Haberler

Tartışmalı Vasiyet!

Yönetmen Zeki Demirkubuz'un, "Vasiyetimdir, beni hayvan mezarlığına gömün" sözleri yeni bir tartışma başlattı.

Zeki Demirkubuz ; Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanlıklara kötü davranılmasına isyan edip Twitter'da "Vasiyetimdir, beni hayvan mezarlığına gömün" diye yazmıştı. Ünlü yönetmenin Erzurum'da sahibinden kaçan ve kesim için adeta eziyet edilerek hazırlanan bir kurbanlık haberinin videosuna tepki olarak yazdığı bu sözler, geçen hafta epey konuşuldu.

AVRUPA'DA ÇOK YAYGIN

Biz de bu sıradışı vasiyeti masaya yatırdık. İşte vasiyetle ilgili çeşitli görüşler: Son günlerde özellikle Avrupa'da isteyenlerin, sevdikleri hayvanların yanına gömülmesi çok yaygın. Pek çok kişi, öldükten sonra, daha önce kaybettikleri hayvanlarına yakın bir yerde 'istirahata çekilmek' istediğini dile getirince; Belçika'nın Liege bölgesindeki St. Walburge Hayvan Mezarlığı yönetimi, 2007 yılında yeni bir düzenleme yaptı ve isteyen kişilerin küllerinin mezarlıkta bulundurulmasına olanak tanıyacağını açıkladı.

HAYVAN MEZARI OLMAZ

Amerika'da ise Rhona Levy isimli bir kadın; öldüğünde küllerinin Hartsdale Hayvan Mezarlığı'nda yatan kedi ve köpeklerinin yanına gömülmesini istemişti. Bunun üzerine 2008 yılında New York Eyaleti, aldığı kararla insanların kedi ve köpeklerinin yanına gömülmesini engelleyen yasağı kaldırıp Levy'nin isteğini gerçekleştirmesinin yolunu açtı. Türkiye'ye gelince... Ülkemizdeki ilk ve tek hayvan mezarlığı, Tuzla'da bulunuyor. Ancak Doğal Yaşam Parkı'nın içindeki mekan; hayvan mezarlığı olarak değil, 'hayvan gömü yeri' olarak geçiyor. Tuzla Hayvan Gömü Yeri yetkilileri "Burası hayvan mezarlığı değil, hayvan gömü yeri. O nedenle gömülen hayvanlara mezar yapılıp mezar taşı konmaz. Buraya insan da gömülemez" diyor.

HOŞ KARŞILANMAZ

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Alo Fetva Hattı'nın konuyla ilgili yaklaşımı ise şöyle: "İslami olarak bir hayvan mezarlığına gömülmek tabii ki hoş karşılanmaz ama bu kişisel bir tercihtir. Hayvan mezarlığına gömülmek isteyen kişi vasiyette bulunursa, yapacak bir şey yok!"

BAŞKA YERE OLMAZ

Hukuki olarak ise böyle bir vasiyetin yerine getirilmesi söz konusu bile değil. "Ölülerin nasıl gömüleceği yasalarla belirlenmiştir" diyen avukat Cengiz Hortoğlu, vasiyeti geçersiz kılan yasayı şöyle açıklıyor: "1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 211'inci maddesinin 5'inci bendine göre; belediyelerce teşvit olunan (belirlenen) umumi mezarlıklardan başka yerlere ölü gömülmesi yasaktır. Bu nedenle bir insanın vasiyeti de olsa, bu arzusu yerine getirilemez!"

#Sayfa#

OKAY YAKILMAK İSTEDİ AMA...

Bir başka ilginç vasiyet de bu yıl 53 yaşında hayatını kaybeden ünlü senarist Meral Okay'dan gelmişti. Okay, bir röportajında "Yakılmak çünkü suya karışmak istiyorum. Üstelik Türkiye'de yakılma hakkımız var; yasa 1946'da çıkmış" demişti ama vasiyeti yerine getirilemed

SÜPERSTAR DA VASİYET ETTİ

Ünlüler dünyasında; hayvanlarla birlikte gömülmek isteyen ilk isim aslında Zeki Demirkubuz değil. Hayvan sevgisiyle tanınan Ajda Pekkan da; 2006 yılında 17 aylık bebeğe tecavüz olayını öğrenince, "Artık hayvanların insanlardan daha zararsız olduğunu düşünüyorum. Hayatım boyunca evimdeki hayvanlar beni daha iyi anladı. Onun için beni hayvan mezarlığına gömün" diye isyan etmişti. Ömür Gedik ise bir köşe yazısında Belçika'da isteyenlerin evcil hayvanlarıyla gömülmesini örnek göstererek "Ben de hayvanlarımla birlikte gömülmek istiyorum" diye yazmıştı.

GÜL GÖZGÜVEN

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr / Magazin

Zeki Demirkubuz Kurban Bayramı Belçika Gömü Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title