Haberler

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’ne ilişkin, “Hangi ürün hangi havza da hangi ürünler hangi verimlilik düzeyinde yetiştirilebiliyor, bunu görebileceğiz.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi'ne ilişkin, "Hangi ürün hangi havza da hangi ürünler hangi verimlilik düzeyinde yetiştirilebiliyor, bunu görebileceğiz. Bütün teknolojileri kullanıp yıl da iki defa Türkiye'nin bütün tarım arazilerini kayıtlı olsun almasın bu tarım tamamını uydu görüntülerini alıyoruz" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, üretici ve tüketiciye büyük yararlar sağlayacak "Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemini" detaylı olarak tanıttığı, Atatürk Orman Çiftliği Müze ve Sergi Salonu'nda kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.

Hayata geçirilen reformlarla güçlü bir sektör haline gelen tarım, yeni ve Dünyada ilk olan dev bir projeyi başlattı. Tarımda Yeni bir çağın kapılarını açan bu proje "Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi" projesidir. Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemiyle (TARSEY), tarımda bilişim ve enformasyon dönemi başlamıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geliştirilen bu sistem Dünya'da ilk olan bir uygulamadır.

Çiftçiyi ve tarım sektörünü bu sistem ile en üst düzeyde teknoloji ve bilgi ile buluşturduklarını belirten Bakan Eker, "Hangi ürün hangi havza da hangi ürünler hangi verimlilik düzeyinde yetiştirilebiliyor, bunu görebileceğiz. Bütün teknolojileri kullanıp yıl da iki defa Türkiye'nin bütün tarım arazilerini kayıtlı olsun almasın bu tarım tamamını uydu görüntülerini alıyoruz. Türkiye'de 3 milyon tarım iletmesi var, 23 milyon hektar civarında tarım arazi işlenebiliyor ve bu 32,5 Milyon tarım parselinin tamamını uydu görüntüleriyle belirledik" diye konuştu.

Tasarımı ve geliştirilmesi tamamen yerli olan bu sistem; tarımla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü bilginin entegre edilerek tek çatı altında toplandığı, izlendiği, planlandığı ve yönetildiği dev bir enformasyon sistemi olduğunu kaydeden Eker, bu sistem ile; her bir tarım parselinin alan bilgisinden toprak özelliklerine kadar, üzerindeki üründen iklim verilerine kadar, topoğrafyasından kullanılan tohum, gübre ve ilaca kadar her bir verinin tespit edildiğini belitti.

TARSEY'in Türkiye genelinde 12 Milyon noktanın her birinde saate iki defa 120'den fazla parametreyi hesapladığını ifade eden Eker, "Bunun tamamı yerli, yazılımın tamamı yerli yani tarımın tamamını bakanlığımızın teknik personeli yapıyor. Bu Türkiye'nin bu alanda hem kaynaklarını doğru kullanması açısı, tarımlaşma alanı olmasından çıkıp bir iktisadi faaliyet olarak, bir ekonomik faaliyet olarak, rekabetçi uluslararası anlaşmalarla rekabet edebilir niteliğe kavuşması ile ilgili yapılan bir projedir" diye konuştu.

10 bin TARGEL personeli tarafından tablet bilgisayarlarla sahadan üretim, makine-ekipman varlığı, hayvan varlığı, sulama durum gibi veriler anlık olarak sisteme girildiğini belirten Bakan Eker, "Anlık olarak envanteri takip ediyoruz, hem hayvancılık, makine ekipman, ziraat ürünleri, tarla ürünleri hem bağ bahçe ne varsa 41 bin 500 köydeki tüm üretim faaliyetleri envanter takip sistemiyle yapıyoruz. Bütün buların hepsi entegre oluyor, Türkiye'nin bütün kurum ve kuruluşları alabiliyor ve üretici de, ekonomi de, tarım sektörü de bu çıktılarından çok iyi bir şekilde faydalanabiliyor. Dünya da ilk bu çapta büyük entegre bilgi sistemi yok. Biz tarımı stratejik sektör olarak ele alıyoruz" dedi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Eker, 'Entegre bilgi sistemi fiyat politikalarını nasıl etkileyecek?' sorusuna, "Hangi üründen, hangi ay da, elimiz de ne kadar olduğunu görebiliyoruz. Gerek hayvancılık da gerek meyve-sebze de, meteoroloji tahminleri de yapıyor. Dolayısıyla biz hangi üründen ne kadar ihtiyacımız olacak onu biliyoruz. Bu karar vericinin önüne geldiği zaman, ona uygun tedbir düşünebiliriz. Yani biz bugün 6 ay sonrası için şu ürünle ilgili piyasanın talebi bu, üretimi de şu olacak dendiğinde, eğer arz problemi ile karşı karşıya kalacaksak, o zaman ona göre tedbir alınır" cevabını verdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Mehmet Mehdi Eker Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title