Haberler

Tarihe Saygılarımızla

Güncelleme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin13 yıldır başarıyla sürdürdüğü "Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri" törenle sahiplerini buldu.

Kültürel ve mekansal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi ve tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla Türkiye'de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve bu yıl 13. kez gerçekleştirilen "Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri" mutlu sona ulaştı. Seçici Kurul'un geçtiğimiz Eylül ayında açıkladığı 17 eserin sahibi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katıldığı törenle ödüllerine kavuştu.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Aziz Kocaoğlu, "Tarihi dokuların ayağa kaldırılması restore edilmesi, kullanılması, tekrar yaşama döndürülmesi, cazibesinin artırılması iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Benden önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Rahmetli Ahmet Piriştina da uğraşıyordu, biz de 12 senedir uğraşıyoruz. Kente gelenler, o kentin özgün yapısını, mimarisini, zanaatını, yolunu, izini görmek istiyorlar. Beton binalar, çok yıldızlı oteller vb. dünyanın her yerinde var. 'En yüksek binayı yapıyorum, en geniş binayı yapıyorum, en büyük binayı yaptım' yarışı bana göre çok anlamsız" dedi.

Ellerinde Konak'tan başlayıp Kadifekale'de biten, Kemeraltı, Agora, Roma Antik Tiyatrosu'nu da içine alan 270 hektarlık tarihi bir bölge olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bölgeyi ayağa kaldırmak için yoğun çaba harcıyoruz. Hep birlikte, el birliğiyle tarihi bölgemizi ayağa kaldırıp insanlığa sunacağız. Burada yaşayan vatandaşlarımızın, iş yapan insanlarımızın yaşam standardını, gelirini artıracağız."

35 başvuru

Yarışmaya 5 kategoride 35 başvuru yapıldı. Katılımın 21'i merkezden, 14'ü ise Menemen, Foça, Aliağa, Dikili, Kınık ve Bergama'dan gerçekleşti. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Binan başkanlığında toplanan Seçici Kurul, 5 günlük değerlendirme ve inceleme gezilerinin ardından; "Tarihi Yapıda Yaşam", "Esaslı Onarım", "Emek", "Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı", "Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik" kategorilerinde ödül almaya hak kazanan projeleri belirledi.

13. "Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri" Asil Seçici Kurul Üyeleri ise şu isimlerden oluştu: Kurul Başkanı Prof. Dr. Can Binan (Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı), Doç. Dr. Zübeyde Müge Akkar Ercan (ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi), Doç. Dr. Hüseyin Cevizoğlu (E.Ü. Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi), Yrd. Doç. Dr. Nurşen Kul (İYTE Mimarlık Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümü Öğretim Üyesi), Mükerrem Kürüm (Adnan Menderes Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi), Nehir Yüksel (Şehir Plancısı), Cem Bilginperk (Y.Mimar Restorasyon Uzmanı).

Kaynak: Bültenler / Güncel

Aziz Kocaoğlu Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title