Haberler

Suzan Sabancı: "Kriz Doğru Yönetilirse, Türkiye Beş Sene İleri Gider"

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Türk Bankacılık Sektörünün Dayanıklılığının Artmasına Rağmen, Dünyadaki Gelişmelerden Etkilenmeyeceğinin Düşünülmesinin Yanlış Olduğunu Belirtirken, Temkinli Olma Önerisinde Bulundu. Dinçer, "Kriz Doğru Yönetilirse, Ülkemizi 5 Sene İleriye Götürür" Dedi.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Türk bankacılık sektörünün dayanıklılığının artmasına rağmen, dünyadaki gelişmelerden etkilenmeyeceğinin düşünülmesinin yanlış olduğunu belirtirken, temkinli olma önerisinde bulundu. Dinçer, "Kriz doğru yönetilirse, ülkemizi 5 sene ileriye götürür" dedi.

"Global Kriz: Etkileri, Türkiye'ye Yansımaları" konferansında Kadir Has Üniversitesi öğrencileri ile biraraya gelen Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, sorunun temelini dünya bankalarının sermaye ihtiyacı ve borçlarını geri ödeyemeyecekleri endişelerinin yarattığı güven bunalımının oluşturduğunu ifade ederek, bundan sonraki dönemlerde global ekonomide düşük büyüme oranlarının beklendiğini söyledi.

-"RİSK ALMA VE YATIRIM YAPMA KONUSUNDA SEÇİCİ DÖNEME GİRİYORUZ"-

Dinçer, Türkiye'nin güçlü yanlarına rağmen krizden 3 kanaldan etkilenme olasılığı bulunduğunu belirterek, bunları, yurtdışı finansman imkanlarının daralması, yurtdışı talep azalmasına bağlı olarak ihracatın azalması, bu durumun büyüme üzerinde yaratacağı olumsuz etki ve global risk alma iştahındaki azalma şeklinde sıraladı.

Risk alma ve yatırım yapma iştahında seçici davranılan bir döneme girildiğine değinen Dinçer, şöyle dedi:

"Piyasada da bu durumu gözlemekteyiz. Risk alma iştahındaki azalma nedeniyle gelişmekte olan piyasaların para birimlerinin dolar karşısındaki halihazırdaki zayıf seyri bir süre daha devam edebilir. Bu, Türk Lirası için de geçerli. Ancak Türkiye'de merkez bankasının güçlü rezervleri ve döviz tevdiat hesapları bozulmayı sınırlayacaktır. Ayrıca faizlerin yüksekliği de ilerleyen dönemde risk alma iştahında bir artış olduğu zaman TL'ye destek veren bir faktör olacaktır."

-BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN SERMAYE YETERLİLİK ORANI YÜZDE 15-

Kriz ortamında Türkiye ekonomisinin korunmasında başta gelen etkenlerden birinin bankaların sağlamlığı olduğunu kaydeden Dinçer, "Bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik oranı minimum yüzde 12 olan hedefine karşılık, yaklaşık yüzde 15 civarında bulunuyor ve Türk bankacılığında yurt dışının aksine herhangi bir likidite sorunu da yaşanmıyor" dedi. Türk bankacılık sektöründe mevduatın kredilere oranının yurtdışı seviyelerinin önemli oranda üstünde olduğunu belirten Dinçer, "Türkiye'de takipteki kredilerin oranının yüzde 3, kredilerin GSMH'ya oranının ise yüzde 38 oranında olduğunu söyledi. (ANKA)

(PER/NB/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title