Haberler

Tayland'da Krala İhanete 6 Yıl Hapis

Tayland'ın 88 yaşındaki kralına sosyal medyadan hakaret etmekle suçlanan bir kişi 6 yıl hapse mahkum edildi.

Tayland'ın 88 yaşındaki kralına sosyal medyadan hakaret etmekle suçlanan bir kişi 6 yıl hapse mahkum edildi.

Yerel basında yer alan haberde, Bangkok ceza mahkemesi, Piya Jullakittiphan adlı şahsı, farklı bir isimle kullandığı sosyal medya hesabından "kral Bhumibol Adulyadej'i aşağılayan paylaşımlar yapmaktan" suçlu buldu.

İki sene önceki paylaşımlarında kralın resmine aşağılayıcı başlıklar eklediği iddia edilen davalının cezası, mahkemeye faydalı bilgi sağladığı gerekçesiyle 9 yıldan 6 yıl hapse düşürüldü.

Davalı Piya ise farklı bir isimle Temmuz-Kasım 2013'te yapılan paylaşımların kendine ait olduğunu reddetti. Davalı, Twitter profil resmiyle aynı resmin kullanıldığı facebook sayfasının da kendisine ait olmadığını savundu.

Seçilmiş hükümetin 2014 yılında askeri darbeyle devrilmesinden bu yana Tayland'da en az 54 kişi, krala ihanet suçlamasıyla tutuklandı veya haklarında tutuklama kararı çıkarıldı.

Uluslararası Af Örgütü, ifade özgürlüğünü kısıtlayan Tayland'daki "krala ihanet" kanununun yürürlükten kaldırılması gerektiğini, yetkililerin kanunu yanlış uygulaması sonucu binlerce kişinin hapiste olduğunu ve çoğunun temyiz hakkı olmaksızın askeri mahkemede yargılandığını açıklamıştı.

Geçen sene ağustos ayında da 48 yaşındaki çiftçi Phongsak Sriboonpen, yasaya aykırı davranarak sosyal medyada kralın aleyhine paylaşımda bulunduğu gerekçesiyle 30 yıl hapse mahkum edilmişti.

Tayland yasalarına göre, kraliyet ailesine karşı suç işleyenlere, 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Kendisinden önceki Kral Ananda Mahidol'un 20 yaşında ölmesinin ardından 9 Haziran 1946'da tahta çıkan Kral Bhumibol'un çok sevildiği ve ülkenin istikrarı için önemli bir figür olarak kabul edildiği belirtiliyor. Bhumibol, dünyanın en uzun süre tahtta kalan kralı olarak tanınıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Bangkok Tayland Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title