Haberler

Suudiler Telefon Görüşmelerini Zina Saydı

Suudi Arabistan'da Bir Erkek Biyokimya Öğretmeniyle Kadın Öğrencisi, Master Tezini Konuştukları Telefon Görüşmeleri Aşk İlişkisi Sayılarak Zinadan Cezalandırıldılar.

Suudi Arabistan’da bir erkek biyokimya öğretmeniyle kadın öğrencisi, master tezini konuştukları telefon görüşmeleri aşk ilişkisi sayılarak zinadan cezalandırıldılar.

Öğretmen 8 ay hapis ve 600 kırbaç cezası alırken, telefon konuşmaları yüzünden kocasından boşanan kadına da 4 ay hapis ile 350 kırbaç cezası verildi. İnsan hakları örgütleri karara şiddetle karşı çıkarken dava Riyad’daki temyiz mahkemesinde gözden geçirilecek. Uluslararası Af Örgütü, temyiz mahkemesi de cezaları onaylayacak olursa iki sanığı "fikir mahkumu" ilan edeceğini açıkladı. Suudi Arabistanlı insan hakları örgütleri ve reformcuları da böyle bir cezayı keyfi olarak nitelendirirken hükümete bağlı İnsan Hakları Komisyonu’ndan bir sözcü, konuyla ilgili şu an için yorum yapamayacağını söyledi.

2002 yılında yaşanan olay, El Baha kentindeki hastanenin, Cidde’deki Kral Abdülaziz Üniversitesi’nde okuyan öğrencinin master araştırması için bu öğretmeni görevlendirmesiyle başladı. 2004’te evlenen kadın 7 ay sonra dava açarak kocasından boşandı. Koca ise öğretmenle karısının telefon konuşmaları yüzünden boşandıkları şikayetiyle mahkemeye başvurdu. Kendisini sadece Halid olarak tanıtan 32 yaşındaki öğretmen, 12 ay yargılandıkları mahkemenin kendisine ve kadına avukat tutma ve tanık çağırma hakkı vermediğini söylüyor. Kadın ise mankemede babası tarafından temsil edildi, çünkü Vahabi şeriatı erkek bir hami olmasını gerektiriyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title