Haberler

TBMM Başkanı Toptan, Türkçe Konuşan Ülkelerin Kültür Bakanlarını Kabul Etti

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Bu Coğrafyanın Çok Sıkı Bir Kültürel İşbirliğine İhtiyacı Olduğunu Belirterek, "Kültürel İlişkiler Bir Yandan Toplumları Birbirine Kaynaştırırken Öbür Taraftan da Kuşakları Birbirine Bağlamak Gibi Çok Önemli Bir İşlev Görüyor" Dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, bu coğrafyanın çok sıkı bir kültürel işbirliğine ihtiyacı olduğunu belirterek, "Kültürel ilişkiler bir yandan toplumları birbirine kaynaştırırken öbür taraftan da kuşakları birbirine bağlamak gibi çok önemli bir işlev görüyor" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ev sahipliğinde Ankara'da gerçekleştirilecek olan Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) Daimi Konseyi 24. Dönem Toplantısı'na katılacak ülkelerin Kültür Bakanları ve temsilcileri, TBMM Başkanı Toptan'ı ziyaret etti. Meclis Mermerli Salonu'nda gerçekleşen kabule Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkmenistan Kültür Bakanı Gulmurad Muradov, KKTC Milli Eğitim ve Turizm Bakanı Canan Öztoprak, Kırgızistan Kültür ve Bilgi Bakanı Sultan Rayev, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebulfez Garayev ve Türkçe konuşan ülkelerin temsilcileri katıldı. Kabulde bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, TÜRKSOY çerçevesinde sanat insanlarının sık sık buluştuklarını hatırlatarak, bunu kültürün diğer alanlarına da yaymaya, Türk dünyası arasındaki kültür zenginliğini çoğaltmaya çalıştıklarını söyledi. Kültürler arası diyaloğun çok önemli bir ihtiyaç olduğunu, dünya barışına önemli katkıları olacağını çok iyi bildiklerini ifade eden Günay, TÜRKSOY'un birinci amacının dünya barışına katkı olduğunu vurguladı. Bu coğrafyanın herşeyden önce barışa ihtiyacı olduğunu dile getiren Günay, barış olduğu müddetçe zengin kaynakların, ülkelerin kalkınması için kullanılabileceğini dile getirdi.

TBMM Başkanı Toptan ise yaptığı konuşmada, bu coğrafyanın çok sıkı bir kültürel işbirliğine ihtiyacı olduğunu kaydetti. Toptan, kültürel alanın her yerinde kültürel ilişkilerin bir yandan toplumları birbirine kaynaştırırken öbür taraftan da kuşakları birbirine bağlamak gibi çok önemli bir işlev gördüğünü anlattı. Toplumları rahatsız eden pek çok konuda o ülkede yaşayanların, sorunun eğitimden kaynaklandığını, çözümün de eğitim olduğunu söylediklerini belirten Toptan, "Eğitim günün geleceğe hazırlanması bakımından önemlidir ama kültürel doku alışkanlıklar sağladığı için asırları, kuşakları birbirine bağlayan çok önemli bir görev ifa etmektedir. O nedenle kültür işleriyle uğraşanlara büyük bir hayranlık ve saygı duyuyorum. Bu anlamda sizleri de kıskanıyorum. Çok kısa bir dönem Kültür Bakanlığı yaptım. Sizin soluduğunuz havayı, yaptığınız işi büyük hayranlıkla izliyorum" şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı döneminde bu alanda bazı çalışmalar gerçekleştirdiğini hatırlatan Toptan, bu çalışmalarla Türk dili konuşan topluluklarda ortak edebiyat alanlarının, ortak tarihi olayların tüm kuşaklar tarafından öğrenilmesinin sağlanmasını amaçladıklarını belirtti. Bu dünyanın ortak birçok değeri bulunduğuna dikkat çeken Toptan şöyle konuştu: "Türkiye'nin bizim dediğine Türkmenistan da bizim diyor. Kazakistan'ın bizim dediğine Kırgızistan da bizim diyor. Demek ki bunların hepsi bizim ortak değerlerimiz." Türkçe Konuşan Ülkeler Parlamentolar Arası Birliği (Türk-Par) kurulması için başlatılan çalışma hakkında da bilgi veren Toptan, bunu sağlamak için parlamentoların başkanvekilleri başkanlığında iki toplantı gerçekleştirildiğini belirtti. Toptan, bu yıl sonunda bir Türkçe Konuşan Ülkeler Parlamentolar Arası Birlik Toplantısı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Toptan, "Amacımız hepimizin birbirini daha iyi tanıması, ülkelerimizin kalkınmasına katkı sağlanmasıdır" dedi.

(ZÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title