Haberler

Taşkale Tahıl Ambarları Turizme Kazandırılacak

Karaman'ın Taşkale beldesinde, kayalar oyularak yapılan ve yüzyıllardır kulanılan tarihi tahıl ambarları, otele dönüştürülerek turizme kazandırılmayı bekliyor Yeterince konaklama imkanı olmamasına rağmen her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan tahıl ambarlarının, özelliği korunarak kaya otele dönüştürümesi halinde bölgenin önemli bir turizm merkezi olabileceği belirtiliyor.

MEHMET ÇETİN - Karaman'da yüzyıllar öncesinden kayalar oyularak yapılan ve günümüzde de kullanılan tahıl ambarlarının, otele dönüştürülerek turizme kazandırılması hedefleniyor.

Taşkale beldesinde killi kireç taşından, yüksek bir kaya üzerine tamamen insan eliyle yapılan tahıl ambarları, 250'den fazla mağaradan oluşuyor. Tek ya da iki odalı ambarlara, kaya yüzeyinde bulunan nişlere tutunularak çıkılıyor. Makara sistemiyle taşınan tahıllar, killi kireç taşının nemi ve ısıyı sabit tutması sayesinde uzun süre bozulmadan muhafaza edilebiliyor. İlk örnekleri erken Hristiyanlık döneminde yapılmaya başlandığı sanılan ambarların en yeni olanının ise en az 150 yıllık olduğu belirtiliyor.

Taşkale Belediye Başkanı Muhittin Sunaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ambarların uzun yıllardır depo olarak kullanıldığını söyledi.

Tüf kaya olduğu için ambarların içinde sıcaklık değişiminin olmadığını ifade eden Sunaoğlu, "Nohut, buğday, arpa, mercimek, ceviz gibi ürünlerin saklanmasında kullanılmış mağaraların hepsinin bir sahibi var, ama hiçbirinin tapusu yok. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ambarların kullanımı azalsa da yarısından fazlası hala kullanılıyor. İnsanlar daha çok, uzun süre ihtiyaç duymayacağı, kuraklık, kıtlık gibi dönemlerde kullanabileceği malzemeleri saklamış. Burada buğdayın özelliğini kaybetmeden en az 50 yıl dayanabileceğini biliyoruz" diye konuştu.

Barınak olarak da kullanılmış

"İlk ambarların erken Hristiyanlık döneminde yapıldığı sanılıyor. Zamanla bölgede yaşayan insanlar, kültürler değişmiş, fakat ambarların yapımı devam etmiş. Kullanım amacı değişmemiş" diyen Sunaoğlu, şöyle devam etti:

"En yeni ambar ise en az 150-200 yıl önce yapılmış. Dünyada bu şekilde 50 metre yüksekliğinde, 300 metre uzunluğunda bir kayanın yüzeyinde böyle bir yerleşim yeri olduğunu sanmıyorum. Yukarıdaki ambarlar depo olarak kullanılmış, zemine yakın olanlar ise barınak görevi görmüş. Tek odalı olabildiği gibi, 2 oda olanlar da var. Kayalar oyularak dolaplar yapılmış, pencereler açılmış. Yakın zamana kadar insanlar buralarda oturmaya devam ediyorlardı."

Kaya otele dönüştürebilir

Sunaoğlu, her yıl beldelerine, tahıl ambarlarını görmeye binlerce ziyaretçinin geldiğini ancak bu ziyaretçilerin turizm geliri olarak bölgeye yeterince katkısının olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yıllar önce 10 bin olan belde nüfusumuz giderek azaldı. İnsanımızın geliri kısıtlı. Tek ümidimiz; tarihi ve doğal güzelliklerimizin turizme kazandırılması. Bu konuda bir mesafe alındı. Artık tur otobüsleri beldemize kadar geliyor. Bu yıl turlarla 20 bine yakın turist beldemize gelmiş. Bir hayalim var, o da gelen turistleri beldemizde konaklatmak. Bazı evlerin pansiyon olarak kullanılması için çalışma başlattık. Ziyaretçiler, ambarlarda da konaklamak istiyor. Tahıl ambarlarında, özelliği bozulmadan konaklamaya imkan verebilecek düzenlemeler yapılabilir. Seyyar merdivenler, yöreye özgü eşyalarla burası bir kaya oteline dönüştürülebilir."

En ilginç konaklama örneklerinden biri olacak

Hayalini gerçekleştirmek için proje hazırladığını ve ilgili makamlara sunduğunu anlatan Sunaoğlu, "Hayalimin gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapacağım. Gerekli izinleri alabilirsek, ulusal ve uluslararası ölçekte projemize birçok destek bulabileceğime inanıyorum. Yapabilirsek, dünyanın en ilginç konaklama örneklerinden birini burada hayata geçirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Herhangi bir güvenlik önlemi almadan kayalardaki ambarlara tırmanan ve beldede "örümcek adam" olarak bilinen Mustafa Aytürk ise "Bu ambarlara çıkmak bizim için çok kolay. Çocukluğumuzdan bu yana çıkar, ineriz. Çocukken ambarlara çıkarak oyun oynardık. Her ambarın bir makara sistemi var. Bir kişi ambara çıkar, yük makara ile yukarı çekilir ve ambara yerleştirilir. Ziyaretçiler ambara nasıl çıkıldığını merak ediyor. Biz de ziyaretçiler görsün diye inip, çıkıyoruz" şeklinde konuştu. - Karaman

Kaynak: AA / Güncel

Karaman Taşkale Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title