Haberler

Tarihi Handa Kilim Tamirciliği Son Demlerini Yaşıyor

Kayseri'deki tarihi Vezirhan'da yıllardır el dokuması kilim ve halı tamiri yapan ustalar teknolojiye yeniliyor Kilim tamircisi Kefkir: "Vezirhan'da bu işi yapan 50 60 kişiyidik.

ESMA AYGÜN - Kayseri'de tarihi Vezirhan'da, el emeği göz nuru dokuma kilim ve halıları tamir eden ustaların sayısı her geçen yıl azalıyor.

Bünyan halılarıyla meşhur Kayseri'de yaklaşık 300 yıllık Vezirhan'daki atölyesinde halı, kilim tamir eden Mustafa Kefkir, mesleğin kentteki son temsilcilerinden.

Kefkir, Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan tarihi handaki küçük atölyesinde 30 yıldır yıpranan, eskiyen ama atılmaya da kıyılamayan kilim ve halılara hayat veriyor.

Mesleğe 16 yaşında başladığını anlatan Kefkir, yurt içinden ve nadiren de yurt dışından gelen el dokuması antika kilimleri, halıları kendine özgü teknikle yenilediğini söyledi.

Her kilimin özelliğine göre başka tekniklerle onarıldığını anlatan Kefkir, "Ben kilimleri iğne ile tamir ediyorum. Bazıları tığ yardımı ile de onarabiliyor. İğne ile daha ince noktaları, detayları da görebiliyorum. Aslında bir bakıma iğne ile kuyu kazıyorum. Halıların kalitesi ilmek sayısından anlaşılır. Kalitesine göre çok farklı halılar, kilimler geliyor" diye konuştu.

-  Meslek son demlerini yaşıyor

Pek çok mesleğin teknolojiye yenildiğini ifade eden Kefkir, şöyle devam etti:

"Vezirhan'da bu işi yapan 50-60 kişiydik. Ancak şu an 3-5 kişi aldık. Pek bir kazancımız yok. Zor geçiniyoruz. Artık gençler bu tür işlere itibar etmiyor, çırak yetiştiremiyoruz. Bizler de emekli olunca muhtemelen bu işi yapan kalmayacak. Büyük emeklerle yapılan el dokuması halı ve kilimleri tamir etmek de bir o kadar zahmetli ve zor. Maalesef mesleğin kısa süre içinde tarihe karışacağını düşünüyorum."

Yazın gelmesiyle tarihi Vezirhan'ı görmek için yerli ve yabancı turistlerin geldiğini belirten Kefkir, "Buraya gelen turistler bizimle yakından ilgileniyor. Bazıları memleketlerine döndüklerinde bize tamir etmemiz için kilim ve halılarını gönderiyorlar. Böylece bazen yurt dışına da iş yapma imkanımız oluyor" ifadelerini kullandı. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Vezirhan Kayseri Bünyan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title