Haberler

    Taşeron Sistemi Sil Baştan Değişiyor

    Güncelleme:

    2 yıldır bir türlü çözüme kavuşturulamayan kamudaki taşeron konusuna ilişkin yeniden bir çalışma başlatılıyor. Hak-İş Başkanı, Başbakan'ın talimat verdiğini söyledi.

    HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerle ilgili Başbakan Binali Yıldırım'ın Maliye Bakanı Naci Ağbal'a yeni bir çalışma yapma talimatı verdiğini öğrendiklerini bildirdi. Arslan, "Taşeron meselesinde daha önce açıklanmış hususların yasalaşacağı konusundaki beklentileri paylaşmıyoruz. Yeni bir durum olduğunu düşünüyorum, yeniden çalışmalar başlatılacak" dedi.

    65. hükümetin programında taşeron işçilerle ilgili bir maddenin bulunmadığını, taşeron işçilerin durumuna ilişkin bakanlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Arslan, "Sayın Başbakan'ın, Maliye Bakanı'na bu konuda yeni bir çalışma başlatılması gerektiği yönünde talimat verdiğini öğrendik. Dolayısıyla taşeronla ilgili bugüne kadar konuşulanların çok fazla bir anlamı yok. Asıl iş, yardımcı iş ayrımı ortadan kaldırıldığı, yerel yönetimlerle ilgili farklı bir düzenleme getirildiği açıklanmıştı. Bu ifadelerin aynen devam ettiğini düşünüyorum ancak getirilmek istenen düzenlemeler konusunda yeni bir aşamaya geçtiğimizi de düşünüyorum. Daha önceki düzenlemenin kapsamını, yani asıl ya da yardımcı iş ayrımı yapılmadan herkesi kapsamasını destekliyoruz. Bizim itirazımız getirilmek istenen modele, yani Özel Sözleşmeli Personel statüsüne. Dolayısıyla bu itirazlarımızın dikkate alındığı bir modele destek vereceğiz" dedi.

    KIDEM TASLAĞI GELMEDİ

    Arslan, önceki akşam iftarda bir araya geldiği basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda kıdem tazminatının genel olarak görüşüldüğünü öğrendiklerini söyledi. Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun kıdem tazminatıyla ilgili tamamlandığını söylediği çalışmanın, kendileriyle henüz paylaşılmadığını, taslak gelmediğini söyledi. Kıdem tazminatında gün sayısının 30 gün olduğunu ancak fiili olarak 22-26 gün arasında değiştiğinin görüldüğünü anlatan Arslan, "Avusturya Modeli bize bire bir uygun değil. Endüstriyel çalışma yaşamına sahip ülkede uygulanıyor. Orada sosyal destekler farklı, işsizlik ödeneğinde sınır yok. İşsizlik ödeneği çok yüksek. Oradaki kıdem tazminatı sorunları Türkiye ile birebir örtüştüğünü söyleyemeyiz. 10 yıl sonraki çıktılarına bakıldığında Avusturya'da çalışanların yüzde 35'i kıdem tazminatı alırken, fona geçtikten sonra yüzde 44'ü kıdem tazminatını almaya başlamış olduğunu görüyoruz" dedi.

    İKİ YILDIR BİTMEYEN SÜREÇ

    Taşeronlarla ilgili çalışma son 2 yıldır gündemde, ancak bugüne kadar sonuç alınamadı. İlk olarak 2 yıl önce çıkarılan torba yasada, taşeron çalışma yapılacak alanların sınırlanacağı hükmüne yer verildi. Ancak bugüne kadar bu konuda gerekli düzenleme yapılmazken, mart ayı içinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu taşeron çalışmayı tamamen ortadan kaldıracaklarını ve taşeron çalışanların özel bir sözleşme kapsamına alınacağını açıkladı. Bunun kadroya alınma anlamına gelmediğini belirten Davutoğlu, konuyla ilgili yasa taslağının ise birkaç hafta içinde hazırlanacağını belirtti. Ancak haziran ayına gelinmesine karşın bu konuda da henüz bir taslak tartışmaya açılmış değil.

    RAKAMLAR

    1.4 milyon kişi
    Kamu ve özelde toplam taşeron sayısı

    740 bin kişi
    Kamudaki taşeron sayısı

    720 bin kişi
    Hükümetin taşeron düzenlemesinden yararlanacak işçi sayısı

    200 bin kişi
    Kamuda asıl işi yapan işçi sayısı

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Binali Yıldırım Mahmut Arslan Naci Ağbal Avusturya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
    500

    Yorumlar (50)

    QQQQQQQ:

    yapın artık şu düzenlemeyide kamuda eşitsizlik kalksın adamlar yatıyo 3 4 bin maaş alıyo kadrolu oldukları için biz eseşk gibi koşturalım asgari ücret alalım ya eşitlik sağlansın yada düznleme yapılsın bizde kadroya alınalım insaf vicdan

    19
    11
    yanıtYanıtla
    neyin eşitsizliği:

    siz bi kere devlete değil şirkete çalışıyorsunuz gidin hakkınızı onlardan isteyin karaktersizler devlet size kadro vermesi yanlış zaten

    yanıt6
    yanıt10
    hakta:

    olan adi devlet memuru sen bütün işlerini taşeron işçisine yaptırıp eşşek gibi yatıyorsun 4 binlira maaş alıyorsun sonra burda taşeron işçiyi aşağılıyorsun. o aldığın haksız para senin çocuklarından çıkar inşallah ilaç parası olur.

    yanıt4
    yanıt2
    utanma arlanma kalmamış:

    okuyaydın sende eşşek olmayaydın yalakalıkla işe giriyorsunuz birde utanmadan kadro istiyorsunuz

    yanıt1
    yanıt1
    Taşeron:

    Şu mübarek Ramazan ayında Allah a duam odur ki bu yaptıklarınız İnşallah yanınıza kalmaz bu Dünya da olmasada ahirette hesap görürüz. . . Yeter artık. . . Sizide size inanıp oy verenleride Allah a havale ediyorum benim Hakkım helal değil. . Sizin için önemli olmasada. .

    24
    2
    yanıtYanıtla
    metin:

    akp söz verdiğiniz kadroyu vermezseniz size oy yok size oy veren onursuz namert olsun

    18
    2
    yanıtYanıtla
    mehmet yılmaz:

    İyileştirmeler olabilir ve olmalıdır da ancak KPSS ile atanmayı bekleyen milyonlarca insan varken taşerona kadro vermek bana pek de adaletli gelmiyor.

    7
    11
    yanıtYanıtla
    AA:

    taşeronda çalışanların tamamına yakını KPSS ATAMASI BEKLEYENLERDEN OLUŞUYOR.

    yanıt1
    yanıt9
    London22:

    BAŞKANLIK SEÇİMİ İÇİN KOZ OLARAK KULLANILACAK KOYUN TAŞERONLAR YİNE KANDIRILMAYA DEVAM EDECEK. BAŞBAKAN SÖZ VERECEK BAKANLAR YALANLAYACAK BU İNSANLARIN HAKKINI NASIL YEDİNİZ YILLARDIR YAZIKLAR OLSUN SİZLERE.

    17
    1
    yanıtYanıtla
    kara:

    Taşerona kadro vermek haksızlıktır, adaletsizliktir. O zaman kaldırın kpss yi insanlar boşuna ders çalışıp girmesin, adamı olan taşerona girsin.

    9
    8
    yanıtYanıtla
    Tüm 50 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title