AK Parti Grubu'na bilgi verip kendilerine bilgi vermemesini eleştiren Hamzaçebi, bu durumu yadırgadığını söyledi. Hamzaçebi, "MİT tüm muhalefet partilerine gelip, bilgi vermek zorundadır" diye konuştu.

Teklifte yer alan bazı değişikliklere değinen Hamzaçebi, MİT'in devletin istihbarat kurumu olduğunu, Başbakanların kişisel isteklerine ve siyasi isteklere göre görev yapacak bir kurum olmadığını belirtti.  Hamzaçebi, kamuoyunda, "MİT amacı ve görevi dışında birçok işle iştigal etmektedir" görüşünün hakim olduğunu iddia etti.

Hamzaçebi, "Bu teklifi aceleye getirmeden çok sağlıklı bir şekilde tartışıp, yasalaştırmamız gerekir" dedi.

AK Parti'nin önerisi

AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan menfur saldırıyı ve Mısır'da bir insanlık suçu olarak nitelenebilecek idam kararlarını şiddetle kınadığını belirtti. Kubat, Mısır konusunda BM başta olmak üzere uluslararası insan hakları örgütlerini bu konuda derhal göreve ve duyarlı olmaya davet etti.

Partilerinin grup önerisinin gündemde yer alan kanun tasarı ve tekliflerinden bir kısmının ön sıralara alınmasına ilişkin olduğunu belirten Kubat,  bunlardan MİT ile ilgili teklifin bugün gündeme alınıp temel kanun olarak 15 madde ve iki bölüm halinde görüşüleceğini kaydetti.

Birtakım uluslararası sözleşmelerin de ön sıraya alınmasını önerdiklerini ifade eden Kubat, geçen hafta aldıkları karar uyarınca Genel Kurul'un bugün ve yarın saat 21.00'e kadar çalışacağını söyledi.

Teklife değinen Kubat, "Kanun 1983 tarihinde çıkmış. Bugün güvenlik algısında, iç ve dış politikada parametrelerde ciddi anlamda değişiklikler meydana gelmiş. Teklifle yapılmak istenen MİT'in bugünkü gelişmeler karşısında görev tanımlarının güncellenmesi ve verimli bir istihbarat faaliyetini pratik ve seri biçimde yürütebilmesi noktasında hukuki boşlukların doldurulması" dedi.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Kılıçdaroğlu'na yapılan menfur saldırıyı şiddetle kınayarak, "Bir partinin üyesi olduğu belirlenen bu kişinin kim tarafından gönderildiği, niye bu saldırıyı yaptığı ciddi araştırılması gereken bir konudur. Meclis çatısı altında böyle bir olayın yaşanması üzüntü vericidir" diye konuştu.

Işık, bugün görüşülecek teklifin anayasaya aykırı olduğunu iddia etti.

Genel Kurul'da AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title