Haberler

Sürücü Kurslarında 'Trafik Adabı' Dersi Verilecek

Eskişehir'de motorlu taşıt sürücü kurslarında uygulanan teorik ders programlarının geliştirilmesi amacıyla 'Trafik Adabı' konulu çalıştaya katılan Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TÜSEKON) Başkanı İsmail Yılmaz, sürücü kurslarında 'Trafik Adabı' konulu ders verileceğini söyledi.

Eskişehir'de motorlu taşıt sürücü kurslarında uygulanan teorik ders programlarının geliştirilmesi amacıyla 'Trafik Adabı' konulu çalıştaya katılan Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TÜSEKON) Başkanı İsmail Yılmaz, sürücü kurslarında 'Trafik Adabı' konulu ders verileceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları'nın katkısıyla Eskişehir Anemon Otel'de 'Trafik Adabı' konulu Trafik ve Çevre Bilgisi adlı 2 gün süreli çalıştay düzenlendi. Çalıştaya Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, TÜSEKON Başkanı İsmail Yılmaz, motorlu taşıt sürücü kursu alanında faaliyet gösteren konfederasyonların, federasyonların ve derneklerin temsilcileri katıldı.

Çalıştay hakkında bilgili veren TÜSEKON Başkanı İsmail Yılmaz, "Trafik mevzuatı kurallarının kişilere davranış biçimi haline getirmek, bir adabı muaşeret kurallarıyla bütünleştirerek, kişileri trafik ortamında birbirlerine karşı daha saygılı, daha hoşgörülü, bunu aynı zamanda bir yaşam biçimi haline getirmelerini sağlamak amacıyla bu çalışmayı yapıyoruz" dedi.

BİLDİKLERİ HALDE KURALLARA UYMUYORLAR

Çalıştaya katılanlara adabı muaşeret kuralları olarak bilinen nezaket, hürmet, sevgi, saygı, merhamet, hoşgörü, sabır, paylaşım, empati, fedakarlık ve sorumluluk, gibi bu tür kavramları anlattıkları belirten Yılmaz, sürücülerin bildikleri halde çoğu zaman kurallara uymadıklarını söyledi. Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnsanlar gerçekten trafik kurallarını biliyorlar. Mesela kırmızı ışıkta geçmeyeceğini, alkollü araç kullanmaması gerektiğini, ya da hatalı solama yapmaması gerektiğini bilmeyen sürücü yok. Fakat neden yapıyorlar? Hatalı soluyorlar, alkollü araç kullanıyorlar, hız kurallarını aşıyorlar. Bu neden oluyor? İşte bu bildiklerini içselleştiremediklerinden, yani davranış biçimi haline getiremediklerinden kaynaklanıyor. Trafik bir paylaşma kültürü haline gelmiyor. İşte biz bu ders ile mevzuat ile bu trafik kurallarını kişilerin davranış biçimi haline getirmesini hedefliyoruz. Onun için burada bir ölçüde kişilerin kişiliklerini ortaya koyan kendi otokontrollerini harekete geçiren dini duyguları vardır, örf adet gelenekleri vardır. Adabı muaşeret kuralları vardır. Bunlarla trafik kurallarını birleştirerek onu davranış biçimi haline getirecek kültür haline getirecek şekle gelmesini istiyoruz."

Sürücü kurslarında ders olarak anlatılması planlanan 'Trafik Adabı' dersini geçemeyenlerin sürücü belgesi alamayacaklar diye bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Yılmaz, "Bu konu trafik bilgisi dersinin içerisinde anlatılacak. Yani diyoruz ki kişi bu dersi alsın, bu dersle bütünleşsin ve kendisini öfkesini kontrol edebilecek insan olsun" dedi.

Meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarının sonrasında sürücülerin yumruk yumruğa birbirlerine girdiğini anlatan İsmail Yılmaz, toplumda çok saygın kişilerin de trafikte farklı bir kişiliğe büründüğünü söyledi. Yılmaz şöyle konuştu:

"Bir trafik kazası oluyor. Aslında nedir bunun sonucunda orada bir kaza raporu tutulur eğer ölümcül bir kaza yoksa, kaza tespit tutanağı vardır tutulur. Sonunda sigorta da mevzuat gereği ödeyeceğini öder. Ama bizde öyle değil. Önce bir kere kavga ediyoruz. Yumruk yumruğa giriyoruz sanki kavga sonunda galip gelen haklı olacakmış, öyle bir şey yok. Kimse haklı olmuyor. Yani niye kavga ediyoruz, niye sopaları çıkartıyoruz, niye arabalarımızda levye taşıyoruz, odun taşıyoruz. Yani böyle bir şey var mı? İnanın yani ben hayret ediyorum. Mesela toplumda çok saygın insanlar mühendistir, doktordur, avukattır ne bileyim yani profesördür, müdürdür, genel müdürdür, müsteşardır, bakandır, milletvekilidir. Bu insanlar trafikte araca oturdukları zaman bir anda çok farklı kişilik olabiliyorlar. Sabırsızlaşıyorlar. Bir yere yetişeceğim acaleciliği ile başkalarının hukukunu da haklarını da göz ardı ediyorlar. Çok ciddi kişilik sorunları da araç kullanırken ortaya çıkıyor. Biz çok asabi bir milletiz. Tabi ki trafik ortamı da bunu daha da tetikliyor. Bu vesileyle biz bu konunun böyle bir eğitimle en azından bir yerinden başlamak istiyoruz, amacımız bu."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsmail Yılmaz Eskişehir Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı? 27 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 27 Nisan burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title