Haberler

Tankerle İçme-Kullanma Suyu Temini ve Nakli İçin Şartlar Belirlendi

Güncelleme:

İçme-kullanma suyu naklinde kullanılacak tankerler, ayda bir temizlenecek ve dezenfekte edilecek.

İçme-kullanma suyu naklinde kullanılacak tankerler, ayda bir temizlenecek ve dezenfekte edilecek. Tankerle dolum ve boşaltım sırasında kullanılan bağlantı araç ve gereçleri suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini bozmayan malzemeden yapılacak.

Sağlık Bakanlığı'nın Tankerle İçme-Kullanma Suyu Temini ve Nakli Hakkında Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. "İçme-kullanma suyu ihtiyacı bulunan gerçek ve tüzel kişilere, kurum ve kuruluşlar ile yerleşim yerlerine, izinli kaynak ve içme suyu tesislerinden tankerle içme-kullanma suyu temini ve nakli ile suyun nakil işini yapacak tankerlerin yetkilendirilmesi, çalışma esasları ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları belirlemek" amacını taşıyan tebliğe göre, içme-kullanma suyu temin etmek isteyen gerçek veya tüzel kişiler ile kurum veya kuruluşlar Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne başvuru yapacak. Başvurunun müdürlüğe intikali üzerine temin edilecek kaynak ve içme suyu tesisi, su naklinde kullanılacak tankerler ile içme-kullanma suyu temin eden gerçek veya tüzel kişiye veya kurum veya kuruluşa ait depolar mahallinde incelenecek. Kontrol izlemesi parametreleri yönünden analizleri yapılmak üzere su numunesi alınacak. Alınan su numunelerinin analizleri Kurumca yetki verilen laboratuvarlarda yaptırılacak. Her türlü analiz ücreti su temin edenlerce karşılanacak.

-TANKER, TANK VE DEPO İÇİN TEKNİK VE HİJYENİK ŞARTLAR-

Yönetmeliğe göre, içme-kullanma suyunun depoları en az 3 ayda bir temizlenecek, kullanılan su sürekli dezenfekte edilecek.

İçme-kullanma suyu depolanmasında tank kullanılması durumunda tanklar şu özellikleri taşıyacak:

"-Tank, su ile fiziksel ve kimyasal olarak reaksiyona girmeyen, suyun niteliğini değiştirmeyen ve korozyona uğramayan paslanmaz malzemeden yapılır.

-Tank, gerektiğinde kolayca yıkanıp temizlenebilecek, giriş ve su tahliye bağlantılarına sahip olacak şekilde düzenlenir.

-Tank kapakları dışarıdan gelebilecek kontaminasyonu engelleyecek şekilde yapılır ve sorumlular haricinde açılmayacak şekilde kilitlenir.

-Gerekli görülmesi halinde su dolumu sırasında tank içindeki havanın dışarı çıkmasını sağlamak ve tankın veya deponun azami su seviyesinden yukarıda ve üzerinde su birikintisini önlemek için, açık ucu vanalı ters U şeklinde hava tahliye çıkışı bulundurulur ve dolum dışında kapalı tutulur.

-Tanker ile tanka su girişi yapılacak bağlantı, su aktarımı dışında tankın içi ile dışı arasındaki bağlantıyı tam olarak kesecek şekilde yapılır. Bu bağlantı kesinlikle tankın azami su seviyesinden yukarıda ve üzerinde su birikintisini önleyecek şekilde yapılır.

-Tankta numune alma musluğu bulundurulur ve Müdürlükçe gerekli görüldüğünde numuneler alınarak izin verilen suyun niteliğine ve Yönetmelikte yer alan parametrelere göre uygunluğu araştırılır.

-Tanklar en az 3 ayda bir temizlenir ve kullanılan su sürekli dezenfekte edilir."

İçme-kullanma suyu naklinde kullanılacak tanker de şu özellikleri taşıyacak:

"-Tanker ile dolum ve boşaltım sırasında kullanılan bağlantı araç ve gereçleri suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini bozmayan malzemeden yapılır.

-Tanker gerektiğinde kolayca yıkanıp temizlenebilecek şekilde yapılır, ayda bir temizlenir ve dezenfekte edilir.

-Tankerin su girişi su birikmesine izin vermeyecek, tankere yapılacak dolum sırasında tankerin içi ile dışı arasındaki teması tamamen kesecek, çevresel ortamdan kontaminasyon riskini en aza indirecek ve kapalı devre sistemine sahip olacak şekilde düzenlenir.

-Tankere su dolumu sırasında tanker içindeki havanın dışarı çıkmasını sağlamak amacıyla, tankerin azami su seviyesinden yukarıda ve üzerinde su birikintisini önlemek üzere açık ucu vanalı ters U şeklinde hava tahliye çıkışı yer alır. Hava tahliye vanası dolum dışında kapalı tutulur.

-Su tahliyesinde kullanılan sabit hortum, tanker üzerinde kapalı bir muhafaza kutusu içerisinde bulundurulur. Sabit hortum haricinde ara bağlantı kullanılamaz.

-Tankerde su numunesi alma musluğu bulundurulur ve gerekli görüldüğü durumlarda Müdürlükçe su numunesi alınır."

Kaynak: ANKA / Güncel

Sağlık Bakanlığı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Adana Demirspor GS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Muslera sakatlandı mı? Muslera Adana Demirspor maçında sakatlandı mı? Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title