Haberler

Swisleaks'te İngiltere'den Yeni İsimler Sızdı

HSBC’nin İsviçre şubesinde gizli hesabı olan isimler arasında bir milletvekilinin, bazı lordların ve önde gelen iş adamlarının bulunduğu öne sürüldü HSBC’nin İsviçre operasyonunda gizli hesapları olduğu iddia edilenler arasında Muhafazakar Milletvekili Zac Goldsmith, kardeşi Ben Goldsmith, Muhafazakar Parti’nin bağışçılarından iş adamı Georg Von Opel, Lord Sterling, Lord Fink, çelik sektörünün devlerinden Swaj Paul, tekstil sektöründen iş adamı Richard Caring, ve finansçı Arpad Busson bulunuyor.

HSBC'nin İsviçre şubesinde gizli hesabı olan isimler arasında bir milletvekilinin, bazı lordların ve önde gelen iş adamlarının bulunduğu öne sürüldü.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından HSBC'nin "varlıklı müşterilerinin İsviçre'deki hesapları üzerinden vergi kaçırmalarına yardımcı olduğu" iddiasının gündeme taşınmasının ardından İngiliz "The Guardian" gazetesi bir milletvekilinin, bazı lordların ve partililerinin önde gelen bağışçılarının İsviçre'de gizli hesaplarının olduğunu iddia etti.

HSBC'nin İsviçre operasyonunda gizli hesapları olduğu iddia edilenler arasında Muhafazakar Milletvekili Zac Goldsmith, kardeşi Ben Goldsmith, Muhafazakar Parti'nin bağışçılarından iş adamı Georg Von Opel, Lord Sterling, Lord Fink, çelik sektörünün devlerinden Swaj Paul, tekstil sektöründen iş adamı Richard Caring ve finansçı Arpad Busson bulunuyor.

HSBC'nin İsviçre'deki gizli hesaplarının sahiplerinin Muhafazakar Parti'ye toplamda yaklaşık 5 milyon sterlin bağışta bulunduğu, Muhafazakar Parti Milletvekili Goldsmith'in ve ailesinin ise Muhafazakar Parti'ye daha önce yaklaşık yarım milyon pound bağış yaptığı iddia ediliyor.

HSBC'nin gizli hesaplarında mevduatı bulunduğu iddia edilen Lord Fink'in ise Muhafazakar Parti'ye yaklaşık 3 milyon sterlin bağışta bulunduğu belirtiliyor.

Öte yandan The Guardian'ın haberinde İsviçre'de banka hesapları olan kişilerden bazılarının İşçi Partisi'ne de toplam 500 bin sterlin değerinde hediye ve nakdin yanı sıra 2 milyon sterlin borç verdiği öne sürülüyor.

İsviçre'deki HSBC şubesinde gizli hesabı olduğu öne sürülen Muhafazakar Parti Milletvekili Zac Goldsmith ise iddiaları yalanlayarak, "Benim hiçbir zaman İsviçre'de banka hesabım olmadı. İsviçre'de hiçbir banka üzerinde kontrolüm olmadı.  Bana hiçbir zaman HSBC tarafından vergilerimi azaltmam yolunda dolaylı ya da dolaysız bir tavsiyede bulunulmadı" açıklamasını yaptı.

Öte yandan İngiliz Parlamentosu'nda yapılan oturumlarda HSBC'ye yönelik iddiaları kapsayan dönemde İngiltere'nin Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green'in HSBC'nin gizli hesaplarına ilişkin bilgi sahibi olup olmadığı sorgulanıyor.

Muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband, İngiltere Başbakanı David Cameron'ı "şaibeli" bağışçılardan destek almakla suçlayarak, "Muhafazakar Parti Genel Merkezi ile HSBC'nin İngiltere şubesi arasındaki döner kapıyı nasıl açıklayacaksınız" dedi.

Miliband, İngiltere'nin Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green'in daha önce HSBC'de yöneticilik yaptığını hatırlatarak Başbakan Cameron'a yönelik, "Bağış paralarını sen aldın, HSBC'nin eski yöneticisine iş verdin, vergi kaçakçılarının yaptığı yanına kaldı" ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı David Cameron ise İsçi Partisi'nin geçmiş dönemlerde vergi kaçakçılığı ile ilgili hiçbir adım atmadığını belirterek, "Bu hükümet daha önceki hükümetlerin hepsinden vergi konusunda daha sert oldu" dedi.

İngiltere Parlamentosu Kamu Hesapları Komisyonu'nun Başkanı ve muhalefetteki İşçi Partisi Milletvekili Margaret Hodge, HSBC'nin, İsviçre'de toplam hacmi 100 milyar doları aşan binlerce hesap üzerinden müşterilerinin vergi kaçırmasına yardımcı olduğu iddialarının ardından komisyonun konuyu incelemek üzere acilen soruşturma başlatacağını duyurmuştu. - London, City of

Kaynak: AA / Ekonomi

Arpad Busson İsviçre Opel Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title