Haberler

Tam Serbestlik, Ticareti 3,5 Milyar Avro Artıracak"

Avrupa Komisyonu'nca yaptırılan "Avrupa Birliği ile Türkiye arasında bir anlaşmanın ekonomik etkileri üzerine çalışma" başlıklı araştırmaya göre "tam serbestleştirme" halinde taraflar arasındaki ticaret hacmi 3,5 milyar avro artacak.

Avrupa Komisyonu'nca yaptırılan "Avrupa Birliği ile Türkiye arasında bir anlaşmanın ekonomik etkileri üzerine çalışma" başlıklı araştırmaya göre "tam serbestleştirme" halinde taraflar arasındaki ticaret hacmi 3,5 milyar avro artacak.

Avrupa Komisyonu'nun Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Müdürlüğü'nce bağımsız bir konsorsiyuma yaptırılan araştırmayla Türkiye'de kayıtlı karayolu taşımacılık firmalarına AB ülkeleri tarafından uygulanan kota kısıtlamalarının kaldırılması için "Türkiye-AB arasında ayrı bir karayolu taşımacılığı anlaşmasının imzalanması" seçeneği bilimsel olarak analiz edildi.

Konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında raporu değerlendiren Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, derneğin, Türkiye'nin ihracatının ve uluslararası karayolu yük taşımacılığı sektörünün gelişimini engelleyen ve yaşanan sorunların temelini oluşturan "kota engelleri" konusunu Avrupa Komisyonu gündemine taşıdığını söyledi.

Nuhoğlu, 2016 yılının başında başlatılması beklenen " Gümrük Birliği'nin Güncellenmesi Müzakereleri" öncesinde açıklanan raporun, kotaların sadece Türkiye'nin değil AB ekonomisine de zarar verdiğini tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdiğinin altını çizdi.

Komisyon tarafından açıklanan raporun sonuçlarına göre, Türkiye ile AB arasındaki karayolu yük taşımacılığı hizmetinin serbestleştirilmesine  ilişkin 4 ana senaryodan biri olan "tam serbestleşme" sağlanması durumunda ticaret hacminde 3,5 milyar avroluk artış yaşanacağını dile getiren Nuhoğlu, Türkiye'nin AB'ye yapacağı ihracatın 1,9 milyar avro, AB'den yapacağı ithalatın ise 1,6 milyar avro yükseleceğini aktardı.

Türkiye'ye 25 bin, Avrupa'ya 14 bin ek istihdam

Nuhoğlu, azalan maliyetlerle satış fiyatı düşen ürünler ile AB tüketicisinin yılda 145 milyon avro tasarruf edeceğini kaydederek, "Taşıma maliyetlerindeki düşüş sonucunda Türk taşımacılarının Avrupa'ya yapacağı sefer sayısında yüzde 11 artışla 40 bin ilave sefer gerçekleşecek, gidiş-dönüş yaklaşık 200 milyon avro ilave hizmet ihracatı yapılarak döviz kazandırılacak" diye konuştu.

Rapora göre taşımacılıkta "tam serbestleştirme"nin Türkiye'ye 25 bin, Avrupa'ya 14 bin istihdam sağlayacağını ifade eden Nuhoğlu, 2007'de ihracatta yüzde 60 civarında olan AB payının bugün yüzde 43'e indiğini, Türkiye'nin bu bölgeye ihracatının yüzde 50'sinin ülkede yerleşik AB sermayeli firmalarca yapıldığı göze alındığında düşüşteki en büyük zararı AB firmalarının gördüğünü vurguladı.

"Rapor, Gümrük Birliği müzakereleri açısından tarihi sonuçlar içeriyor"

Nuhoğlu, AB üyesi ülkelerce Türk taşımacılara uygulanan  "geçiş belgesi kotaları" yüzünden sanayi mallarının gümrük vergisi ve eş etkili vergiler ile miktar kısıtlamaları ve eş etkili tedbirlere tabi olmadan serbestçe dolaşamıyor olmasının ekonomilerde yol açtığı sıkıntıların artık Avrupalılar tarafından da kabul edildiğine dikkati çekti.

Daha önce Dünya Bankası'nca açıklanan "Türkiye-AB Gümrük Birliği Değerlendirmesi"nin de bu gerçeği teyit ettiğini ve değerlendirmede "Karayolu kotalarının, Türkiye-AB ticaretinin potansiyelinin altında gelişmesine neden olduğu" sonucunun bulunduğunu hatırlatan Nuhoğlu, şöyle devam etti:

"Avrupa Komisyonu adına tamamlanan bu çalışma da benzer bir sonuçla UND'nin uzun süredir Türkiye ve AB kamuoyu gündemine taşıdığı bu sorunu çarpıcı şekilde ortaya koymaktadır. 28 AB üyesi ülkenin  24'ü tarafından Türk plakalı araçlara getirilen kota kısıtlamalarının, özellikle AB'ye ihracatımızın genel ihracatımızdaki payının son 10 yılda yüzde 60'lardan yüzde 43'lere indiği dikkate alındığında, yol açtığı zararlar farklı kaynaklardan rakamlarla teyit edilmektedir. 2016 başında yeni baştan müzakere edilmeye hazırlanan Türkiye-AB Gümrük Birliği müzakereleri, işte bu nedenle her iki paydaş için kritik önem taşımaktadır."

"Sadece Türk taşımacılarının değil, Türkiye ihracatının ve ekonomisinin destekçisi olarak Gümrük Birliği'nin halihazırda sağladığı avantajların hayata geçirilmesi için tüm kesimlerden destek bekliyoruz" diyen Nuhoglu, "Kotaların kaldırılmasıyla hem Türkiye hem de AB ekonomisinin kazanç elde edeceğini savunan ve bu yönde birçok girişimde bulunan UND'nin söylemlerinin doğruluğunu kanıtlar nitelikteki raporu, Gümrük Birliği revizyon görüşmeleri öncesinde ülkemiz adına tarihi bir önem taşıyor" değerlendirmesini yaptı.

"Mücadele kararlılıkla devam edecek"

Nuhoğlu,Türkiye-AB hukukuna aykırı şekilde uygulanan taşıma kotalarına karşı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çatısı altındaki ihracatçıları da yanına alarak uluslararası hukuk süreci başlatan ve halen 2 ülkede açılmış 4 davayı yürüten ve Avrupa Komisyonu'na 7 ülke ile ilgili resmi şikayet sunan UND'nin "taşıma kotası" bariyerlerine karşı mücadeleye kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.

Raporun AB için "ev ödevi" niteliğinde olduğunu dile getiren Nuhoğlu, "Türkiye-AB ortaklık hukukunun 'bekçisi' sıfatıyla 28 AB ülkesindeki ihlallerin düzeltilmesinden sorumlu olan Avrupa Komisyonu'na bu sonuçları ileteceğiz. AB'nin karar organlarını bu konuda görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Raporun arkasında duracağız"

Açıklamasının devamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nuhoğlu, raporun arkasında duracaklarını, Gümrük Birliği'nin 1 Ocak 2016 itibariyle tekrar masaya yatırılacağını, Ekonomi Bakanlığı'nın bu rapordan sonra çok daha güçlü bir şekilde transit kotaların kaldırılması konusunda ısrarcı olacağını söyledi.

Nuhoğlu, AB ile Türkiye arasındaki ticaretin ne kadarının karayoluyla gerçekleştiğine ilişkin bir soru üzerine, AB'ye toplam ihracatın yüzde 40'ının, tekstil ürünlerinin yüzde 70'inin karayoluyla yapıldığını aktardı.

"Bize göre kayıp 10 milyar avro"

Uygulanan engellerin ticari kayıplarına ilişkin bir soruya karşılık Nuhoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Sabancı Üniversitesi'nin yaptığı araştırma sonucuna göre de kotaların kalkması durumunda Türkiye'nin AB'ye ihracatı 5 milyar avro artıyor. Üniversite ithalattaki kaybı önümüzdeki ay açıklayacak. İthalatın da 5 milyar avro kayıpta olduğunu düşünürsek toplam ticaret hacmi 10 milyar avro artar. Yani AB'nin toplamda açıkladığı 3,5 milyar avroluk kayıp bize göre 10 milyar avro. Ben burada haksızlığın boyutunu anlatmaya çalışıyorum. Kayıp 1 avro da olsa anlaşma ihlal ediliyor. Bekleme süreleri, trene binme zorunluluğu, transit geçiş paraları, gümrük ve limanlardaki zaman kayıpları rakamsal olarak raporda yer aldı. Avrupa Komisyonu'nun yaptırdığı ve kotaların Türkiye'ye yansımalarını içeren çalışması bu açıdan çok önemli."

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Gümrük Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot verir? Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot dağıtılacak? Survivor All Star'da talihsiz kaza! Nefise'nin sağlık durumu nasıl? Olay ne? ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title