Haberler

TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Arınç KKTC'de

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu: "Kıbrıs'ta yıllardır milli davaları hep anavatan Türkiye ile birlikte yürüttük. Bugün de müzakere masasında müzakereleri sürdürürken anavatan Türkiye ile istişare halindeyiz ama maalesef Rum muhatabımız müzakere masasını terk etmiştir" TBMM Başkanı Çiçek: "Ne olursa olsun Türkiye olarak Kıbrıs davası, bizim hükümetler hangi parti tarafından kurulursa kurulsun, milli davamızdır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ta yıllardır milli davalarını hep anavatan Türkiye ile yürüttüklerini belirterek, "Bugün müzakere masasında müzakereleri sürdürürken anavatan Türkiye ile istişare halindeyiz ama maalesef Rum muhatabımız müzakere masasını terk etmiştir. Dünya bu gerçeği görür ve Rumların ön koşulsuz müzakere masasına dönmesi için telkinde bulunurlar" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, KKTC'nin kuruluş yıl dönümü kutlamaları dolayısıyla geldiği KKTC'de ilk olarak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör ve ilgili yetkilikler hazır bulundu.

Kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC'nin kuruluşunun 31. yıl dönümünde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, TBMM ve hükümet temsilcilerinin KKTC'de olmasının onur verici olduğunu kaydetti.

Bunun dünyaya vereceği mesaj bakımından önemine dikkati çeken Eroğlu, "Kıbrıs'ta yıllardır milli davamızı hep anavatan Türkiye ile birlikte yürüttük. Bugün müzakere masasında müzakereleri sürdürürken anavatan Türkiye ile istişare halindeyiz ama maalesef Rum muhatabımız müzakere masasını terk etmiştir. Dünya bu gerçeği görür ve ön koşulsuz müzakere masasına dönmesi için telkinde bulunurlar" dedi.

Önemli olanın KKTC halkının beklentileri ve nasıl bir anlaşma istediği olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, ekibi ile bunu müzakere masasına yansıtmaya çalıştıklarını söyledi.

Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının yıllarca anavatan Türkiye'ye güvenerek sabırla mücadele sürdürdüğünü vurgulayarak, Rumların uzlaşmazlığının bir devlet kazandırdığını, Kıbrıs Türkünün bu devlet çatısı altında huzur ve güvenle varlığını devam ettirdiğini söyledi.

"Daha güzel günlere ulaşacağımızın inancı içindeyiz" diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, yarın düzenlenecek törende dünyaya, "KKTC'nin ayakta, varlığını devam ettirmekte olduğunun ve müzakere masasından kaçan taraf değil oturarak bir anlaşmaya varılabileceğini bilen taraf olduğu" mesajı verileceğini ifade etti.

Çiçek: "Kıbrıs Türkiye'nin milli davasıdır" -

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Kıbrıs'ın Türkiye'nin milli davası olduğunu ve anavatan olarak Kıbrıs Türk halkının arkasında olduklarını belirterek, KKTC'nin kuruluş yıl dönümü törenlerine katılmak ve Kıbrıslı Türk kardeşlerinin sevincini paylaşmak için KKTC'de bulunduklarını kaydetti.

"Bayramımız şimdiden kutlu olsun" diyen Çiçek, Kıbrıslı Türk kardeşlerinin bayramının kendilerinin de bayramı olduğunu ve coşkuyla kutlanacağını söyledi.

Kıbrıs Türküne bugün sahip olduğu imkanları elde etmesinde, devletini ve özgürlüğünü kazanmasında hayatını ortaya koyan, kahramanlıklar gösteren başta Dr. Fazıl Küçük, Rauf Raif Denktaş olmak üzere şehit ve gazileri de anan Çiçek, "Çok şükür Kıbrıs Türkünün bugün müstakil bağımsız ve özgür bir devleti var. Bu kazanım çok da kolay olmadı" ifadesini kullandı.

Cemil Çiçek, bugün dünyada 50 yılı aşkın süredir çözülememiş bir Kıbrıs sorunu olduğunu, bunun BM'nin de elindeki en büyük sorun olduğunu ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye olarak Kıbrıs sorununun kalıcı bir barışla, adil eşit bir barışla sonlanması için hep çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Çiçek, "Rum tarafının maalesef samimiyetsiz tutumu, işi yokuşa sürmesi ve tek taraflı olarak Kıbrıs'ta söz sahibi olma arzusu nedeniyle" bu barışın elde edilemediğini, Kıbrıs Türk tarafının tek taraflı çabası ve sadece Türkiye'nin desteği ile bir anlaşmaya ulaşılamayacağını kaydetti.

Rum tarafının tek taraflı olarak AB'ye alınmasının çok büyük bir yanlış veya kasıt olduğunu vurgulayan Çiçek, AB'yi de arkasına alan Rum tarafının her konuyu istismar ederek görüşmeleri aksatmaya çalıştığını, Türkiye olarak bunun farkında olduklarını ancak anlaşma için her türlü gayretin gösterileceğini söyledi.

Çiçek, "barış olsun" diye barış yapılmasını Türkiye olarak doğru bulmadıklarını ifade ederek, eğer bir barış olacaksa adada iki eşit halk bulunduğunu, Türklerin azınlık olmadığının kabul edilmesi ve adil kalıcı bir barış yapılması gerekliliğine işaret etti.

Çiçek, adada iki devlet bulunduğunu, bunun kabul edilmesi gerektiğini, bunlar olmazsa olabilecek bir barışın kalıcı olamayacağını vurguladı. "Bu şartlarda yapılacak bir barış her iki tarafın ve bölgenin menfaatine olur" diyen Çiçek, şunları kaydetti:

"Bölge her geçen gün ısınmakta ve karmaşık bir hal almaktadır. Ortadoğu coğrafyasıyla düşünüldüğünde bölgedeki bir barışın önemi anlaşılabilir. Ne olursa olsun Türkiye olarak Kıbrıs davası, bizim hükümetler hangi parti tarafından kurulursa kurulsun, milli davamızdır. TBMM ile Türk milleti, anavatan Türkiye bu davada Kıbrıs Türkünün arkasındadır. KKTC'nin bağımsızlığının, egemenliğinin korunması, devam ettirilmesi, mutluluğu ve refahı için gösterdiğimiz tavır bundan sonra da devam edecektir."

Arınç: "Soydaşlarımızın daha müreffeh bir devlette yaşamasını arzuluyoruz" -

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Kıbrıs'a büyük bir mutluluğu yaşamak için geldiklerini, Kıbrıs Türk halkının yarım asırlık mücadelesinde en değerli kazanımı olan KKTC'nin 31. yılının kutlanacağını söyledi.

Cumhuriyetin 31. yıl dönümü kutlamalarına katılmak üzere Türkiye'den güçlü bir heyetle adaya geldiklerini hatırlatan Bülent Arınç, KKTC'de ilk kez Türkçe Konuşan Devletler Medya Toplantısı yapılacağını, Türkçe konuşan devletlerden gelecek gazetecilerin de burada bulunacağını ifade etti.

Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sevgilerini ve selamlarını getirdiklerini, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mesajını da bizzat Cumhurbaşkanı'na ileteceğini söyledi.

Uzun yıllardır devam eden mücadelenin Kıbrıs Türk halkının huzurlu, güvenli, kalkınmış bir Kıbrıs içinde yaşaması ile sonuçlandığını kaydeden Arınç, "Biz Türkiye olarak sadece mali yardım değil ekonomik yatırımlarla Kıbrıslı soydaşlarımızın daha gelişmiş, daha müreffeh bir devlette yaşamasını arzuluyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu, Çiçek, Arınç ve Kasırga'ya birer plaket takdim etti. - Lefkoşa

Kaynak: AA / Güncel

Fahri Kasırga Derviş Eroğlu Bülent Arınç Cemil Çiçek Politika Güncel Haberler

title